Windows: Λάθη συντήρησης που δεν πρέπει να κάνετε

Κάθε χρήστης των Windows γνωρίζει ότι πρέπει να πραγματοποιεί τακτικές συντηρήσεις για να διατηρήσει τον υπολογιστή του σε καλή κατάσταση. Όμως το τι πρέπει να γίνει, δεν το γνωρίζουν πολλοί, ειδικά με τις πρόσφατες εκδόσεις των Windows 10.Windows

Τι πρέπει να κάνετε και ποιες οι μεγάλες παγίδες που πρέπει να αποφύγετε; Παρακάτω θα αναφέρουμε τα μεγαλύτερα λάθη συντήρησης που πρέπει να αποφύγετε.

Καθαρισμός του μητρώου

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για την συντήρηση των Windows που κυκλοφορεί δεκαετίες και εξακολουθεί να παραπλανά τους χρήστες του λειτουργικού της , είναι ο καθαρισμός του Μητρώου. Έχουμε δει να κυκλοφορούν απεριόριστες εφαρμογές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να καθαρίζετε το των Windows. Ισχυρίζονται ότι ένα Μητρώο που δεν έχει καθαριστεί επιβραδύνει την απόδοση του υπολογιστή σας, και ότι όλα αυτά φτιάχνουν με 29,99 δολάρια, αφού το λογισμικό που διαθέτουν, θα εξαλείψει κάθε πρόβλημα και θα σας δώσει ένα ολοκαίνουργιο σύστημα.

Δεν χρειάζεται να καθαρίζετε το Μητρώο.

Είναι αλήθεια ότι με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύονται περιττές καταχωρήσεις στο μητρώο λόγω της απεγκατάστασης λογισμικού και άλλων ενεργειών. Αλλά αυτό δεν βλάπτει την απόδοση του υπολογιστή σας. Δεν θα παρατηρήσετε ποτέ κάποια διαφορά, ακόμη και αν διαγράψετε χιλιάδες “προβλήματα” υπό τη μορφή καταχωρήσεων.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι τα “καθαριστικά” του Registry μπορούν συχνά να προκαλέσουν περισσότερες ζημιές από ό, τι καλό. Θα μπορούσαν να διαγράψουν σημαντικά αρχεία συστήματος, κάτι το οποίο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα κουραστικές επιδιορθώσεις.

Μη αξιοποίηση του Αυτόματου Καθαρισμού των Windows

Στα παλαιότερα Windows, θα έπρεπε να θυμάστε να τρέχετε πολλαπλές εργασίες συντήρησης μόνοι σας ή να καταφύγετε στη χρήση του Task Scheduler. Στα Windows 10, πολλά από τα εργαλεία λειτουργούν με δικό τους προγραμματισμό και έτσι δεν χρειάζεται να τα ελέγχετε πάντα. Συγκεκριμένα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα Windows καθαρίζουν αυτόματα τα παλιά αρχεία και ανασυγκροτούν το δίσκο σας (αν δεν χρησιμοποιείτε SSD).

Για να εκτελέσετε το εργαλείο αυτόματης συντήρησης με ένα χρονοδιάγραμμα, ακολουθείστε τη διαδρομή, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα:
“Πίνακας ελέγχου\όλα τα στοιχεία του πίνακα ελέγχου\ασφάλεια και συντήρηση\αυτόματη συντήρηση”

Για να καθαρίσετε τον δίσκο σας, αναζητήστε τον όρο clean στην των Windows και θα δείτε το εικονίδιο “Εκκαθάριση Δίσκου.” Τρέξτε το εργαλείο, επιλέξτε το δίσκο που θέλετε να καθαρίσετε και αμέσως μετά τσεκάρετε τις επιλογές που επιθυμείτε.

Ο ανασυγκρότηση του δίσκου βοηθάει τη λειτουργία ενός σκληρού δίσκου (HDD) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά δεν πρέπει να την τρέχετε σε μονάδες SSD (Solid State Drives). Τα Windows γνωρίζουν ποια δίσκου βρίσκεται στο σύστημά σας και προγραμματίζει αυτόματα την ανασυγκρότηση, αλλά θα πρέπει να το ελέγξετε.

Πληκτρολογήστε defrag στο μενού Έναρξης για να ανοίξετε το εργαλείο Defragmentation and Optimize Drives ή Βελτιστοποίηση μονάδων δίσκου.

Θα δείτε κάθε δίσκο που υπάρχει στον υπολογιστή σας και την κατάστασή του. Τα Windows θα “βελτιστοποιήσουν” τα SSD και θα ανασυγκροτήσουν αυτόματα τους σκληρούς δίσκους. Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή Προγραμματισμένης βελτιστοποίησης είναι Ενεργοποιημένη.

