Windows Insider: Που πάει το πρόγραμμα της Microsoft;

Μια ματιά στο Windows Insider. Τα τελευταία χρόνια η Microsoft συνεχίζει να ασκεί πολύ μεγάλη στους χρήστες των Windows 10 και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Windows Insider.

Ακολουθώντας το σύνθημα: Νέα μέρα, νέο πρόβλημα, βλέπουμε πολλά διαφορετικά ονόματα να χρησιμοποιούνται για τα Windows 10, τα Rings αλλάζουν ή ανακατεύονται, δοκιμές A/B όπου μόνο λίγοι από τους Insiders παίρνουν κάποια νέα χαρακτηριστικά και άλλοι όχι.

Αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει με τα Windows 10 και που πάει το πρόγραμμα Windows Insider;

Οι κακές οι γλώσσες λένε “οτιδήποτε παίρνουν στα χέρια τους στην Microsoft, θα χαλάσει.”

Δεν είναι όμως και τόσο άσχημα τα πράγματα. Αλλά όποιος συμμετέχει στο πρόγραμμα Windows Insider θα δοκιμαστεί σκληρά από την εταιρεία. Ακολουθούν μερικά δείγματα του τι ακριβώς συμβαίνει.

Αναφορές σφαλμάτων στο feedback hub

Εάν εντοπίσετε σφάλματα στα εσωτερικά στοιχεία των Windows, μπορείτε να τα αναφέρετε στο λεγόμενο Feedback hub. Αντί να κάνετε κάτι τέτοιο από το πρόγραμμα περιήγησής σας (μετά την εγγραφή), χρειάζεστε τα Windows 10 και την αντίστοιχη εφαρμογή.

Η εφαρμογή όμως αυτή μπορεί να περιγραφεί μόνο σαν πρόβλημα. Δοκίμασα μία ή δύο φορές να ψάξω για θέματα στο Feedback hub, αλλά λίγο μετά εγκατέλειψα το όλο θέμα.
Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και συνεχίζουν να αναφέρουν με επιμέλεια τα σφάλματα του λειτουργικού συστήματος στην εταιρεία. Τα σφάλματα όμως που δημοσιεύονται μετά την κυκλοφορία μιας ενημερωμένης έκδοσης έχουν αναφερθεί ήδη (σε πολλές περιπτώσεις) και πριν από μήνες.

Ή η Microsoft δεν μπορεί να αξιολογήσει σωστά, ή  δεν ενδιαφέρεται γιατί πρέπει να τηρήσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Χάος με ονόματα των Windows 10 και τα Rings του προγράμματος Windows Insider

Windows Insider

Ο Kip Kniskern έχει γράψει ένα άρθρο για την Microsoft. Confusion reigns: what’s going on with the Windows Insider Program? Αφορά ορισμένα προβλήματα και την σύγχυση που επικρατεί στο πρόγραμμα Windows Insider.

Ας δούμε λίγο τα ονόματα:

Το Creators Update κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2017 και έχει σαν αριθμό έκδοσης το 1703. Το φθινόπωρο κυκλοφόρησε το Fall Creators Update (έκδοση 1709), όπου το “Fall” προκάλεσε προβλήματα σε ορισμένες χώρες, καθώς το φθινόπωρο ( Fall) στο βόρειο ημισφαίριο της γης είναι Άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο.

Το ότι η έκδοση 1703 δεν κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017, αλλά τον Απρίλιο και η έκδοση 1709 δεν κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά τον Οκτώβριο, μάλλον δεν αξίζει να αναφερθεί.

Εξάλλου, μερικοί αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα και την άνοιξη του 2020. Σύμφωνα με την παραπάνω ονοματολογία, αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα Windows 10 έκδοση 2003, το οποίο όμως έχει σχεδόν το ίδιο όνομα  με τον Windows Server 2003 από την προηγούμενη δεκαετία. Είμαι περίεργος να δω πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό. Ίσως να ονομάσουν αυτή την έκδοση Windows 10 .

Αν κάποιος με ρωτήσει αν θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο: Μάλλον όχι. Πρώτα απ ‘όλα, μάλλον δεν θα κυκλοφορούσα τα Windows as a service και δεύτερον δεν πληρώνομαι για να ξύνω το κεφάλι μου να βρω ένα όνομα για τα Windows 10 …

Treshold, Redstone, 19H1 κλπ

Για τους Windows Insiders υπήρχαν ειδικά ονόματα κωδικών όπως το Threshold 1, 2 ή το Redstone 1, 2 κ.λπ. για τα development branches. Επειδή αυτό οδήγησε ξανά σε σύγχυση, το όνομα των development branches άλλαξε στις αρχές του 2019. Τώρα δίνονται κωδικοί από το έτος και στη συνέχεια ο αριθμός 1 για την κυκλοφορία της άνοιξης ενώ ο αριθμός 2 για την έκδοση του φθινοπώρου. Έτσι, το Windows 10 έκδοση 1903 είναι το development branch με κωδικό 19H1. Το φθινόπωρο του 2019 θα κυκλοφορήσει το Windows 10 19H2 (πιθανότατα σαν έκδοση 1909).

