Windows 11: Διπλά μηνύματα από την Microsoft

Πολλοί από τους υπολογιστές που διατίθενται σήμερα σε εταιρείες δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχει θέσει η Microsoft σαν προϋπόθεση για την εγκατάσταση των Windows 11.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των αρχικών αναλύσεων στην αγορά των ΗΠΑ. Έτσι η Microsoft άρχισε τις εκπτώσεις καθώς αποκάλυψε τώρα έναν τρόπο παράκαμψης του ελέγχου για υποστήριξη του TPM 2.0 και την συμβατότητα της CPU. Ωστόσο, από την άλλη το Redmond αναφέρει να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η επιλογή.windo 11

Οι περισσότερες συσκευές δεν είναι συμβατές

Έχουν ήδη γίνει έντονες συζητήσεις για τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι υπολογιστές για τα Windows 11 από την παρουσίαση των Windows 11.

  • Επεξεργαστής: 1 Gigahertz (GHz) or faster with 2 or more cores on a compatible 64-bit processor or System on a Chip (SoC)
  • RAM: 4 Gigabyte (GB)
  • Δίσκος: 64 GB or larger storage device
  • System firmware: UEFI, Secure Boot capable
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0
  • Graphics card: Compatible with DirectX 12 or later with WDDM 2.0 driver
  • Οθόνη: High definition (720p) display that is greater than 9″ diagonally, 8 bits per color channel

Η Microsoft έχει αναφέρει ποιες CPU από AMD, Intel και Qualcomm συνιστώνται για ορισμένα λειτουργικά συστήματα και για τα Windows 11, η λίστα των συμβατών επεξεργαστών είναι αρκετά περιοριστική.

Μετά την ανακοίνωση της Microsoft για τα Windows 11, η αμερικανική Lansweeper πραγματοποίησε μια έρευνα στην αμερικανική αγορά για να καθορίσει πόσα υπάρχοντα συστήματα στις επιχειρήσεις πληρούν τις απαιτήσεις συμβατότητας. Το δείγμα της ς ήταν αρκετά μεγάλο αφού περιλάμβανε τη συλλογή δεδομένων από περίπου 30 εκατομμύρια συσκευές με Windows από 60.000 εταιρείες.

Η ανάλυση αυτών των δεδομένων δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, μόνο το 44,4% των workstations είναι επιλέξιμο για την αυτόματη αναβάθμιση σε Windows 11. Αντίθετα, ένα 55% των workstations δεν είναι επιλέξιμο.

Ένα σημείο είναι η συμβατότητα της CPU, και ένα άλλο αφορά την υποστήριξη TPM 2.0. Ενώ η συμβατότητα CPU είναι ελαφρώς υψηλότερη από 44,9%, μόνο το 66,4% διαθέτει τα απαιτούμενα 4 GBytes ς RAM. Να αναφέρουμε ότι τα 4GB που ζητάει η Microsoft έιναι ένας πολύ αισιόδοξος αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι απαιτούνται τουλάχιστον 8 GB RAM για την αυτόματη ενεργοποίηση των χαρακτηριστικών ασφαλείας HVCI. Η ενσωμάτωση του Microsoft Teams στα Windows 11 επίσης καθιστά απαραίτητα μηχανήματα με 12 ή 16 GB RAM.

Ένα κρίσιμο σημείο είναι επίσης η έλλειψη υποστήριξης TPM 2.0 σε υπάρχοντα συστήματα. Από αυτή την άποψη, η Lansweeper γράφει στην έκθεσή της ότι μόνο το 0,23% όλων των εικονικών workstation έχει ενεργοποιημένο το TPM 2.0, και παρόλο που το TPM passthrough (vTPM) είναι διαθέσιμο για τον εξοπλισμό εικονικών μηχανών με TPM, χρησιμοποιείται σπάνια.

Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα VM workstations θα πρέπει να τροποποιηθούν για να έχουν vTPM πριν αναβαθμιστούν σε Windows 11.

Σύμφωνα με την Lansweeper, οι φυσικοί διακομιστές πέρασαν τη δοκιμή TPM μόνο στο 1,49% των περιπτώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι το 98% των εικονικών μηχανών είναι απίθανο να είναι αναβαθμίσιμο σε Windows 11.

Το τέχνασμα της Microsoft που παρακάμπτει τον έλεγχο TMP 2.0/CPU

Η Microsoft δημοσίευσε ένα άρθρο υποστήριξης Τρόποι εγκατάστασης των Windows 11, παράλληλα με την κυκλοφορία των Windows 11.

Η εταιρεία εξηγεί επίσης ότι οι ελάχιστες απαιτήσεις σχετικά με το TPM 2.0 (απαιτείται τουλάχιστον TPM 1.2) και η οικογένεια CPU ή το μοντέλο του CPU δεν ελέγχονται κατά τη διάρκεια μιας νέας εγκατάστασης των Windows 11 από ένα USB.

Όμως στην αναβάθμιση από ένα λειτουργικό Windows 10, το πρόγραμμα Εγκατάστασης θα ακυρώσει τη διαδικασία, εάν δεν πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις. Στο άρθρο υποστήριξης, η Microsoft περιγράφει μια προσέγγιση παράκαμψης του ελέγχου της συμβατότητας TPM 2.0 και CPU.

Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε τον επεξεργαστή μητρώου regedit.exe με δικαιώματα διαχειριστή.

Στη συνέχεια, στο κλειδί μητρώου:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup

η τιμή 32-bit DWORD στο AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU πρέπει να οριστεί σε 1. Αυτή η καταχώρηση παρακάμπτει τον έλεγχο συμβατότητας για TPM 2.0 και CPU κατά την αναβάθμιση το αργότερο μετά την επανεκκίνηση των Windows.

Σημείωση: Η Microsoft δημοσίευσε αυτές τις για να αποθαρρύνει τους να χρησιμοποιούν scripts τρίτων που διαγράφουν εντελώς το Appraiser.dll από την εικόνα εγκατάστασης.

Ωστόσο, η Microsoft συνιστά να μην χρησιμοποιείτε το παραπάνω τέχνασμα για να εγκαταστήσετε τα Windows 11 σε μη συμβατά μηχανήματα.

Προειδοποίηση εγκατάστασης των Windows 11

w11

Αν προσπαθείτε να εγκαταστήσετε τα Windows 11 σε μη συμβατό σύστημα, εμφανίζεται η παραπάνω προειδοποίηση συμβατότητας. Μετά πρέπει να επιβεβαιώσετε ρητά ότι κατανοείτε τις προειδοποιήσεις της Microsoft στο ότι η συσκευή δεν υποστηρίζεται πλέον και ότι δεν θα λαμβάνει ενημερώσεις.

Είμαι περίεργος να δω πόσο πολύ θα υιοθετηθούν τα Windows 11 τους επόμενους μήνες μέχρι και το 2025 που λήγει η υποστήριξη των Windows 10.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
Windows 11,Windows 11 Requirements Check Tool,microsoft,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Ειναι αληθεια οτι η Microsoft με νεοτερη ανακοινωση της ειπε οτι μεχρι τον Ιουνιο του 22 θα προσθετει και αλλους επεξεργαστες στην λιστα των συμβατων?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).