Windows 10: Το μεγάλο ταξίδι της πληρωμένης αξιοπιστίας

Τα Windows 10 κυκλοφορούν ήδη μερικά χρόνια, αλλά είναι πολύ κατακερματισμένα σε διάφορες εκδόσεις, και καμιά φορά δεν είναι όλες το ίδιο.

Επειδή η Microsoft σχεδιάζει πάντα την επόμενη μεγάλη έκδοση των Windows 10, προσφέρει beta εκδόσεις (γνωστές και σαν Insider Previews) για όσους επιθυμούν να τις δοκιμάσουν.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα Windows 10 χρειάζονται σταθερότητα και δεν ενδιαφέρονται για τις τακτικές ενημερώσεις λειτουργιών. Έτσι, η εταιρεία παρέχει διάφορα branches (παρακλάδια εκδόσεων) για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Windows 10Ας ρίξουμε μια ματιά σε τρεις κύριους τρόπους με τους οποίους η Microsoft διανέμει τα Windows: Insider Rings, long-term servicing branches, και εργαλεία του Windows Update.

Insider Rings των Windows 10

Οι εκδόσεις των Insiders είναι οι πρώτες που δοκιμαστικές εκδόσεις για το κοινό, και κυκλοφορούν με κάθε νέα έκδοση των Windows 10.

Όταν μια σημαντική έκδοση, όπως την έκδοση Creators Update, κυκλοφορεί στο κοινό, οι Insiders την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για μήνες. Αυτό το συμβιωτικό σύστημα επιτρέπει στους Geeks των Windows να δοκιμάζουν νέες δυνατότητες πριν από οποιονδήποτε άλλο και να βοηθούν τη Microsoft με feedbacks για τις νέες εκδόσεις.

Η Microsoft προσφέρει πολλά διαφορετικά “δαχτυλίδια” (rings) που αντιστοιχούν σε διάφορα επίπεδα σταθερότητας. Ακολουθεί ένα διάγραμμα από μια πρόσφατη εκδήλωση των Windows Insider, όπου οι δακτύλιοι στα αριστερά είναι λιγότερο σταθεροί:

Η περιγραφή της διαδικασίας δεν είναι και τόσο λεπτομερής σε αυτό το άρθρο. Για παράδειγμα, το Canary build που βλέπετε στο σχεδιάγραμμα αφορά μόνο τους προγραμματιστές της Microsoft και δεν θα το αναφέρουμε. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε τα σημαντικά δημόσια Rings:

Γρήγορο ή Fast: Αυτό είναι το πιο προηγμένο ring που μπορούν να έχουν οι Insiders. Μόλις οι εσωτερικές δοκιμές της Microsoft εγκρίνουν μια νέα έκδοση, οι χρήστες του fast ring μπορούν να λάβουν την ενημέρωση. Έτσι αποκτούν πρόσβαση σε νέες λειτουργίες νωρίτερα, αλλά αυτή το build αυτό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει προβλήματα.

Αργό ή Slow: Μόλις οι χρήστες από το fast ring δοκιμάσουν ένα build, μετακινείται στο Slow Ring. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο κάποιο build, μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν επιλυθεί. Αυτός είναι και ο προεπιλεγμένος τρόπος λήψης εάν εγγραφείτε απλά στο πρόγραμμα Insider. Σας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσετε νέες λειτουργίες πριν τη δημόσια κυκλοφορία χωρίς πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Έκδοση προεπισκόπησης ή Release Preview: Το πιο σταθερό Insider ring δεν είναι στην πραγματικότητα κάποιο κανάλι ανάπτυξης. Τα Windows σε αυτό το κανάλι δεν αναπτύσσονται πλέον από τους προγραμματιστές, αλλά αν χρειαστούν κάτι λαμβάνουν πιο γρήγορα μικρές ενημερώσεις που οδηγούν στη σταθερή έκδοση των Windows 10. Μερικές φορές το μήνα, η Microsoft κυκλοφορεί γενικές ενημερώσεις για επιδιορθώσεις σφαλμάτων, και για να βελτιώσει την ασφάλεια. Αυτές τις ενημερώσεις θα τις λάβουν όλοι, αλλά όσοι είναι στο Release Preview θα τις πάρουν νωρίτερα.

Skip Ahead: Η Microsoft διέθεσε πρόσφατα την επιλογή Skip Ahead για τους Insiders που είναι στο fast ring. Αν την επιλέξετε, μπορείτε να σταματήσετε να δοκιμάσετε την τρέχουσα έκδοση των Windows και να προχωρήσετε στην επόμενη έκδοση. Προς το παρόν, οι Windows Insiders δοκιμάζουν το Fall Creators Update. Όσοι έχουν επιλέξει το Skip Ahead θα λάβουν σύντομα builds της επόμενης μεγάλης έκδοσης, που σημαίνει ότι θα αποκτήσουν ένα σύστημα γεμάτο bugs.

