Άρση του αποκλεισμού για το Zoo.gr και η ανακοίνωση της ιστοσελίδας

Στις 21 Απριλίου 2015 δημοσιεύσαμε για τον αποκλεισμό της γνωστής σε όλους ιστοσελίδας Zoo.gr. Ο αποκλεισμός της δημοφιλούς ιστοσελίδας σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, έγινε για παραβιάσεις του νόμου περί τυχερών παιγνιδιών.
Σήμερα ο Μιχάλης Ναυπλιώτης Διευθύνων Σύμβουλος της LazyLand AE, που βρίσκεται πίσω από το Zoo.gr, ενημέρωσε το iGuRu.gr για το τι ακριβώς έχει συμβεί, καθώς και ότι η ιστοσελίδα, έχει αφαιρεθεί πλέον από την της Ε.Ε.Ε.Π.
Στο κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσετε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα σημεία.Zoo.gr Zoo.gr Zoo.gr Zoo.gr Zoo.gr

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της εταιρείας:

Τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι από εσάς, θα είχατε παρατηρήσει ότι η πρόσβαση στο Zoo.gr δεν ήταν δυνατή, αφού υπήρχε απαγόρευση σύνδεσης με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. (Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων).

Ας ξεκινήσουμε από τα ευχάριστα νέα:

1. Με απόφαση της Επιτροπής, το Zoo.gr αφαιρείται από την black list και επιτρέπεται ξανά η είσοδος.
2. Το πρόβλημα πρόσβασης θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαθίσταται και σε μερικές ημέρες όλοι οι πάροχοι θα δίνουν ξανά ελεύθερη είσοδο στο αγαπημένο σας site Zoo.gr.
3. Για όσους το πρόβλημα εξακολουθεί να ισχύει και μέχρι αποκατασταθεί, λειτουργεί εναλλακτικά η διεύθυνση: http://gr.lazyland.com/ από την οποία μπορείτε να συνδεθείτε χωρίς πρόβλημα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Την Παρασκευή 17/4/15, αρχίσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα από κάποιους χρήστες του Zoo.gr, οι οποίοι είχαν αδυναμία πρόσβασης στην ιστοσελίδα μας. Η απαγόρευση πρόσβασης είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), διότι το site μας είχε συμπεριληφθεί σε κατάλογο (black list) της εν λόγω Αρχής που αφορά σε ιστότοπους που λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη με βάση την Ελληνική νομοθεσία άδεια. Για όσους δε γνωρίζουν, η Ε.Ε.Ε.Π. είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή που σαν δραστηριότητα έχει την εκπόνηση και έκδοση της προβλεπόμενης κανονιστικής νομοθεσίας καθώς και τη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών και πιστοποιήσεων διεξαγωγής παιχνιδιών (online ή offline).

Όπως ήταν φυσικό, μας ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και άμεσα κινητοποιηθήκαμε ως εταιρία για να δούμε τι συμβαίνει. Αυτό που ανακαλύψαμε με έκπληξη ήταν ότι η Ε.Ε.Ε.Π., χωρίς καμία ενημέρωση προς την πλευρά μας, είχε εκδόσει στις 8/4/15 την 6η έκδοση της επονομαζόμενης black list, μέσα στην οποία βρισκόταν και το Zoo.gr. Τη συνολική λίστα μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για μία λίστα με 463 websites από τα οποία τα 462 (εκτός δηλαδή από τη δική μας περίπτωση) ανήκουν σε εταιρίες που εδρεύουν εκτός Ελλάδας, τις περισσότερες μάλιστα φορές είναι αγνώστου διεύθυνσης σε κάποια νησιά φορολογικών παραδείσων. Με ακόμη πιο λεπτομερή έλεγχο, θα διαπιστώσετε ότι (με εξαιρέσεις που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των δακτύλων του ενός χεριού), πρόκειται για sites καθαρού στοιχηματισμού, τα οποία προφανώς δεν έχουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Εξώφθαλμες με άλλα λόγια περιπτώσεις παρανομίας, ανάμεσα στις οποίες, σαν τη μύγα μες το γάλα, φιγουράρει το Zoo.gr.

