Τα Firewall είναι ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα ασφαλείας, και έχουμε δει ότι πάντα κάποιος προσπαθεί να πουλήσει κάτι νέο και επαναστατικό. Ωστόσο, τα Windows έχουν το δικό τους τείχος προστασίας από τα Windows XP SP2 και μετά, και είναι περισσότερο από αρκετό.
Επίσης δεν χρειάζεστε μια πλήρη σουίτα ασφαλείας (βλέπε Internet Security Suite με ένα διαφορετικό brand name κάθε φορά). Το μόνο που πραγματικά χρειάζεστε είναι ένα antivirus.
Table of Contents
Γιατί χρειάζεστε το Firewall
Η κύρια λειτουργία ενός firewall είναι να μπλοκάρει ανεπιθύμητο εισερχόμενες συνδέσεις. Τα Firewalls μπορούν να εμποδίσουν διαφορετικούς τύπους συνδέσεων με έξυπνους τρόπους, για παράδειγμα, μπορούν να επιτρέπουν την πρόσβαση σε κοινόχρηστα στοιχεία αρχείων δικτύου και άλλες υπηρεσίες, όταν το laptop σας είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο του σπιτιού σας, αλλά όχι όταν είναι συνδεδεμένο με ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi.
Ένα τείχος προστασίας μπλοκάρει τις συνδέσεις σε δυνητικά ευπαθείς υπηρεσίες και ελέγχει την πρόσβαση στις υπηρεσίες δικτύου – ιδιαίτερα στα κοινόχρηστα αρχεία, και γενικά όλα τα file shares.
Με την κυκλοφορία του λειτουργικού Windows XP SP2, το Τείχος προστασίας των Windows αναβαθμίστηκε και έγινε ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Πριν από αυτό τα συστήματα των Windows XP που συνδέονταν άμεσα με το Internet είχαν μολυνθεί μετά από τέσσερα λεπτά κατά μέσο όρο. Τα Worms όπως το σκουλήκι Blaster έκαναν θραύση επειδή δεν υπήρχε firewall.
Γιατί το Τείχος προστασίας των Windows είναι αρκετά καλό
Το Τείχος προστασίας των Windows κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά αποκλεισμού εισερχόμενων συνδέσεων όπως ένα τείχος προστασίας τρίτου κατασκευαστή. Τα τείχη προστασίας τρίτων κατασκευαστών, όπως αυτό που συμπεριλαμβάνεται στο Norton θα σας εμφανίζει συχνά παράθυρα που θα σας ενημερώνουν για τα κατορθώματα του. Κάθε σύνδεση που μπλοκάρει θα εμφανίζεται και καμιά φορά θα σας ζητάει τη συμβουλή σας, για το τι θα κάνει. Το φαινόμενο είναι αρκετά ενοχλητικό, ειδικά αν δεν απενεργοποιήσετε τις γνωστοποιήσεις. Το τείχος προστασίας των Windows κάνει το άχαρο έργο του στο παρασκήνιο.
Είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή και θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι ενεργοποιημένο αν δεν το έχετε απενεργοποιήσει το χέρι ή αν δεν έχετε εγκαταστήσει ένα τείχος προστασίας από τρίτο κατασκευαστή. Μπορείτε να βρείτε τη διασύνδεσή της με τα Windows Firewall από τον Πίνακα Ελέγχου.
Όταν ένα πρόγραμμα από τον υπολογιστή σας χρειάζεται να έχει εισερχόμενες συνδέσεις, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν κανόνα στο τείχος προστασίας ή θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου και σας ζητήσει της άδεια σας.
Πότε χρειάζεστε ένα Firewall από τρίτους
Από προεπιλογή, το τείχος προστασίας των Windows κάνει μόνο ό, τι είναι πραγματικά σημαντικό: μπλοκάρει τις εισερχόμενες συνδέσεις. Έχει κάποια πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, αλλά είναι σε ένα κρυφό, και πιο δύσκολο στη χρήση interface.
Για παράδειγμα, τα περισσότερα τείχη προστασίας τρίτων σας επιτρέπουν να ελέγχετε εύκολα ποιες εφαρμογές στον υπολογιστή σας μποούν να συνδεθούν στο Internet. Όταν μια εφαρμογή ζητάει μια εξερχόμενη σύνδεση θα εμφανιστεί ένα παράθυρο. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε ποιες εφαρμογές στον υπολογιστή σας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Internet, και να κλειδώσετε αυτές που δεν χρειάζεται να επικοινωνούν μεσω Internet.
Οι έμπειροι χρήστες αγαπούν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, αλλά για το μέσο χρήστη είναι πρόβλημα. Με κάθε εντοπισμό εφαρμογών μπορεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες των background-updater, αφήνοντας το λογισμικό του ευάλωτο, εφόσον δεν θα ενημερώνεται. Είναι επίσης αρκετά ενοχλητικό να πρέπει να επιβεβαιώνεις παράθυρα διαλόγου κάθε φορά που μια νέα εφαρμογή θέλει να συνδεθεί.
Παρ ‘όλα αυτά, αν χρειάζεστε διαχείριση εξερχομένων συνδέσεων, χρειάζεστε ένα τείχος προστασίας τρίτου κατασκευαστή. Προσφέρουν ένα περιβάλλον εργασίας που μπορείτε να δείτε εύκολα τα στατιστικά, τα firewall logs, και άλλες πληροφορίες.
Σύνθετα χαρακτηριστικά του Windows Firewall
Το τείχος προστασίας των Windows έχει πράγματι περισσότερες δυνατότητες από ό, τι θα περίμενε κανείς, αν και η διεπαφή του δεν είναι και τόσο φιλική προς τον χρήστη.
Τα Windows παρόλα αυτά διαθέτουν μια προηγμένη διεπαφή διαμόρφωσης του τείχους προστασίας, από όπου μπορείτε να δημιουργήσετε προηγμένους κανόνες firewall. Μπορείτε να δημιουργήσετε κανόνες που μπλοκάρουν ορισμένα προγράμματα από τη σύνδεση με το Internet ή μπορείτε να επιτρέψετε σε ένα πρόγραμμα να επικοινωνεί με συγκεκριμένες διευθύνσεις.
Το τείχος προστασίας των Windows είναι σταθερό και αρκετά αξιόπιστο. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα Microsoft Security Essentials / Windows Defender, αλλά τα καλά να λέγονται.