Το πρόγραμμα Insider είναι εντελώς προαιρετικό και πιθανότατα καλό θα ήταν να το αποφύγετε.

Παρακλάδια των Windows 10 (Branches)

Τα Insider rings επικεντρώνονται στις συναρπαστικές νέες εξελίξεις, όμως κλάδος μακροχρόνιας εξυπηρέτησης (Long Term Servicing Branch) δίνει προτεραιότητα στην σταθερότητα. Όπως ίσως γνωρίζετε, τα Windows 10 έχουν διάφορα παρακλάδια που ελέγχουν τον τρόπο διάθεσης των ενημερώσεών τους. Για τους κανονικούς χρήστες διατίθενται τρεις κύριοι κλάδοι:

Current Branch: Η συνήθης, σταθερή έκδοση των Windows 10. Οι υπολογιστές στο Current Branch λαμβάνουν ενημερώσεις λειτουργιών (όπως το Creators Update) μετά τισ δοκιμές της Microsoft και την επίσημη κυκλοφορία του στο κοινό. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αυτόν τον κλάδο.
Current Branch για επιχειρήσεις: Εάν τρέχετε τα Windows 10 Pro, μπορείτε να επιλέξετε την αναβολή των αναβαθμίσεων. Θα συνεχίσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις ασφαλείας, αλλά δεν θα έχετε ενημερώσεις που προσθέτουν νέες δυνατότητες αρκετούς μήνες από τότε που τις λαμβάνουν οι άλλοι. Είναι μια πιο συντηρητική επιλογή που σας επιτρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα προβλήματα μιας μεγάλης ενημέρωσης δεν επηρεάσουν τον υπολογιστή σας.
Insider Preview: Όπως προαναφέρθηκε, η συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα Windows 10 Insider σάς επιτρέπει να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε σημαντικές ενημερώσεις πριν φτάσουν στο Current Branch. Αυτές οι εκδόσεις beta ενδέχεται να περιέχουν σφάλματα.

Υπάρχει όμως και ένα τέταρτο Branch, το οποίο ονομάζεται Κλάδος Εξυπηρέτησης Πελατών Long Term ή LTSB από το Long Term Servicing Branch. Οι οικιακοί χρήστες μπορούν να έχουν τα τρία παραπάνω branches (απαιτείται το Windows 10 Pro για την αναβολή ενημερώσεων) μόνο με την προσαρμογή ορισμένων ρυθμίσεων. Το LTSB είναι διαθέσιμο μόνο για τα Windows 10 Enterprise.

Τι είναι το LTSB

Έτσι τι κάνει ακριβώς το LTSB; Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ένας κλάδος που είναι ακόμη πιο αργός από τους τρεις παραπάνω. Η Microsoft τον προσφέρει αυτό για υπολογιστές που χρειάζονται την σταθερότητα περισσότερο από τις νέες λειτουργίες.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που διαθέτει έναν υπολογιστή που ελέγχει ευαίσθητο εξοπλισμό δεν ενδιαφέρεται εάν ο Microsoft Edge υποστηρίζει επεκτάσεις. Η επιχείρηση χρειάζεται ένα υπολογιστή που τρέχει μια εξαιρετικά σταθερή έκδοση των Windows, που δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί αυτόματα και να χαλάσει την παραγωγικότητα.

Το LTSB δεν περιλαμβάνει τις νέες λειτουργίες των Windows 10, όπως τις εφαρμογές Edge και Store, αλλά εξακολουθεί να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας για να το κρατήσει το σύστημα ασφαλές. Οι ενημερώσεις λειτουργιών, όπως το Fall Creators Update, δεν θα φτάσει στο LTSB. Η Microsoft σχεδιάζει να κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του LTSB κάθε δύο με τρία χρόνια και κάθε έκδοση θα υποστηρίζεται για 10 χρόνια.

Εργαλεία του Windows Update

Αν τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά, η Microsoft διαθέτει επίσης πολλά διαφορετικά εργαλεία του Windows Update. Αυτά επιτρέπουν στους IT, να ελέγχουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές των επιχειρήσεων λαμβάνουν καθημερινές ενημερώσεις των Windows. Σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον, αυτό μπορεί να γίνει πολύπλοκο αλλά και αρκετά γρήγορα. Ας δούμε τις διαθέσιμες επιλογές.