Η αντίδραση του Zoo.gr

Είναι από εκείνες τις στιγμές που σηκώνεις το κεφάλι, κοιτάς στο ταβάνι εστιάζοντας στο άπειρο και με όση ψυχραιμία σου έχει απομείνει μονολογείς: «τι έγινε ρε παιδιά»; Τη στιγμή μάλιστα που η ένταξή σου Zoo.gr στη συγκεκριμένη black list συνεπάγεται εξοντωτικά πρόστιμα και ποινικές διώξεις, αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι χάνεις και την όποια αίσθηση του χιούμορ διαθέτεις.

Μπαίνοντας στο site της επιτροπής, απλά επιβεβαιώσαμε τα αυτονόητα: για να μπεις στη μαύρη λίστα θα πρέπει το site σου να προσφέρει περιεχόμενο τζόγου και στοιχηματισμού. Ο ορισμός του «τυχερού παιγνίου» στο site τους, είναι αυτός που ισχύει σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου: «Τυχερά παίγνια ορίζονται τα παίγνια για το οποία το αποτέλεσμα εξαρτάται τουλάχιστον εν μέρει από την τύχη και αποδίδουν στον παίκτη οικονομικό όφελος». Κάτι που εμείς δεν κάνουμε.

Φυσικά η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Την ίδια ημέρα (17/4) αποστέλλουμε επείγουσα ένσταση-διαμαρτυρία στην επιτροπή στην οποία μεταξύ άλλων τους ζητάμε τα εξής:
– την άμεση έγγραφη ενημέρωσή μας για το λόγο ένταξης στην εν λόγω λίστα αποκλεισμού
– την άμεση αποστολή προς εμάς της σχετικής έκθεσης που έχουν υποχρέωση να συντάξουν και η οποία θα αναφέρει ρητά το είδος της παράβασης στο οποίο έχουμε υποπέσει.
– τη διαμαρτυρία μας που η απόφασή τους έγινε χωρίς δική μας ακρόαση όπως όφειλαν με βάση τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας της επιτροπής (όπως π.χ. ότι «το κόστος για τους ρυθμιζόμενους πρέπει να είναι αιτιολογημένο» και «η ρυθμιστική Αρχή πρέπει να λειτουργεί με προσήλωση στην επίλυση των προβλημάτων, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα παρενεργειών που μπορεί να προκληθούν από τις αποφάσεις της»)

Η απάντηση της Επιτροπής

Η ανταπόκριση της Επιτροπής ήταν πραγματικά άμεση για τα ελληνικά δεδομένα. Στις 22/4 λαμβάνουμε την απάντησή τους μαζί με τη σχετική έκθεση που αναφερόταν στο site μας. Ύστερα λοιπόν από έλεγχο στο Zoo.gr οι υπεύθυνοι ελέγχου και το νομική τμήμα της Ε.Ε.Ε.Π. κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
Α. Το Zoo.gr δεν προσφέρει α με πραγματικά χρήματα αλλά με εικονικά Zoo Coins. Η περίπτωση των Zoo Coins δεν εμπίπτει στο νόμο του 2011 περί τζόγου, διότι απαιτείται ρητά να υπάρχει επιδίωξη οικονομικού οφέλους από τον παίκτη (να μπορεί να παίρνει πίσω χρήματα). Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο εδώ.
Β. Παράλληλα όμως με το νόμο του 2011, υπάρχει σε ισχύ και ένα προεδρικό διάταγμα του 1947(!), το οποίο χαρακτηρίζει κάποια παιχνίδια ως τυχερά, ανεξάρτητα με το αν αυτά παίζονται με πραγματικά χρήματα ή όχι. Με βάση λοιπόν τη λίστα του ελεγκτή, τα ύποπτα παιχνίδια ήταν: το πόκερ, το blackjack και η μπιρίμπα.
Πριν λιποθυμήσουν οι απανταχού λάτρεις της μπιρίμπας, να σας ξεκαθαρίσουμε ότι για το συγκεκριμένο παιχνίδι ο έλεγχος απέδειξε ότι δεν περιλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα του 1947. Τώρα… όσον αφορά τους λάτρεις του πόκερ, αυτοί μπορούν να λιποθυμήσουν.

Συνοψίζοντας, η επιτροπή αποφάσισε ότι το Zoo.gr έχει το εξής παράνομο περιεχόμενο: πόκερ & blackjack. Όχι γιατί εμπίπτουν στο νόμο περί τζόγου του 2011, αλλά επειδή τα συγκεκριμένα παιχνίδια εμπίπτουν στη λίστα του βασιλικού διατάγματος του 1947 περί τυχερών παιγνίων (τα οποία κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται παράνομα στην ελληνική επικράτεια, ακόμη κι αν δεν παίζονται με πραγματικά χρήματα).

