Windows 10: Θα σας παρακολουθούμε θέλετε δεν θέλετε

Η πρόσθεσε μια μικρή αλλαγή για τους χρήστες των Windows 10. Αν χρησιμοποιείτε το αρχείο HOSTS για να αποκλείσετε την τηλεμετρία ή τις ενημερώσεις των Windows 10, έχουμε κακά νέα για εσάς.

Ο Microsoft θα το επισημάνει σαν κακόβουλο και θα εμφανίζει προειδοποιήσεις “κρίσιμου επιπέδου”.

Είναι γνωστό ότι τα Windows 10 δεν χρησιμοποιούν το αρχείο HOSTS για το μπλοκάρισμα διευθύνσεων σε συγκεκριμένους διακομιστές των Windows. Έτσι η αλλαγή συμπεριφοράς του Microsoft Defender, μάλλον ήταν αναμενόμενη.

Το αρχείο Hosts μπορεί να τροποποιηθεί χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε επεξεργασίας κειμένου, αλλά η επεξεργασίας θα πρέπει να ξεκινήσει με δικαιώματα διαχειριστή. Το αρχείο hosts βρίσκεται σε φάκελο του συστήματος, επομένως οι εφαρμογές χωρίς δικαιώματα διαχειριστή δεν θα μπορέσουν να το αποθηκεύσουν.

Το αρχείο Hosts αποτελείται από γραμμές κειμένου. Κάθε γραμμή πρέπει να συμπεριλαμβάνει μια διεύθυνση IP στην πρώτη στήλη που ακολουθείται από ένα ή περισσότερα ονόματα κεντρικών υπολογιστών. Οι στήλες κειμένου διαχωρίζονται μεταξύ τους με ένα κενό .

Οι γραμμές που ξεκινούν με χαρακτήρα # δεν διαβάζονται από το λειτουργικό σύστημα.

Έτσι αν βάλετε τους διακομιστές της Microsoft στο αρχείο HOSTS και τους στέλνεστε στην εσωτερική διεύθυνση 127.0.0.1, θα σταματήσετε την πρόσβαση του λειτουργικού συστήματος στους πραγματικούς διακομιστές.
Εκεί λοιπόν έρχεται ο Microsoft Defender που σας εμποδίσει να αποθηκεύσετε αυτό το αρχείο και θα σας εμφανίσει τον παρακάτω διάλογο.

Σημείωση: το SettingsModifier:Win32/HostsFileHijack είναι μια νέα, αποκλειστική κατηγορία για το τροποποιημένο αρχείο. Φαίνεται ότι η Microsoft ενημέρωσε πρόσφατα τους ορισμούς του Microsoft Defender για να εντοπίζει πότε προσθέτονται οι διακομιστές τους στο αρχείο HOSTS.

Όπως αναφέρει το BleepingComputer, οι παρακάτω εγγραφές στο HOSTS θα ενεργοποιήσουν την ανίχνευση:

www.microsoft.com
microsoft.com
telemetry.microsoft.com
wns..windows.com.akadns.net
v10-win.vortex.data.microsoft.com.akadns.net
us.vortex-win.data.microsoft.com
us-v10.events.data.microsoft.com
urs.microsoft.com.nsatc.net
.telemetry.microsoft.com
watson.ppe.telemetry.microsoft.com
vsgallery.com
watson..com
watson.microsoft.com
telemetry.remoteapp.windowsazure.com
telemetry.urs.microsoft.com

Εάν αποφασίσετε να καθαρίσετε αυτήν την “απειλή” με το Microsoft Defender, η θα επαναφέρει το αρχείο HOSTS στα προεπιλεγμένα του περιεχόμενα.

Η τροποποίηση του αρχείου HOSTS δεν είναι καλή ιδέα έτσι κι αλλιώς ειδικά αν γίνεται με ακατάλληλο τρόπο ή έχει γίνει από .

Ωστόσο, για τους χρήστες που γνωρίζουν πραγματικά τι κάνουν, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφήσουν  λιγότερο έλεγχο του λειτουργικού τους συστήματος στα χέρια της Microsoft, προστατεύοντας παράλληλα το απόρρητό τους.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
 1. 3, 4 φορές έγραψα σχόλιο και πριν πατήσω το “δημοσίευση” το έσβηνα καθώς στο χρόνο που χρειάζεται για το πάτημα του κουμπιού, σκεφτόμουν όλο και κάτι περισσότερο.
  Οι σκέψεις μου ήταν :
  α) εγώ η εταιρεία Μs έτσι θέλωμ έτσι κάνω, στο δικό μου εμπόρευμα.
  β) μετά σκέφτηκα : θα βρούμε νέο τρόπο αποκλεισμού τμήματος του πυρήνα και δη εκείνου που έχει να κάνει με την “τηλεμετρία” των πάντων.
  τέλος γ) σκέφτηκα “δε @@@@@@@ ρε MS ; Θα γυρίσω στο “κοντάτσι” μου και σάλτα και @@@@@@.

  Στο τέλος όμως καταστάλαξα στο παρόν : μήπως όλα είναι “ηθελέστα και παθέστα” αφού, κάνοντας χρήση εμπορευμάτων (πλατφόρμας λογισμικού) που μπάζει από παντού και μάλιστα, αν δεν είχε την υπογραφή ενός γίγαντα (σ.σ. της Μs) θα ήταν στην “στενή” για (σχεδόν) κατάχρηση μονοπωλιακού προϊόντος.

  Υγ. διευκρινίζω ότι – ακόμη – δεν έχω περάσει εγκεφαλικό και ο χρόνος που χρειάζομαι για να πατήσω το “δημοσίευση” είναι ελάχιστος, όμως, οι σκέψεις είναι ραγδαίες. Ειδικά όταν διαβάζεις ένα κείμενο που περιγράφει το “εμείς θα σας @@@@@@@ κι εσείς κάντε ότι θέλετε”.

  • ναι Γιώργο η προσωπική ευθύνη και οι προσωπικές επιλογές δεν μπορούν να έρχονται σε δεύτερη μοίρα και σε ευχαριστώ για την υπόδειξη. Μετά πάμε όμως στο “πόσο αλήθεια μπορείς να αντέξεις” και τι επιπτώσεις θα έχει έχει αυτό στην υγεία μου…
   Το πρώτο στάδιο της αλλαγής είναι η άρνηση, και γω έχω πίεση :) για να διαβάζω σχόλια που θεωρούν την αλήθεια προσβολή.
   Δυστυχώς η πορεία με τα στερεότυπα που έχουν καθιερώσει άλλοι είναι ο δρόμος των πολλών… ανέκαθεν ήταν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).