Windows 10: 3 πράγματα που δεν χρειάζονται πια


Windows 10: Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τα Windows, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε κάποια συλλογή από κόλπα και tweaks για καλύτερες επιδόσεις. Παρακάτω θα δούμε 3 δημοφιλείς τεχνικές που δεν άντεξαν στον χρόνο και θα πρέπει να αποσυρθούν.

Τα Windows έχουν εξελιχθεί, και πολλά από αυτά που ήταν κάποτε απαραίτητα για τη βελτίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας του λειτουργικού της Microsoft δεν χρειάζονται πλέον.

Windows 10

Αφήστε την ανασυγκρότηση δίσκων ήσυχη

Τα πρώτα χρόνια των υπολογιστών, η ανασυγκρότηση ενός σκληρού δίσκου ήταν μια από τις σημαντικότερες εργασίες για την βελτίωση της απόδοσης. Ήταν κάτι που δεν έπρεπε να ξεχνάτε για να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας. Ο συνδυασμός της αργής αποθήκευσης (σε σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία), των αργών περιστροφών του δίσκου (ditto) και των dumb file systems απατούσε την τακτική αναδιάταξη της φυσικής τοποθέτησης των αρχείων στο δίσκο κάτι που είχε πραγματικά αισθητά αποτελέσματα.

Με τα χρόνια, έγιναν δύο αξιοσημείωτα πράγματα στο οικοσύστημα των Windows. Η αποθήκευση του συστήματος έχει γίνει πολύ ταχύτερη, ειδικά καθώς οι SSD δίσκοι αρχίζουν να αντικαθιστούν τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους και οι μηχανικοί της Microsoft έχουν βελτιώσει κατά πολύ την αυτόματη διαχείριση των δεδομένων για όλους τους τύπους δίσκων.

Στα Windows 10, η μικρό-εφαρμογή Defrag.exe ονομάζεται πλέον Defragment and Optimize Drives. Τρέχει αυτόματα, σαν μέρος μιας προγραμματισμένης εργασίας. Σε συμβατικούς σκληρούς δίσκους, το Defrag κάνει ό, τι έκανε πάντα, αναδιατάσσοντας τα δεδομένα ώστε να μπορούν να ανακτηθούν πιο αποτελεσματικά. Στις μονάδες SSD, όπου δεν λειτουργεί το παραδοσιακό defragging, το Defrag τρέχει την εντολή Trim, η οποία καθαρίζει τα μπλοκ αποθήκευσης που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και μπορούν να απελευθερωθούν για νέα δεδομένα.

(Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται το βοηθητικό πρόγραμμα Defrag του MS-DOS, με την ακατέργαστη αλλά συναρπαστική (τότε) εμφάνιση του Tetris με τα έγχρωμα μπλοκ που μετατοπιζόταν για να δείξουν τα αρχεία που έγιναν defragged.)

Για να ελέγξετε την κατάσταση όλων των διαθέσιμων δίσκων, πληκτρολογήστε το “defrag” στο πλαίσιο αναζήτησης και στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Defragment and Optimize Drives.

Το βοηθητικό πρόγραμμα Defragment and Optimize Drives λειτουργεί αυτόματα. Δεν πρέπει να κάνετε τίποτα πια.

Ωστόσο μπορείτε να τρέξετε την εντολή Defrag.exe όποτε θέλετε, για να ελέγξετε την κατάσταση κάθε δίσκου και να επιβεβαιώσετε ότι όλα λειτουργούν σωστά.

Πετάξτε κάθε εφαρμογή για τον καθαρισμό του μητρώου

Αυτές οι εφαρμογές κάποτε έκαναν θραύση, όμως η δημοτικότητά τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ιδέα πίσω από τα εργαλεία καθαρισμού μητρώου είναι απλή. Ξεκινάει με την πεποίθηση ότι το μητρώο των Windows είναι ένα χάος και βασισμένοι σε αυτή την υπόθεση οι προγραμματιστές της κάθε εφαρμογής έχουν την πεποίθηση ότι ο καθαρισμός κάθε περιττών ή αχρησιμοποίητων καταχωρήσεων στο μητρώο μπορεί να επιταχύνει τις καθημερινές δραστηριότητες και να αποτρέψει τις συντριβές του συστήματος.

Η ιδέα ότι ένα λογισμικό μπορεί να εντοπίσει μαγικά τις άχρηστες και ανεπιθύμητες καταχωρήσεις στο μητρώο είναι γοητευτικά περίεργη. Η ιδέα δε, ότι μπορείτε να βελτιώσετε την απόδοση αφαιρώντας μία ή περισσότερες καταχωρήσεις μητρώου που είχαν μείνει πίσω από μια απεγκατάσταση είναι σίγουρα παράλογη.

Δεν έχω δει ποτέ πραγματικά δεδομένα που αποδεικνύουν βελτιώσεις στην απόδοση. Από την άλλη, έχω δει πολλά παραδείγματα υπολογιστών που καταστράφηκαν από κάποιο επιθετικό “καθαρισμό” που διέγραψε χρήσιμα κλειδιά από το μητρώο.

Ξεχάστε την τηλεμετρία ή μάθετε να ζείτε με αυτή

Εφόσον επιλέγετε Windows 10 θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με την τηλεμετρία. Ακούμε πολύ λιγότερο για την τηλεμετρία αυτές τις μέρες από ό, τι πριν από μερικά χρόνια, όταν πάρα πολλοί ανέφεραν την κατασκοπεία της Microsoft μέσω υπολογιστών με Windows 10.

Η Microsoft, όπως και οι περισσότερες εταιρείες λογισμικού στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, χρειάζεται μια σταθερή ροή δεδομένων για να καθορίσει πόσο καλά λειτουργούν τα προϊόντα της. Με περισσότερα από 900 εκατομμύρια υπολογιστές που τρέχουν με Windows 10, η χρήση αυτών των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό προβλημάτων στο οικοσύστημα.

Όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της τηλεμετρίας είναι πλέον πλήρως τεκμηριωμένες και μια εφαρμογή για την προβολή διαγνωστικών δεδομένων σάς επιτρέπει να ελέγξετε όλα τα δεδομένα που αποστέλλονται στους διακομιστές τηλεμετρίας της Microsoft.

Παράλληλα, η Microsoft απλοποίησε τις ρυθμίσεις για τα δεδομένα τηλεμετρίας. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση για όλες τις εκδόσεις των Windows 10 είναι η “Full”, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα που ανεβαίνουν συμπεριλαμβάνουν ανώνυμες λεπτομέρειες για την χρήση του λειτουργικού. Εάν ανησυχείτε για τυχόν αθέλητη διαρροή προσωπικών δεδομένων, μπορείτε να αλλάξετε την επιλογή σας στο “Basic” από τις Ρυθμίσεις – Απόρρητο – Ανατροφοδότηση & διάγνωση.

Αν ανησυχείτε πραγματικά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, επιλέξτε άλλο λειτουργικό. Τα Windows 10 χρειάζονται την τηλεμετρία.

Έχετε tips να προτείνετε για αυτήν τη λίστα; Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας παρακάτω.

 


 

Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.