Πίσω στο… 1947

Πράγματι στο προεδρικό διάταγμα του 1947 αναγράφεται μια λίστα από «τυχηρά παίγνια» στην οποία συμπεριλαμβάνεται το πόκερ και το είκοσι-ένα (καθώς επίσης και διάφορα άλλα χαριτωμένα παιχνίδια όπως το Τουμπουκτού, το Χαρακίρι, το Τσογολί, το Μπουρλότο, τα Αλογάκια, τα Τόμπολα, το Σβουράκι, οι Δακτυλίθρες, τα Καρυδάκια, η Μπόμπα, το Άρωμα, η Ρουλέτα Λουκουμίων, το Ταμ Ταμ, ο Απόλλων 14, ο Χότζας, το Τυχερό Κουνέλι και άλλα).
Πέρα από την πλάκα, συγκρατήστε για τη συνέχεια το εξής: το προεδρικό διάταγμα του 1947 δεν αναφέρεται σε τζόγο. Το θέμα του είναι η κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών σε τυχερά ή τεχνικά ανάλογα με το αν η αρχή λειτουργίας τους εμπεριέχει περισσότερο τύχης ή στοιχεία ικανότητας του παίκτη. Αντίστοιχη κατηγοριοποίηση υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου, η αγγλική ορολογία είναι “games of chance” και “games of skill”. Ο διαχωρισμός αυτός είναι αδιάφορος/άσχετος από τον τζόγο (αν το παιχνίδι παίζεται με χρήματα ή στραγάλια), έχει να κάνει με τη λογική δομή, το gameplay, του κάθε παιχνιδιού.

Ασκήσεις Λογικής

Ε… εντάξει. Μη μου πείτε ότι δε σκέφτεστε ότι σκέφτομαι… «Δηλαδή το facebook που προσφέρει εκατοντάδες παιχνίδια πόκερ και blackjack είναι παράνομο»;

Ε… ναι!

Στην ελληνική επικράτεια, με βάση αυτή την απόφαση, το facebook είναι παράνομο, όπως και τα χιλιάδες αντίστοιχα παιχνίδια σε smartphones μέσω των υπηρεσιών iTunes (Apple) και Google Play (Google). Όπως παράνομα είναι και χιλιάδες ξένα και δεκάδες ελληνικά sites που προσφέρουν παιχνίδια πόκερ χωρίς πραγματικά χρήματα. Όπως παράνομες φαίνεται να είναι και αλυσίδες καταστημάτων παιδικών παιχνιδιών που πουλάνε για παράδειγμα επιτραπέζια παιχνίδια όπως Τόμπολα (χαριτωμένο;).

Όσο αυτονόητα κι αν ακούγονται τα παραπάνω, τόσο δύσκολα γίνονται αποδεκτά επιχειρήματα σε νομικό επίπεδο. Η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, δεν υπάρχει ισότητα στην παρανομία, δεν είναι υποχρεωμένη η κάθε επιτροπή να γνωρίζει τι γίνεται εκεί έξω, ο καθένας μπορεί να καταγγείλει κάτι που έχει πέσει στην αντίληψή του.

Μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι η επιτροπή γνωρίζει ότι το facebook έχει παράνομο (κατά τη γνώμη τους) περιεχόμενο όπως πόκερ; Η απάντηση είναι ναι. Το γράφουν στο site τους! Στην ενότητα «Η αγορά των παιγνίων» όπου περιγράφουν τα είδη των παιχνιδιών, αναφέρουν ρητά:

Επίσης, στην αγορά παιγνίων τελευταία, αναπτύσσεται και παρέχεται μια νέα κατηγορία παιγνίων που ονομάζεται social gaming. Το social gaming αναπτύσσεται μέσω των portals κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook). Περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα παιγνίων που αποτελείται από τα arcade social games (απλά παιχνίδια), τα role playing games (που απαιτούν εξοικείωση και γνώση) και τα games of chance (όπως πόκερ, κίνο κ.λπ.).