Το βασικό βοηθητικό πρόγραμμα Windows Update που έρχεται στάνταρ με τα Windows προσφέρει στις επιχειρήσεις μόνο μια επιλογή: αναβολή αναβαθμίσεων.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, απλά πρέπει να τσεκάρετε ένα πλαίσιο στον πίνακα ρυθμίσεων του Windows Update και οι σημαντικές ενημερώσεις δεν θα διατεθούν στον υπολογιστή σας για μερικούς μήνες. Αυτό βοηθά τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τα προβλήματα που προκύπτουν με κάθε νέα έκδοση των Windows 10.

Η Microsoft προσφέρει επίσης το Windows Update for Business. Αυτό το διευρυμένο εργαλείο επιτρέπει στους IT να χρησιμοποιούν την Πολιτική ομάδας για να προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις ενημέρωσης σε πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα. Αντί ενός δυαδικού πλαισίου ελέγχου, μια εταιρεία μπορεί να αναβάλει σημαντικές ενημερώσεις για ένα ολόκληρο έτος.

Ενημερώσεις επιχειρηματικής κλίμακας

Και οι δύο παραπάνω επιλογές είναι σχετικά απλές και έρχονται για τις μικρές επιχειρήσεις. Για μεγαλύτερη κλίμακα, οι υπηρεσίες Windows Server Update Services παρέχουν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο. Είναι μέρος του λειτουργικού συστήματος Windows Server (OS), για τις εταιρείες που χρειάζονται ένα διακομιστή για κεντρική διαχείριση. Εκτός από την αναβολή, επιτρέπει σε μια εταιρεία να προσθέσει ένα στρώμα έγκρισης για τις σημαντικές ενημερώσεις. Η εταιρεία μπορεί να εφαρμόσει τις νέες ενημερώσεις πρώτα σε μια συγκεκριμένη ομάδα υπολογιστών, πριν τις διαθέσει σε ολόκληρη την εταιρεία.

Η ακόμη πιο ισχυρή επιλογή είναι ο System Center Configuration Manager. Παρέχει στους IT ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στις ενημερώσεις, με λεπτομέρειες επιλογής ανάπτυξης, χρονικού καθορισμού εγκατάστασης, αλλά και του εύρους ζώνης που θα χρησιμοποιηθεί.

Αν δεν είστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση των Windows 10 σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, αυτές οι επιλογές είναι αρκετά συγκεχυμένες. Σαν οικιακός χρήστης, απλά περιμένετε να σας ειδοποιήσουν τα Windows για την διάθεση της τελευταίας ενημερωμένης έκδοσης. Σε ένα εταιρικό περιβάλλον τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Τι καταλαβαίνετε;

Με τις παραπάνω επεξηγήσεις είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία έκδοση των Windows 10 που τρέχουν όλοι. Οι φίλοι του λειτουργικού θα μπορούσαν να δοκιμάσουν μια προεπισκόπηση από το κανάλι των Insiders, ενώ μια επιχείρηση τρέχει το Long Term Branch.

Εν τω μεταξύ, δύο διαφορετικές εταιρείες μπορούν να έχουν δύο εντελώς διαφορετικές δομές των Windοws 10 με βάση τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν ενημερώσεις.

Αυτές οι διαφορές δημιουργούν σύγχυση, και ένας απλός πιθανώς δεν μπορεί να πει τη διαφορά μεταξύ μικρών Windοws 10 builds ούτως ή άλλως. Τα μικρά tweaks στο λειτουργικό σύστημα δεν αλλάζουν τα βασικά στοιχεία του λειτουργικού, όπως το μενού Έναρξης και των αγαπημένων σας συντομεύσεων πληκτρολογίου.

Όταν σκεφτείτε όμως το σύστημα της Microsoft όπως το περιγράψαμε από την αρχή, ως το τέλος, τα πάντα δείχνουν να ευνοούν τις Επιχειρήσεις.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε Windοws 10 Enterprise δεν διατίθεται δωρεάν, ενώ αντίθετα υπάρχουν ακόμα τρόποι να εγκαταστήσετε δωρεάν το Windows 10 στον υπολογιστή σας. Ναι και μην νομίζετε ότι η Microsoft έχει κάνει λάθος…

Το παραπάνω σύστημα προσφέρει δωρεάν στην Microsoft τους testers που χρειάζεται για να διαθέσει αξιόπιστες εκδόσεις σε αυτούς που πληρώνουν αξιοπιστία. Όλοι οι υπόλοιποι καλά θα κάνετε να μην παραπονιέστε, εφόσον το σύστημά σας είναι μια δωρεάν παραχώρηση της Microsoft.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.112 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).