Kaspersky: Ο Δείκτης Ψηφιακής Ασφάλειας το δεύτερο εξάμηνο του 2016

Η Kaspersky Lab επικαιροποίησε το Kaspersky Cybersecurity Index, ένα σύνολο παραμέτρων που της επιτρέπει την αξιολόγηση των επιπέδων του κινδύνου για τους χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως. Ο για το δεύτερο εξαμήνο του 2016 παρουσιάζει μία θετική τάση: ο αριθμός των ανθρώπων που ενδιαφέρεται για την ασφάλειά του — και είναι έτοιμος να προστατέψει τον εαυτό του από ψηφιακές απειλές — συνεχώς αυξάνεται.

Ο δείκτης βασίζεται σε μία online έρευνα στην οποία συμμετείχαν χρήστες του διαδικτύου από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται από την Kaspersky Lab φορές το χρόνο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ανταποκρίθηκαν 17.377 άτομα από 28 .kaspersky

Φέτος, ο δείκτης έχει υποστεί μία μικρή αλλαγή: οι κύριοι δείκτες έχουν αναθεωρηθεί ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την ψηφιακή ζωή των χρηστών σε διαφορετικές χώρες. Επί του παρόντος, το Kaspersky Cybersecurity Index περιέχει τρεις κύριους δείκτες:

· Αδιάφοροι – το ποσοστό των χρηστών που δεν πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο ψηφιακού εγκλήματος.

· Απροστάτευτοι – ο αριθμός των χρηστών που δεν έχουν εγκαταστήσει μία λύση στους υπολογιστές, και smartphones τους.

· Θύματα – το ποσοστό των χρηστών που έχουν πέσει θύμα ψηφιακού εγκλήματος. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η λίστα των περιστατικών που σχετίζονται με αυτόν τον δείκτη μεγάλωσε σημαντικά.

Οι χρήστες του Kaspersky Cybersecurity Index μπορούν πλέον να βλέπουν στατιστικά στοιχεία για συγκεκριμένες χρηματοπιστωτικές απώλειες που έχουν συμβεί ως αποτέλεσμα δραστηριότητας ψηφιακών εγκληματιών, καθώς επίσης μπορούν να συγκρίνουν και δεδομένα από διάφορες ομάδες χρηστών (για παράδειγμα, τη χρήση smartphones ανάμεσα σε άτομα τρίτης ηλικίας στις ΗΠΑ και νέων ανθρώπων στη Σουηδία).

Ο παγκόσμιος δείκτης για το δεύτερο μισό της χρονιάς (Αδιάφοροι — Απροστάτευτοι –Θύματα) ήταν 74-39-29. Αυτό σημαίνει ότι το 74% των χρηστών δεν πιστεύει ότι μπορεί να πέσει θύμα ψηφιακών εγκληματιών, το 39% των ερωτηθέντων δε χρησιμοποιεί λύσεις ασφαλείας στις συνδεδεμένες συσκευές του και το 29% αυτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα έχει «μολυνθεί» από ψηφιακές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Ο περσινός δείκτης ήταν 79-40-29, γεγονός που σημαίνει ότι πριν από 6 μήνες περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι άτρωτοι και προτιμούσαν να παραμείνουν απροστάτευτοι.

Το ποσοστό των θυμάτων ψηφιακού εγκλήματος παραμένει στα ίδια επίπεδα (29%) επειδή αυτός ο δείκτης στην τρέχουσα αναβάθμιση έχει αλλάξει. Για να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, η λίστα με τις ψηφιακές απειλές πλέον περιλαμβάνει «χρηματοπιστωτικές απάτες » και «συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για ψηφιακές επιθέσεις», χωρίς τα οποία ο μέσος δείκτης των «θυμάτων» σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να βρίσκεται στο 27% αντί στο 29%. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων στο δεύτερο μισό του 2016 μειώθηκε ταυτόχρονα με την αύξηση της υπευθυνότητας των χρηστών αναφορικά με την προσωπική τους ασφάλεια.

Για παράδειγμα, ο αριθμός των χρηστών που αντιμετώπισαν κακόβουλα προγράμματα μειώθηκε από 22% σε 20%. Το κόστος για την εξάλειψη των συνεπειών της «ς» μειώθηκε από $121 σε $92. Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που έχουν πέσει θύματα άλλων τύπων απειλών αυξήθηκε. Για παράδειγμα, ο αριθμός των χρηστών που έπεσαν θύματα , phishing, κλοπής δεδομένων και διαρροών δεδομένων αυξήθηκε. Ταυτόχρονα, ο μέσος όρος χρημάτων που έχουν κλαπεί από online απατεώνες αυξήθηκε από $472 σε $482.

«Ο Δείκτης Ψηφιακής Ασφάλειας της Kaspersky Lab για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 δείχνει θετικές δυναμικές που ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν. Στην Kaspersky Lab κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για τις ψηφιακές απειλές και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλή για όλους. Δουλεύουμε για έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι δεν χάνουν τα δεδομένα τους, την ψηφιακή τους ταυτότητα και τα χρήματά τους εξαιτίας των μηχανισμών ψηφιακών εγκληματιών. Ο Δείκτης Kaspersky Cybersecurity Index είναι ένα από τα βήματα προς τον στόχο αυτό», σχολιάζει ο , Head of Consumer Business της Kaspersky Lab.

Εκτός από τον ίδιο τον Δείκτη και τις οικονομικές απώλειες, ο ιστότοπος περιέχει πρόσθετες πληροφορίες που δημιουργούν μια εικόνα του σύγχρονου χρήστη του Διαδικτύου. Για παράδειγμα, τα στατιστικά στοιχεία για τον ιστότοπο δείχνουν ότι ο αριθμός των συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο συσκευών σε μια μέση οικογένεια συνεχίζει να αυξάνεται: το πρώτο εξάμηνο του έτους, υπήρχαν 5,9 συσκευές ανά οικογένεια, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο ο αριθμός αυτός έφθασε στο 6,3. Είναι επίσης εμφανές ότι όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες (59% στο πρώτο εξάμηνο έναντι 77% στο δεύτερο), πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές (73% έναντι 90%) και χρησιμοποιούν ψηφιακά συστήματα (44% έναντι 65%).

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).