Η αναφορά αυτή ονομαστικά στο facebook.com και στο ότι περιέχει παιχνίδια όπως «Πόκερ», σημαίνει ότι γνωρίζουν και ρητά αποδέχονται το γεγονός αυτό. Από την άλλη το Zoo.gr μπήκε στη μαύρη λίστα με την αιτιολογία ότι προσφέρει πόκερ χωρίς χρήματα. Παρόλο όμως που από την πρώτη μέρα λειτουργίας της επιτροπής έως σήμερα, το facebook.com δεν είναι στη μαύρη λίστα μπορεί να αιτιολογηθεί μόνο με τρόπους:
– Είτε αποδέχονται τη νομιμότητα του facebook και λανθασμένα αποκλείστηκε το Zoo.gr.
– Είτε αποδέχονται ότι το facebook είναι παράνομο αλλά για άλλους λόγους δεν το εντάσσουνστη μαύρη λίστα.
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει στοχοποίηση του Zoo.gr.

Τυχαίνει να μην είμαστε ψεκασμένοι ώστε να πιστεύουμε σε τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας ούτε ψωνισμένοι για να υποψιαζόμαστε ότι μας την έπεσαν τα μεγάλα συμφέροντα. Μερικές φορές, η απλούστερη δυνατή εξήγηση είναι και η πιο ικανοποιητική. Και στην περίπτωσή μας, αφοπλιστικά χαζή: ο συντάκτης των κειμένων του site της ΕΕΕΠ δε γνώριζε ούτε ο ίδιος την ύπαρξη του βασιλικού διατάγματος του 1947! Είναι φανερό όχι μόνο από την αναφορά στο γεγονός ότι το facebook έχει πόκερ, αλλά και από το γεγονός ότι στον ορισμό του τυχερού παιγνίου στο site τους δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για την εξαίρεση των παιχνιδιών της λίστας του 1947 από τον γενικό ορισμό. Μόνο μία λέξη μπορεί να περιγράψει με επάρκεια την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε ύστερα από όλα αυτά: παραπλάνηση.

Η ακρόαση και ο ρόλος της επιτροπής

Η Ε.Ε.Ε.Π. ανταποκρίθηκε για δεύτερη φορά ταχύτατα για τα ελληνικά δεδομένα και μας δέχτηκε για ακρόαση στις 24/4. Παραθέσαμε τις απόψεις μας όπως πάνω-κάτω αναγράφονται σε αυτό το δελτίο τύπου. Για καλή μας τύχη, δε συναντήσαμε γραφειοκράτες, αλλά ανθρώπους που άκουσαν με προσοχή την επιχειρηματολογία μας. Ως ένδειξη καλής θέλησης είχαμε ήδη κατεβάσει το επίμαχο περιεχόμενο (πόκερ και blackjack) κρατώντας βέβαια σοβαρές επιφυλάξεις για το αν όντως είναι παράνομο. Τους ζητήσαμε ένα πράγμα: να βγάλουν απόφαση άμεσα, καθώς από το Zoo.gr βγάζουν ψωμί 12 ελληνικές οικογένειες.

Πράγματι στις 27/4 η απόφαση είχε βγει και μας κοινοποιήθηκε την επόμενη ημέρα:
«Εγκρίνουμε την διαγραφή του ιστότοπου www.zoo.gr της εταιρίας LazyLand AE από τον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων (Black List) της Ε.Ε.Ε.Π. χωρίς άλλες συνέπειες για την εταιρεία».

Αξίζει να αναφέρουμε στο αιτιολογικό της απόφασης, την παράγραφο 9:
«Κατόπιν των παραπάνω καθώς και τους ισχυρισμούς της εταιρείας κατά τη διαδικασία της ακρόασης, η Επιτροπή αποδέχεται ότι υπήρξε νομική πλάνη της εταιρείας ως προς τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων χωρίς άδεια και ενόψει της διαπιστωθείσας από την Υπηρεσία, άμεση συμμόρφωση της εταιρείας προς τη νομιμότητα, με την αφαίρεση των συγκεκριμένων παιγνίων από τον ιστότοπό της, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη μεταμέλειά της και την έλλειψη δόλου».