Εκτός από τα παραπάνω, η Microsoft χρησιμοποιεί επίσης και μεμονωμένα build numbers για τα Windows. Προσωπικά, δεν δίνω σημασία σε αυτά, και πιστεύω ότι κανένας “απλός” χρήστης δεν ενδιαφέρεται.

Ο Kip Kniskern έθεσε το ερώτημα, αν μετά από τέσσερα χρόνια ανοησίας, ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί μια ενιαία ονοματολογία για τις κυκλοφορίες των Windows 10. Συμφωνώ απολύτως και θα εκτιμούσα ένα σχήμα ονομασίας όπως τους τελευταίους κωδικούς 19H1, 19H2 κλπ.

Ενημερώσεις Major και  minor

Οι επιχειρήσεις εξαγριώθηκαν με τις εξαμηνιαίες ενημερώσεις νέων χαρακτηριστικών. Εν τω μεταξύ, η Microsoft προσπάθησε να κάνει μια στροφή 180 μοιρών. Προκειμένου να διατηρήσει την παλιά στρατηγική (μια ενημέρωση νέων χαρακτηριστικών των Windows 10 δύο φορές το χρόνο), η εταιρεία βρήκε μια πολύ πιο “έξυπνη λύση”. Την άνοιξη κάθε έτους θα κυκλοφορεί μια κανονική ενημέρωση νέων δυνατοτήτων, η οποία θα υποστηρίζει αναβαθμίσεις για 18 μήνες σε όλες τις εκδόσεις των Windows 10.

Η ενημερωμένη έκδοση νέων δυνατοτήτων, η οποία κυκλοφορεί το φθινόπωρο, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά με τα Windows 10 19H2 σαν “δευτερεύουσα έκδοση” ή minor release (κάτι σαν τα Service Packs που είχαμε στο παρελθόν).

Με άλλα λόγια: Οι χρήστες που τρέχουν συστήματα με Windows 10 έκδοση 1903 (άνοιξη του 2019) θα λάβουν μια ενημερωμένη έκδοση που θα αναβαθμίσει το λειτουργικό τους σύστημα στο development branch 19H2. Ωστόσο, αν κάποιος χρησιμοποιεί παλαιότερες εκδόσεις των Windows 10, θα λάβει μια ενημέρωση δυνατοτήτων για το 19H2. Έτσι, το φθινόπωρο κάθε σύστημα των Windows 10 θα φτάσει στην ίδια κατάσταση ανάπτυξης. Οι μισοί, μέσω μιας τακτικής ενημέρωσης τύπου service pack και οι άλλοι μισοί με μια ενημέρωση νέων δυνατοτήτων. Πολύ περίπλοκο.

Windows Insider

Για την ιστορία: Τα φθινοπωρινά builds υποστηρίζονται για 30 μήνες, αλλά μόνο για τις εκδόσεις Enterprise. Τα Windows 10 Home και Pro υποστηρίζονται για 18 μήνες. Ένας απλός χρήστης καταλαβαίνει εύκολα όλα τα παραπάνω;

Windows Insider rings: Πόσα πια;

Όταν ξεκίνησε η Microsoft το πρόγραμμα Windows Insiders υπήρχε ένα Slow και ένα Fast Ring. Έτσι, οι Insiders έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ των δύο για να έχουν νέες δοκιμαστικές εκδόσεις. Απλό και εύκολο.

Εν τω μεταξύ, οι εσωτερικοί συνεργάτες είχαν το Skip-Ahead-Ring. Να αναφέρουμε ότι υπάρχει και το Release Preview Ring μέσω του οποίου η Microsoft διαθέτει ενημερώσεις για δοκιμές πριν από τη “τελική” έκδοση.

Με την πρώιμη ανάπτυξη του Windows 10 20H1 (που αναμενόταν την άνοιξη του 2020), μερικοί από τους συμμετέχοντες ξαφνιάστηκαν με το γεγονός ότι αυτή η έκδοση κυκλοφόρησε στο fast ring και όχι στο skip-ahead ring. Τα Windows 10 της έκδοσης 1903 δοκιμάστηκαν σαν 19Η1 στο Slow Ring. Έτσι πολλοί νόμιζαν για αρκετό καιρό ότι το Windows 10 19H2 δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ.

Εν τω μεταξύ, το development branch 19H2 δοκιμάζεται στο Slow Ring. Οι testers του development branch 19H2 δεν μπορούν πλέον να επιλέξουν ανάμεσα στο Slow και Fast Ring, επειδή το Fast Ring είναι μπλοκαρισμένο από το development branch 20Η1…. Δεν τελειώσαμε.

