Η συνεχής επέκταση της χρήσης ασύρματης τεχνολογίας και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των χρηστών για περιεχόμενο, οδήγησαν ένα ετερόκλητο σύνολο εταιρειών στη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας.
Πρόκειται για συνολικά 18 εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Comcast, Time Warner Cable, Charter Communications, Google και Microsoft, οι οποίες συνέστησαν μία μορφή συμμαχίας με στόχο την επέκταση της πρόσβασης στα δίκτυα Wi-Fi. Η συμμαχία έχει την ονομασία WifiForward και σύμφωνα με τη Wall Street Journal, θα επιχειρήσει να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση στην απελευθέρωση φάσματος, μεγαλύτερου εύρους, για την κάλυψη των αναγκών παροχής περιεχομένου.
Μέχρι σήμερα κάθε εταιρεία που συμμετέχει στη WifiForward, πίεζε μεμονωμένα προς την ίδια κατεύθυνση. Με τη σύνθεση των δυνάμεων που επιχειρείται, πιθανολογείται η ελπίδα για μεγαλύτερη επιτυχία. Μέσω της αύξησης του διαθέσιμου φάσματος συχνοτήτων για μεταδόσεις Wi-Fi, θα επέλθει κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τη Cisco Systems, ο μέσος αμερικανός «καταναλώνει» 1,4GB περιεχομένου ανά μήνα, για το 2013. Από αυτό τον όγκο δεδομένων το 57% διακινείται μέσω δικτύων Wi-Fi. Υπολογίζεται ότι έως το 2018, ο όγκος δεδομένων που καταναλώνεται στις ΗΠΑ μηνιαίως, ανά χρήστη, θα ανέλθει στα 9GB, με το 64% από αυτό το σύνολο να αφορά δίκτυα Wi-Fi.
Αξιοσημείωτη είναι η απουσία από τις τάξεις της συμμαχίας, εταιρειών παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Ειδικότερα, εταιρείες όπως οι AT&T και Verizon προτιμούν να εκμεταλλευτούν τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν, κατά το πρόσφατο παρελθόν, στη δημιουργία αυτόνομων δικτύων LTE (4G).
Αντίθετα, η Google, που πρωτοστατεί στη δημιουργία της WifiForward, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας Wi-Fi. Ενδεικτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες η Google, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, έχει δημιουργήσει 250.000 hotspots (σημεία ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο). Επιπλέον, η Microsoft, όπως και η Google, θεωρούν ότι η βελτίωση της πρόσβασης σε δίκτυα Wi-Fi θα δώσει σημαντική ώθηση σε τομείς όπως το Cloud Computing και η παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου (Web services).
Πηγή: naftemporiki.gr