Θέλω να σημειώσω ότι χρειάζεται «πολλά κιλά» θάρρος μια ανεξάρτητη επιτροπή να παραδέχεται ότι δικές της αστοχίες οδήγησαν την εταιρία μας σε νομική πλάνη. Και μέσα σε όλη τη περιπέτεια που βιώσαμε, κάτι ελπιδοφόρο βγήκε από όλη αυτή τη διαδικασία: καμία γραφειοκρατία και κανένα διαδικαστικό άλλοθι δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, αν οι άνθρωποι που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον έχουν τη διάθεση να το κάνουν αυτό με ευελιξία και υπευθυνότητα. Γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και όλα τα μέλη της επιτροπής, όπως και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης ελέγχου κ. Αναστάσιο Φουσκαρή για την ανθρώπινη συμπεριφορά τους.

Χαμένοι στη μετάφραση;

Τι θα γίνει από αύριο, δε γνωρίζουμε. Είναι προφανές ότι έπεσε ο κλήρος σε εμάς για να μάθει όλη η Ελλάδα ότι κάποια πράγματα που θεωρούνται νόμιμα σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, εδώ αμφισβητούνται. Ψάχνοντας λίγο τους νόμους και συγκρίνοντάς τους με αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ και την υπόλοιπη ΕΕ, διαπιστώσαμε μία ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση στην ελληνική νομοθεσία, που ίσως είναι η αρχή του λάθους αλλά και το κλειδί για μια μελλοντική διαφορετική ερμηνεία.

Α. Στη διεθνή βιβλιογραφία / νομοθεσία υπάρχει ο διαχωρισμός των παιχνιδιών σε 2 κατηγορίες ανάλογα με το αν εμπεριέχεται η τύχη ως παράγοντας κατά τη διαδικασία που τα παίζεις. Αυτός ο διαχωρισμός των παιχνιδιών είναι θεμελιώδης και άσχετος/αδιάφορος εντελώς με το αν κατά το παιχνίδι στοιχηματίζεις χρήματα ή όχι. Στα αγγλικά, η ορολογία αυτών των 2 κατηγοριών είναι:
1. Games of Chance
2. Games of Skill
Η αντίστοιχη μετάφραση στην ελληνική νομοθεσία και στο site της ΕΕΕΠ είναι:
1. Τυχερά Παίγνια
2. Τεχνικά-Ψυχαγωγικά Παίγνια

Β. Στη διεθνή βιβλιογραφία / νομοθεσία όταν παίζεις games of chance με πραγματικά χρήματα με σκοπό το κέρδος, η ορολογία ονομάζεται “Gambling”. Η αντίστοιχη μετάφραση στην ελληνική νομοθεσία και στο site της ΕΕΕΠ είναι και πάλι “Τυχερά Παίγνια”.

Επομένως χρησιμοποιούν ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΡΟ για 2 διαφορετικές έννοιες (games of chance & gambling). Μετά από αυτό, είναι πραγματικά δύσκολο να βγει άκρη.

