Πριν από πενήντα χρόνια, σαν σήμερα, οι αστροναύτες στο Apollo 17, την τελευταία πλήρωμα αποστολής της NASA στη Σελήνη, τράβηξαν μια εμβληματική φωτογραφία του πλανήτη μας. Η εικόνα έγινε γνωστή σαν Blue Marble (Μπλε Μάρμαρο) και είναι η πρώτη πλήρως φωτισμένη έγχρωμη εικόνα της Γης, που τραβήχτηκε από κάποιον άνθρωπο.
Τώρα, οι επιστήμονες ξαναδημιούργησαν αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής λειτουργίας ενός ψηφιακού κλιματικού μοντέλου αιχμής. Το μοντέλο μπορεί να προσομοιώσει κλιματικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και δίνες των ωκεανών, σε ανάλυση 1 χιλιομέτρου, έως και 100 φορές πιο ευκρινή από τις τυπικές παγκόσμιες προσομοιώσεις.
Για να αναδημιουργήσουν τους στροβιλιζόμενους ανέμους της νέας εικόνας Blue Marble – συμπεριλαμβανομένου και ενός κυκλώνα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό – οι ερευνητές τροφοδότησαν με μετεωρολογικά δεδομένα από το 1972 ένα λογισμικό που τρέχει από υπερυπολογιστή.
Η εικόνα που προέκυψε εμφανίζει διακριτικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως τα ανεβάσματα των νερών στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια και τη μακρά νεφοκάλυψη.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εικόνα υπογραμμίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κλιματικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα του Destination Earth project της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός “ψηφιακού δίδυμου” της Γης για την καλύτερη πρόβλεψη των ακραίων καιρικών συνθηκών και την καθοδήγηση των σχεδίων προετοιμασίας.