William Friedman και Elizebeth Friedman: Μεταξύ των 400.000 τάφων στο Εθνικό Νεκροταφείο του Arlington (το Αμερικάνικο στρατιωτικό νεκροταφείο στη Βιρτζίνια) βρίσκεται και ο τάφος των πρωτοπόρων της κρυπτογράφησης William και Elizebeth Friedman.
Δεκαετίες μετά την χάραξη του επιτύμβιου του τάφου που περιείχε ένα αφιέρωμα από την σύζυγο στον σύζυγό της, ανακαλύφθηκε ότι περιείχε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα.
Ο William, γεννήθηκε το 1891, και η Elizabeth ένα χρόνο αργότερα. Παντρεύτηκαν το 1917.
Το ζευγάρι εκπαίδευσε τα πρώτα στελέχη των Αμερικάνων code-breakers στο αποκαλούμενο Baconian cipher που αναπτύχθηκε από τον βρετανικό κρυπτογράφο Sir Francis Bacon.
Ο William Friedman εφεύρε τον όρο cryptanalysis και λίγο πολύ έσπασε την βασική ιαπωνική κρυπτογράφηση που χρησιμοποιήθηκε τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο και ονομαζόταν Purple, επειδή όλες οι σημειώσεις αρχειοθετούνταν σε μοβ φακέλους.
Εν τω μεταξύ, η Elizabeth ήταν η πρώτη κρυπαναλύτρια της Αμερικής και ενθάρρυνε τον σύζυγό της να συνεχίσει με την κρυπτογραφία. Συνεργάστηκε με την αμερικανική κυβέρνηση και βοήθησε στο σπάσιμο του Γερμανικού κώδικα Enigma κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1969, στην ηλικία των 78 ετών, ο William πέθανε και θάφτηκε στο Arlington. Η σύζυγός του σχεδίασε την ταφόπλακα του, με το σύμβολο της στρατιωτικής μονάδας του William – και μία από τις αγαπημένες φράσεις του: “Η γνώση είναι δύναμη”, ένα απόσπασμα που αποδίδεται στον Sir Francis.
Η ίδια φράση εμφανίζεται κρυπτογραφημένη και στη φωτογραφία αποφοίτησης της τάξης των code-breakers του 1918, στην οποία μερικοί από τους μαθητές κοίταζαν στο πλάι ενώ άλλοι κατευθείαν στην κάμερα. Η κατεύθυνση των προσώπων τους περιέγραφε μια φράση χρησιμοποιώντας το Baconian cipher.
Σύμφωνα με τον κώδικα του Sir Francis κάθε γράμμα στο αλφάβητο μπορούσε να εκπροσωπηθεί από μια ομάδα πέντε γραμμάτων «α» ή «β». Για παράδειγμα, το Ν είναι ‘abbaa’ και το O είναι ‘abbab’.
Στην φωτογραφία της τάξης, μετατρέποντας την κατεύθυνση του προσώπου του προσώπου, εμπρός ή ή πλάγια με «α» ή «β», μπορεί να διαβαστεί το μήνυμα:.. KNOWLEDGE IS POWER.
Η κρυπτογράφος Elonka Dunin επισκέφθηκε τον τάφο των Friedmans και παρατήρησε κάτι περίεργο. Η φράση “Η γνώση είναι η δύναμη” που υπήρχε στην πέτρα με τη χρήση ενός συνδυασμού επιστολών serif και sans-serif.
Αν υποθέσετε ότι τα γράμματα της μιας γραμματοσειράς (serif) αντιπροσωπεύουν το b και οι χαρακτήρες san-serif το a, η φράση μπορεί να μετατραπεί σε babaa aabab aabab, αν αφαιρέσετε το τελευταίο γράμμα r.
Αυτή η ακολουθία σε κρυπτογράφηση Baconian μεταφράζεται στο WFF, τα αρχικά του William. Ο Dunin δήλωσε στην φετινή διάσκεψη για την ασφάλεια υπολογιστών Shmoocon στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι πρόκειται για μια κρυμμένη σημείωση από την σύζυγο του William Friedman όταν σχεδίασε την ταφόπλακα του.
Το ζεύγος είχε μια φήμη για τέτοια πράγματα. Μαζί έγραψαν ένα βιβλίο το 1957 που ονομάζεται The Shakespearean Ciphers Examined. Στο βιβλίο ανέφεραν επανειλημμένα ότι ο Sir Francis έγραψε πολλά από τα έργα του Bard και άφησε κωδικοποιημένες ενδείξεις στα χειρόγραφα του.
Στη σελίδα 257 του βιβλίου, στην κάτω παράγραφο, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν έντονα γράμματα ενώ άλλα τα άφησαν κανονικά. Όταν μεταφράστηκε χρησιμοποιώντας την κρυπτογράφηση του Bacon, το μήνυμα ανέφερε: “Δεν έγραψα τα έργα, F Bacon.”
Η τελική επιβεβαίωση της θεωρίας της Dunin για την επιτύμβια στήλη προέκυψε μετά από εξέταση των εγγράφων της Friedman στη βιβλιοθήκη του Marshall. Εκεί βρέθηκε μια σημείωση από την Elizabeth που δείχνει πώς δημιουργήθηκε το μήνυμα WFF – κόβοντας την πρόταση “Knowledge is Power”
Όπως όλοι οι θνητοί, οι κρυπτογράφοι πεθαίνουν – αλλά οι κρυμμένες σημειώσεις τους ζουν αδιάλειπτα για δεκαετίες, αν όχι για πάντα.
Εικόνες κείμενο: theregister