Ας ξαναγνωριστούμε

Η LazyLand είναι μια ελληνική εταιρία παραγωγής web και mobile παιχνιδιών που αριθμεί 11 χρόνια ζωής. Σε μια εποχή που η έννοια των startups ήταν άγνωστη στην Ελλάδα, η εταιρία μας δημιουργεί το πρώτο ελληνικό site κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο μάλιστα βγαίνει στον αέρα σχεδόν ταυτόχρονα με το facebook (με 40 ημέρες διαφορά) τον Απρίλιο του 2004. Τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας, πάνω από 100 αναφορές από τοπικά ΜΜΕ στην καινοτομία που φέρνει το Zoo.gr στο ελληνικό internet, το καθιστούν ως ένα από τα κορυφαία sites στην πατρίδα μας.
Η δυναμική της εταιρίας φαίνεται και από τις διακρίσεις που έχει τιμηθεί όλα αυτά τα χρόνια:
– Το Zoo.gr απέσπασε το «Χρυσό Ερμή» στα Ermis Awards 2006, ως το καλύτερο ελληνικό website στην κατηγορία του.
– Η υπηρεσία ZooTV του Zoo.gr απέσπασε το «Χρυσό Ερμή» στα Ermis Awards 2007.
– To Zoo.gr ψηφίστηκε από τους αναγνώστες των περιοδικών PC Magazine και T3 ως «Internet Service of the year» στα Tech 2008.
– Τα τρία ιδρυτικά μέλη του Zoo.gr βραβεύτηκαν ως «Νέοι Επιχειρηματίες της Χρονιάς» από τον Στέλιο Χατζηιωάννου στα Βραβεία Κούρος 2009 της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.
– Η εταιρία μας αποσπά το χρυσό βραβείο «Καινοτομίας» στα E-Volution Awards 2012.
– Το Zoo.gr αποσπά τον Έπαινο «Design – Aesthetics» στα E-Volution Awards 2012.
– Η εταιρία μας αποσπά το χρυσό Βραβείο “eGaming” στα E-Volution Awards 2013.
– Το παιχνίδι μας “Mahjong Duels” πλασάρεται στα Top 5 Selected Projects στα Game Awards της Game Connection 2013 στο Παρίσι (ανάμεσα σε 87 διεθνείς συμμετοχές).
– Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LazyLand τιμάται στα e-Stories 2014 για τη δημιουργία του Zoo.gr.
– Το παιχνίδι μας “Pool Arena” αποσπά το Bronze βραβείο στην κατηγορία “Best Facebook App” στα Social Media Awards 2014.
– Το παιχνίδι μας “Oh My Ghost” αποσπά το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία “Best Game App” στα Apps Awards 2015.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια η εταιρία μας, με σημαντικές οικονομικές θυσίες, κάνει το άνοιγμα στο εξωτερικό λανσάροντας web και mobile games ελληνικής παραγωγής στη διεθνή αγορά. Για το σκοπό αυτό δημοσιεύει παιχνίδια της τόσο σε πλατφόρμες όπως το facebook, το AppStore, το Google Play, το Amazon Store κλπ όσο και με διεθνείς συνεργασίες με τοπικούς publishers ανά τον κόσμο. Για το σκοπό αυτό, μόνο πέρυσι, κατεβαίνει σε 7 διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον πλανήτη με δικό της περίπτερο (σε όλες τις περιπτώσεις ήμασταν η μοναδική ελληνική εταιρία που έδωσε παρουσία). Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, είναι τα παιχνίδια μας να τα απολαμβάνουν 14.000.000 χρήστες εκτός Ελλάδας, αριθμός που μας καθιστά με διαφορά τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία στον κλάδο της.

Και φυσικά, για εταιρίες σαν εμάς, το μοναδικό ουσιαστικό περιουσιακό μας στοιχείο, είναι οι άνθρωποι της εταιρίας. Είμαστε περήφανοι για κάθε μία και για κάθε έναν που εργάζονται εδώ και προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι σε μια προβληματική χώρα και σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Δεν αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτι ηρωικό, προσπαθούμε απλά να κάνουμε τη δουλειά μας. Και αυτό που ζητάμε από το κράτος δεν είναι βοήθεια. Είναι αυτονόητα πράγματα όπως ισονομία, μη νόθευση του ανταγωνισμού, όχι εμπόδια, όχι τρικλοποδιές.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το νομικό μας τμήμα και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στη LazyLand για το «τρέξιμο» που έριξαν τις τελευταίες ημέρες. Ειδικά το support τμήμα της εταιρίας που ξενύχτησε για μια ολόκληρη βδομάδα για να εξυπηρετήσει τα δεκάδες χιλιάδες emails και τηλεφωνήματα που λαμβάναμε καθημερινά. Και βέβαια όλα τα μέλη του Zoo.gr για το απίστευτα συγκινητικό ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση που έδειξαν! Η τελευταία περιπέτεια μας έκανε ταυτόχρονα πιο δυνατούς αλλά και πιο ευαίσθητους: να συνεχίσουμε με περισσότερο πείσμα και αγάπη αυτό που κάνουμε.
φιλικά,

Μιχάλης Ναυπλιώτης
Διευθύνων Σύμβουλος
LazyLand AE

ΥΓ. Γιατί στο προεδρικό διάταγμα του 47 το πόκερ θεωρείται τυχερό παίγνιο ενώ το τάβλι θεωρείται τεχνικό παίγνιο; Φιλοσοφικό ερώτημα που θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση οι εργαζόμενοι στο Zoo.gr στην επόμενη έξοδό μας για τσίπουρα! Νομίζω ότι είναι η απόλυτη δικαίωση του έλληνα ταβλαδόρου, του μερακλή, που πιστεύει βαθύτατα ότι το ζάρι δε μετράει στο τάβλι, αλλά οι παρτίδες κερδίζονται με την αξία τους!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).