Windows Defender τελικά πόσο ασφαλές είναι;

Defender; Υπήρξε μια εποχή που όλοι χρησιμοποιούσαν λογισμικό προστασίας από ιούς τρίτων κατασκευαστών και όχι της Microsoft, επειδή η εταιρεία  δεν εστίαζε στην ανάπτυξη κάποιας προηγμένης εφαρμογής προστασίας.

Οι καιροί όμως άλλαξαν και όπως φαίνεται τα Windows 10 διαθέτουν πια ένα πολύπλοκο ασφάλειας το Windows Defender, που σύντομα θα ονομάζεται Microsoft Defender.

Windows Defender

Μετά την πρώτη του κυκλοφορία με τα Windows 8 σαν ένα εγγενές προϊόν προστασίας από ιούς που λειτουργούσε κάτω από το Microsoft Security Essentials, το Windows Defender εξελίχθηκε σχετικά γρήγορα. Τελικά έγινε μια πλήρως εξοπλισμένη εφαρμογή που θα μπορούσε να πείσει πολλούς να μην πληρώσουν για κάποια άλλη εφαρμογή προστασίας  από τρίτους κατασκευαστές.

Αυτή τη στιγμή, το Windows Defender υπάρχει στην σουίτα ασφαλείας των Windows στα Windows 10, η οποία συμπεριλαμβάνει πάρα πολλά   ασφαλείας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι, αρχάριοι ή επαγγελματίες.

Η σουίτα Windows Security συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω εφαρμογές μερικές από τις οποίες τροφοδοτούνται από το Windows Defender:

Virus and threat protection
Account protection
Firewall and network protection
App and browser control
Device security
Device performance and health
Family options

Κάθε μία από αυτές τις λειτουργίες διαθέτει επιπρόσθετες  επιλογές. Η προστασία από ιούς για παράδειγμα, διαθέτει και προστασία από ransomware, προστασία σε πραγματικό χρόνο αλλά και διάφορες λειτουργίες σάρωσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ερευνητές της AV-TEST δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ενός νέου γύρου δοκιμών των εφαρμογών ασφαλείας που κυκλοφορούν για τα Windows 10.

Το περίεργο βέβαια δεν είναι ότι το Windοws Defender βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αλλά το γεγονός ότι έλαβε την μεγαλύτερη βαθμολογία, όπως ακριβώς και το λογισμικό από κορυφαίους ασφάλειας όπως την Kaspersky.

Το Windows Defender πήρε 18 από τους 18 βαθμούς, για την προστασία, τις επιδόσεις και την χρηστικότητα.

Παρακάτω θα δούμε γιατί το Windows Defender μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί τόσο κορυφαίο προϊόν.

Το AV-TEST πραγματοποίησε δύο διαφορετικές σειρές δοκιμών τον Μάιο και τον Ιούνιο και αξιολόγησε όλα τα προϊόντα σε τρία σημεία: προστασία, απόδοση και χρηστικότητα.

Στην κατηγορία της προστασίας υπήρχαν δοκιμές που διερευνούσαν τον τρόπο αντιμετώπισης των ιών σε κακόβουλες επιθέσεις μέσω του web αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Windows Defender κατάφερε να μπλοκάρει το 100% του κακόβουλου λογισμικού και στους δύο γύρους δοκιμών, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο (industry average ή απλά IA) που ήταν στο 97,1%.

Στη συνέχεια, το AV-TEST προσπάθησε να προσδιορίσει την ανίχνευση ευρέως διαδεδομένου κακόβουλου λογισμικού που ανακαλύφθηκε τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Για μια ακόμη φορά, το Windows Defender κατάφερε να μπλοκάρει το 100% των απειλών και στις δύο δοκιμές. Ο μέσος όρος ήταν στο 99,8%.

Προχωρώντας στις δοκιμές απόδοσης, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς η AV-TEST αξιολογεί το κάθε προϊόν για να καθορίσει πόσο “ενοχλεί” την απόδοση του συστήματος όταν τρέχουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του.

Το Windows Defender διακρίθηκε στην επιβράδυνση που δημιουργείται όταν ξεκινάνε δημοφιλείς ιστοσελίδες με το λεγόμενο low και high hardware (αργοί και γρήγοροι υπολογιστές) με βαθμολογία 13% και 14%, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι πήγε καλύτερα από τον μέσο όρο που είναι στα 19 και 16%, αντίστοιχα.

Το Windows Defender δεν επιβραδύνει τη συσκευή κατά τη λήψη εφαρμογών, και η επιβράδυνση παράγει φτάνει στο 8% κατά την εκκίνηση μιας εφαρμογής και στους δύο τύπους υπολογιστών (low και high hardware) έναντι του μέσου όρου 10 και 9% αντίστοιχα.

Το Windοws Defender δεν έδωσε ψευδή θετικά κατά τη διάρκεια δοκιμών ευχρηστίας, οπότε πέρασε άνετα τις δοκιμές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).