Windows as a Service: Οι λόγοι και ο αντίλογος

Windows as a Service: Η Microsoft άλλαξε τις παραδοσιακές εκδόσεις των Windows, από την ανάπτυξη, μέχρι και τη δοκιμή με την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος Windows 10.

Η παραδοσιακή προσέγγιση ήθελε μια νέα μεγάλη έκδοση των Windows, π.χ. Windows 7 ή Windows 8.1, κάθε τρία χρόνια, ένα, δύο ή και τρία service pack καθόλη την διάρκεια της υποστήριξης, μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας αλλά και ενημερώσεις με βελτιώσεις.

Τα Windows 10 χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό μοντέλο διάθεσης. Η Microsoft κυκλοφορεί δύο ενημερώσεις νέων δυνατοτήτων ανά έτος, ενημερώσεις ασφαλείας μια φορά το μήνα ακριβώς όπως και πριν, αλλά και αθροιστικές ενημερώσεις βελτιώσεων.

Windows as a Service

Ένα στέλεχος της Microsoft ο Sean McLaren δημοσίευσε ένα νέο άρθρο στα τέλη Μαΐου του 2019, στο οποίο αναφέρει τα πλεονεκτήματα των Windows as a Service.

Η δημοσίευση αναφέρει τέσσερις κύριους  λόγους για τους οποίους τα Windows σαν Υπηρεσία είναι πιο αποτελεσματικά από την παραδοσιακή προσέγγιση:

Ο McLaren αναφέρει: “βελτιωμένη σταθερότητα”, “περισσότερη ασφάλεια”, “περισσότερη παραγωγικότητα” και “χαμηλότερο συνολικό κόστος”.

Βελτιωμένη σταθερότητα: Με τα Windows 10, διαθέτουμε μηνιαίες ενημερώσεις ποιότητας σε πάνω από 800 εκατομμύρια ενεργές συσκευές Windοws 10, 35 εκατομμύρια εφαρμογές και 16 εκατομμύρια μοναδικούς συνδυασμούς hardware/ drivers. Η διατήρηση αυτής της ροής σημαίνει ότι οι συσκευές σας επωφελούνται από τις τελευταίες λειτουργίες και βελτιώσεις καθώς και από διάφορες διορθώσεις για γνωστά ζητήματα.

Περισσότερη ασφάλεια: Η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασης στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από απειλές. Ένας τακτικός ρυθμός μηνιαίων ενημερώσεων μετατοπίζει τον έλεγχο από τους πιθανούς επιτιθέμενους προς όφελός σας.

Περισσότερη παραγωγικότητα: Μην βλέπετε την παραγωγικότητα σαν ένα “nice to have.” Εκτός από τις εκατοντάδες λειτουργίες των Windows 10 με γνώμονα το χρήστη που έχουν προστεθεί με την πάροδο του χρόνου, υπήρξαν και αμέτρητες προσθήκες σχεδιασμένες ειδικά για να διευκολύνουν τη ζωή του επαγγελματία και να κάνουν το λειτουργικό πιο εύχρηστο.

Χαμηλότερο συνολικό κόστος (TCO από το total cost of ownership): Οι ενημερώσεις με τις τελευταίες λειτουργίες Windows αλλά και οι μηνιαίες ενημερώσεις δεν βελτιώνουν μόνο την παραγωγικότητα, αλλά θα μειώνουν τελικά και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας βοηθώντας σας να εστιάσετε στις δοκιμές συμβατότητας των εφαρμογών, μειώνοντας κινδύνους ασφαλείας και έξοδα αποκατάστασης. Μειώνουν το κόστος υποστήριξης και να επιτρέπουν πιο αποτελεσματικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ εργαζομένων και πελατών.

Windows as a Service

Ο αντίλογος

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αν διαβάσετε τα πλεονεκτήματα, ίσως παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα από αυτά, ίσως και όλα, ισχύουν και για τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows.

Πάρτε το “περισσότερη ασφάλεια” για παράδειγμα Όλες οι εκδόσεις των Windοws που εξακολουθούν να υποστηρίζονται λαμβάνουν μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας. Δεν υπάρχει τίποτα ειδικό στα Windows 10.

Από την άλλη η Microsoft αναφέρει τα παραπάνω ελέγχοντας τα δεδομένα που διαθέτει για τη σταθερότητα, αλλά αν δούμε τον αριθμό των προβλημάτων που παρουσιάζονται μετά από κάθε ενημέρωση, μπορούμε να αμφισβητήσουμε αυτά που αναφέρει η εταιρεία. Τα Windows 10 φαίνεται να λειτουργούν σταθερά για τους περισσότερους χρήστες, αλλά και οι προηγούμενες εκδόσεις των Windows λειτουργούσαν μια χαρά.

Το “πιο παραγωγικό λειτουργικό” και το “χαμηλότερο συνολικό κόστος” εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Οι προσθήκες των νέων χαρακτηριστικών στα Windοws 10 που αναφέρει η Microsoft θα μπορούσαν να προστεθούν και σε μια παραδοσιακή έκδοση των Windows.

Αν κάποιος ρωτήσει τους τελικούς χρήστες τι δεν τους αρέσει στο νέο λειτουργικό, μπορεί να ακουστούν διάφορα, όπως:  “οι αναγκαστικές αναβαθμίσεις”, “πάρα πολλές ενημερώσεις νέων χαρακτηριστικών”, “υπερβολική τηλεμετρία” ή “ανεπαρκείς έλεγχοι”.

Ο πρώτος λόγος που αναφέρει η εταιρεία για το ότι οι ενημερώσεις διατίθενται σε “800 εκατομμύρια ενεργές συσκευές Windοws 10, 35 εκατομμύρια εφαρμογές και 16 εκατομμύρια μοναδικούς συνδυασμούς hardware/ drivers” είναι αμφισβητήσιμος, καθώς ένα λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί το ίδιο καλά για όλες τις (τόσες) διαφορετικές συσκευές, hardware και εφαρμογές.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το “χαμηλότερο συνολικό κόστος” που αναφέρει η Microsoft δεν αφορά μόνο τους τελικούς χρήστες των Windοws, αλλά και την ίδια την εταιρεία.

Σε λίγο, και αφού ενημερωθούν όλα τα παλαιότερα συστήματα σε Windows 10 (ο ευσεβής πόθος της Microsoft), η εταιρεία δεν θα πρέπει να διαθέτει προσωπικό για την ανάπτυξη πάρα πολλών συστημάτων.

Βέβαια, το κόστος για την εταιρεία έχει μειώσει και η εμπλοκή των Insiders, που δοκιμάζουν δωρεάν τα πειράματα της εταιρείας.

Όλα τα παραπάνω όμως αφορούν τις εκδόσεις Home και Pro των Windοws. Οι εταιρικοί πελάτες (που πληρώνουν το λειτουργικό) μπορούν να έχουν οποιαδήποτε έκδοση των Windows 10 με υποστήριξη για 30 μήνες και όχι μόνο 18 όπως τις εκδόσεις Home και Pro.

Υπάρχει επίσης το “πακέτο” Enterprise LTSC που παρέχει υποστήριξη 10 ετών στις εταιρείες που το χρησιμοποιούν.

Έτσι είναι: ότι δίνεις παίρνεις…

______________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.112 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).