Η μη ενημέρωση των Windows

Στα Windows 10, μπορείτε να απενεργοποιήσετε προσωρινά τις ενημερώσεις αλλά εξακολουθούν να τρέχουν από μόνες τους. Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε Windows 7 ή Windows 8, έχετε περισσότερο έλεγχο στις Ενημερώσεις των Windows και μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε και εντελώς. Δεν το συνιστούμε φυσικά. Χωρίς ενημερώσεις, ο υπολογιστής σας είναι ευάλωτος.

Μπορείτε να διαχειριστείτε το Windows Update για να το φέρετε στα μέτρα σας, αλλά μην απενεργοποιήσετε ή αγνοήσετε τις ενημερώσεις που εμφανίζονται. Αν όλοι ήταν πιο επιμελείς με τις ενημερώσεις, η καταστροφική επίθεση με τα ransomware τον Μάιο δεν είχε τόσα θύματα.

Η μη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, δεν υπάρχει δικαιολογία για την μη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας.

Πολλοί λένε “Δεν έχω τίποτα σημαντικό” αλλά είναι αλήθεια; Ακόμα κι αν δεν έχετε σημαντικά έγγραφα, ή φωτογραφίες που είναι αναντικατάστατες, τι γίνεται με το χρόνο που έχετε αφιερώσει στο σύστημά σας, ή τον χρόνο που πρόκειται να αφιερώσετε για την ανάκτηση αρχείων;

Ευτυχώς, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας δεν είναι καθόλου δύσκολη. Αμέσως μετά την ρύθμιση μπορείτε να το ξεχάσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ενσωματωμένα εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στα Windows ή να δοκιμάσετε κάποια λύση τρίτου κατασκευαστή. Και τα δύο θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας σε τοπικό επίπεδο (π.χ. σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο) ή κάπου στο Διαδίκτυο.

Οι βελτιστοποιητές RAM

Όπως και τα καθαριστικά του Registry, υπάρχουν εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι “βελτιστοποιούν” τη μνήμη του υπολογιστή σας (RAM). Καλό θα ήταν να τα αποφύγετε. Εξετάσαμε το CleanMem, μια δημοφιλής εφαρμογή, και βρήκαμε αρκετά θέματα με τις μεθόδους του προγραμματιστή.

Οι σύγχρονες εκδόσεις των Windows κάνουν μια εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση της μνήμης RAM από μόνα τους. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε εφαρμογές που χρειάζονται υπερβολική RAM όπως το Chrome. Έτσι κι αλλιώς αν ο υπολογιστής σας δεν έχει μεγάλη RAM, η εκτέλεση ενός εργαλείου βελτιστοποίησης δεν θα είναι η λύση.

Πολλές διεργασίες κατά την εκκίνηση

Μία από τις πιο συχνές αιτίες για ένα υπολογιστή που αργεί να ξεκινήσει, είναι το φόρτωμα πολλών εφαρμογών κατά την εκκίνηση.

Αν και είναι εξαιρετικά βολικό να ανοίγουν ορισμένες εφαρμογές μαζί με τον υπολογιστή όπως το Skype, υπάρχουν και άλλες που δεν χρειάζεστε, όπως το Adobe Reader, το Spotify και άλλα, που σπαταλούν πόρους.

Είναι πολύ εύκολο να σταματήσετε τις εφαρμογές που δεν χρειάζεστε. Απλά ανοίξτε τη διαχείριση και μεταβείτε στην καρτέλα “Εκκίνηση.” Από εκεί με δεξί κλικ πάνω στην εφαρμογή μπορείτε να την απενεργοποιήσετε εντελώς, για να μην τρέχει αυτόματα κατά την εκκίνηση του συστήματός σας.

Μη Φυσική Συντήρηση

Μεγάλο μέρος της συντήρησης των Windows βασίζεται σε λογισμικό. Όμως υπάρχουν και φυσικά προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση κάθε συστήματος. Βεβαιωθείτε ότι αερίζετε το hardware του υπολογιστή σας, και ότι είναι σε περιβάλλον που δεν υπάρχει σκόνη.

Η τακτική συντήρηση του hardware θα διασφαλίσει ότι το λογισμικό σας θα συνεχίσει να λειτουργεί καλά.
Συντήρηση για τους σοφούς

Τα παραπάνω σφάλματα θα μπορούσαν να χαλάσουν την απόδοση του συστήματός σας ή να τον καταστρέψουν εντελώς. Εύκολο να αποφευχθούν. Αποφεύγοντας σκουπίδια λογισμικό, και αφήνοντας τα Windows να εκτελέσουν τον αυτόματο καθαρισμό τους φροντίζοντας παράλληλα το hardware, ο υπολογιστής σας, θα συνεχίσει να λειτουργεί καλά για πολύ καιρό. Και όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, πριν πληρώσετε εργαλεία συντήρησης δοκιμάστε τα χιλιάδες δωρεάν που υπάρχουν.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).