Υπερυπολογιστής δημιουργεί ξανά μια από τις πιο διάσημες εικόνες της Γης

Πριν από πενήντα χρόνια, σαν σήμερα, οι αστροναύτες στο Apollo 17, την τελευταία πλήρωμα αποστολής της στη Σελήνη, τράβηξαν μια εμβληματική φωτογραφία του πλανήτη μας. Η εικόνα έγινε γνωστή σαν (Μπλε Μάρμαρο) και είναι η πρώτη πλήρως φωτισμένη έγχρωμη εικόνα της Γης, που τραβήχτηκε από κάποιον άνθρωπο. blue marble

Τώρα, οι επιστήμονες ξαναδημιούργησαν αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής λειτουργίας ενός ψηφιακού κλιματικού μοντέλου αιχμής. Το μοντέλο μπορεί να προσομοιώσει κλιματικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και δίνες των ωκεανών, σε ανάλυση 1 χιλιομέτρου, έως και 100 φορές πιο ευκρινή από τις τυπικές παγκόσμιες προσομοιώσεις.

marbles

Για να αναδημιουργήσουν τους στροβιλιζόμενους ανέμους της νέας εικόνας Marble – συμπεριλαμβανομένου και ενός κυκλώνα πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό – οι ερευνητές τροφοδότησαν με μετεωρολογικά δεδομένα από το 1972 ένα λογισμικό που τρέχει από υπερυπολογιστή.

Η εικόνα που προέκυψε εμφανίζει διακριτικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως τα ανεβάσματα των νερών στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια και τη μακρά νεφοκάλυψη.

  Ποιες διάσημες εφευρέσεις της NASA έχουν ενσωματωθεί στην ζωή μας

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εικόνα υπογραμμίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κλιματικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα του Destination Earth project της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός “ψηφιακού δίδυμου” της Γης για την καλύτερη πρόβλεψη των ακραίων καιρικών συνθηκών και την καθοδήγηση των σχεδίων προετοιμασίας.

nasa,Blue Marble

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).