A/B-Tests για τους Insiders

Όσοι επιλέγουν να είναι Insiders, πιθανότατα το κάνουν για να έχουν τις ενημερώσεις νωρίτερα από άλλους. Τις τελευταίες εβδομάδες η Microsoft κυκλοφόρησε δύο εκδόσεις (build) 19H2 στο Slow Ring. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις δεν προσφερόταν σε όλους τους Insiders. Ανάλογα με το σύστημά τους, η Microsoft επέτρεπε ή το ένα ή το άλλο build. Κάποιοι λοιπόν πήραν νέα πράγματα, και άλλοι έμειναν σε ένα build, που αν και ενημερώθηκε ήταν το ίδιο το .

Αυτός όμως δεν είναι ο λόγος που επέλεξαν να εγγραφούν στο πρόγραμμα Windows Insider. Αντίθετα ακολουθούν το πρόγραμμα για να έρθουν πρώτοι σε επαφή με νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά.

Ή με άλλα λόγια: δεν πιστεύω, ότι ορισμένοι αισθάνονται τυχεροί όταν αντιλαμβάνονται ότι χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα από την Microsoft.

Προσωπική άποψη: κάτι δεν πάει καλά

Έχω την αίσθηση ότι το πρόγραμμα Windows Insider αποσυντίθεται σιγά σιγά. Ο Gabe Aul, ο οποίος μπορούσε ακόμα να διδάξει , άφησε τη Microsoft και πήγε στο Facebook. Οι υπεύθυνοι γύρω από τη Dona Sakar προτιμούν να σχεδιάζουν νέα μπλουζάκια και σημαίες με νίντζα ​​και άλλα σύμβολα, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Επίσης παρατηρώ μια ασυνέπεια μεταξύ αυτών που προσφέρει η Microsoft και του τι χρειάζονται πραγματικά οι πελάτες. Τα Windows είναι απλά ένα λειτουργικό σύστημα που πρέπει να λειτουργεί. Αν αγοράσω μια οποιαδήποτε μηχανή και μου κοστίζει αρκετά χρήματα, δεν θα με ενδιέφερε να πάρω μια “μηχανή σαν υπηρεσία”, που χαλάει κάθε 6 μήνες.

Εάν τρέχω ιατρικό εξοπλισμό, δεν χρειάζομαι ενημερώσεις χαρακτηριστικών, το λογισμικό μου απλά θα πρέπει να τρέχει. Στα συστήματα SCADA το ίδιο. Αισθάνομαι ότι η Microsoft δεν σκέφτεται ένα μεγάλο μέρος των πελατών της, και ότι τρέχουμε όλοι για να πραγματοποιήσει το super duper όραμά της.

Υπάρχουν βιομηχανίες, όπου ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 20 έως 40 χρόνια (με αναβαθμίσεις κάθε 15 με 20 χρόνια). Επομένως, η υποστήριξη των 10 ετών για ένα λειτουργικό σύστημα είναι μικρή, πόσο μάλλον οι κύκλοι νέων λειτουργικών κάθε 6 μήνες ή η υποστήριξη των 18/30 μηνών.

Είμαι περίεργος να δω τι θα κυκλοφορήσει η Microsoft το φθινόπωρο και την επόμενη άνοιξη. Προσωπικά δεν συμμετέχω στο πρόγραμμα Windows Insider και όταν χρησιμοποιώ Windows προσπαθώ να το κάνω με κάποια “σταθερή” έκδοση. Απλά δεν αξίζει τον κόπο.

    Φυσικά μερικές από τις παραπάνω απόψεις μπορεί να μην σας αντιπροσωπεύουν και η θέση σας να είναι πιο κοντά στο “ποιος νοιάζεται” ή στο “αν δεν υπάρχουν σοβαρά θέματα, όλα είναι μια χαρά”.

Όμως σαν μακροχρόνιος χρήστης των προϊόντων της Microsoft (από το MS-DOS 1.01), θέλω να δω τι θα κάνει τελικά η εταιρεία. Πάρα πολλοί έμπειροι άνθρωποι απολύθηκαν στο παρελθόν και πάρα πολλά πράγματα φαίνεται να έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες.  Θυμάμαι ακόμα πόσα άτομα δούλευαν για τα Windows 8 και 8.1, για να αποσυρθεί το λειτουργικό λίγο αργότερα.

4 χρόνια μετά την κυκλοφορία των Windows 10, βλέπω με έκπληξη ορισμένους ανθρώπους, να αναβαθμίζουν σε Windows 8.1 λόγω του τέλους υποστήριξης των Windows 7.

Ζούμε “μεγάλες στιγμές” και είναι θλιβερό να νομίζει η εταιρεία ότι έτσι εξελίσσεται…

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).