Windows 10 γιατί λένε ότι το δίκτυο Wi-Fi “δεν είναι ασφαλές”

Τα Windows 10 σας προειδοποιούν ότι ένα δίκτυο Wi-Fi “δεν είναι ασφαλές” όταν χρησιμοποιεί “ένα παλαιότερο πρότυπο που καταργείται.” Τα Windows 10 σας προειδοποιούν για WEP και TKIP.

Δείτε τι σημαίνει αυτό το μήνυμα αλλά και πώς να το διορθώσετε.

Ξεκινώντας με την ενημέρωση του Μαΐου, τα Windows ενδέχεται να σας δείξουν ένα μήνυμα που δηλώνει ότι το δίκτυό σας δεν είναι ασφαλές, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε κωδικό πρόσβασης. Εάν δείτε αυτό το μήνυμα, τότε πιθανότατα χρησιμοποιείτε κρυπτογράφηση Wired Equivalent Privacy (WEP) ή Temporal Key Integrity Protocol (TKIP). Αυτές οι κρυπτογραφίες δεν είναι ασφαλείς στη χρήση και θα πρέπει να αλλάξετε σε ένα νεότερο πρωτόκολλο ή να αντικαταστήσετε το δρομολογητή σας (router) το συντομότερο δυνατό.

Γιατί τα Windows 10 σας προειδοποιούν

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι πρέπει να προστατεύετε με κωδικό πρόσβασης το δίκτυο Wi-Fi. Για να κρατήσετε τους γείτονες και όχι μόνο εκτός του δικτύου σας.

Όμως, όταν προσθέτετε έναν κωδικό πρόσβασης στο δρομολογητή Wi-Fi, δεν απομακρύνετε απλώς τους χρήστες από το δίκτυό σας. Το πρωτόκολλο ασφαλείας κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας για να αποτρέψει οποιονδήποτε που παρακολουθεί να δει τι κάνετε.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι κρυπτογράφησης του Wi-Fi σας:  WEP, WPA και WPA2 . Το WPA3 βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Το WEP είναι το παλαιότερο και λιγότερο ασφαλές. Με αυτόν τον τρόπο η Wi-Fi Alliance επικύρωσε το WEP το 1999, γεγονός που καθιστά το πρότυπο παλαιότερο ακόμα και από τα Windows XP, το YouTube και το αρχικό iPod. Το WPA-TKIP εγκρίθηκε το 2002.

Γι ‘αυτό τα Windows σας προειδοποιούν για αυτά τα δίκτυα με την ακόλουθη προειδοποίηση:

Το [Όνομα δικτύου] δεν είναι ασφαλές

Αυτό το δίκτυο Wi-Fi χρησιμοποιεί ένα παλαιότερο πρότυπο ασφαλείας που καταργείται. Συνιστούμε τη σε διαφορετικό δίκτυο.

Γιατί το WEP και το TKIP είναι επικίνδυνα

Δυστυχώς,  παρά την ηλικία τους, τα WEP και WPA-TKIP εξακολουθούν να είναι αρκετά διαδεδομένα. Το WEP εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε routers μεγάλων οργανισμών. Ωστόσο το WEP δεν είναι η καλύτερη κρυπτογράφησης . Ήταν στην αρχή και ποτέ δεν βελτιώθηκε.

Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης, οι περισσότερες συσκευές περιόριζαν την κρυπτογράφηση WEP στα 64-bit λόγω των κανονισμών των ΗΠΑ. Αυτό βελτιώθηκε, αλλά πολλά παλαιά routers χρησιμοποιούν ακόμα κρυπτογράφηση στα 64-bit. Το WPA, χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση στα 256-bit. Όμως με την πάροδο του χρόνου, ανακαλύφθηκαν πάρα πολλά ελαττώματα στο πρωτόκολλο  κάνοντας το σπάσιμο της κρυπτογράφησης παιχνίδι. Το 2005, το FBI απέδειξε την ικανότητά του να σπάσει την κρυπτογράφηση WEP σε λίγα λεπτά.

Η Wi-Fi Alliance είχε σκοπό να αντικαταστήσει το WEP με το WPA-TKIP, αλλά δυστυχώς, το νεότερο πρωτόκολλο χρησιμοποιεί πολλούς από τους ίδιους μηχανισμούς.  Έτσι τα δύο πρωτόκολλα μοιράζονται πολλές από τις ίδιες ευπάθειες. Μια μέθοδος για να σπάσετε το ένα συνήθως λειτουργεί εξίσου καλά με την άλλη. Έτσι, το TKIP δεν είναι ασφαλέστερο  από το WEP.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, η σας προειδοποιεί αν χρησιμοποιείτε WEP ή TKIP.

Πώς να επιδιορθώσετε αυτό το σφάλμα στο Wi-Fi σας

Εάν δείτε αυτό το μήνυμα κατά τη σύνδεση σε κάποιο δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, δεν μπορείτε να το διορθώσετε. Θα πρέπει να το διορθώσει ο κάτοχος του router. Γι ‘αυτό τα Windows προτείνουν τη σύνδεση σε διαφορετικό δίκτυο.

Εάν δείτε αυτό το μήνυμα κατά τη σύνδεση στο Wi-Fi σας θα πρέπει να ενεργοποιήσετε ισχυρότερη κρυπτογράφηση. Εάν ο δρομολογητής σας είναι σχετικά νέος, θα έχει κι άλλες επιλογές όπως το WPA2 με AES. Αν υπάρχει θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτή την επιλογή. Δυστυχώς, η σελίδα διαχείρισης κάθε δρομολογητή είναι διαφορετική, επομένως η παροχή οδηγιών για την πραγματοποίηση αυτής της ς είναι δύσκολη. Αναζητήσετε οδηγίες για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου μοντέλου δρομολογητή στην Google ή να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιό του.

Η πρότασή μας είναι να επιλέξετε πρώτα το WPA2+AES εάν είναι διαθέσιμο και εάν δεν, επιλέξτε WPA+AES.

Ενημερώστε το router σας εάν δεν μπορείτε να ενισχύσετε την κρυπτογράφηση

Εάν δεν βλέπετε αυτές τις επιλογές, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το router σας το συντομότερο δυνατό. Εάν χρησιμοποιείτε router που σας έδωσε ο ISP σας, επικοινωνήστε μαζί τους για να δείτε εάν θα σας δώσουν ένα νεότερο μοντέλο.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).