AI ή τεχνητή νοημοσύνη: Μια διαφορετική προσέγγιση

Στην τεχνητή νοημοσύνη ή AI που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα οι εταιρείες παρομοιάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με ένα υπολογιστή.

Ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται πληροφορίες, δεν ανακτά γνώσεις και δεν αποθηκεύει μνήμες όπως ακριβώς το κάνει ένας υπολογιστής, σύμφωνα με Pascal Kaufmann.τεχνητή νοημοσύνη

Η σημερινή προσέγγιση

Έτσι οι εταιρείες που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν το AI για να κατασκευάσουν την “επόμενη γενιά” των προϊόντων τους, αυτό που αναφέρουν εν αγνοία τους είναι η διασταύρωση των Big Data, την ανάλυση δεδομένων και της αυτοματοποίησης, σύμφωνα με τον Ελβετό νευροεπιστήμονα και συνιδρυτή της Starmind Pascal Kaufmann.

“Σήμερα, το λεγόμενο AI είναι συχνά μόνο η ανθρώπινη νοημοσύνη των προγραμματιστών που το αναπτύσσουν και συμπυκνώνεται στον πηγαίο κώδικα”, δήλωσε ο Kaufmann, ο οποίος εργάστηκε χρόνια σε cyborgs στο DARPA.

“Δεν θα πρέπει να χρειαζόμαστε 300 εκατομμύρια φωτογραφίες με γάτες για να μπορέσουμε να πούμε αν κάτι είναι γάτα, αγελάδα ή σκύλος.”

Η νοημοσύνη δεν σχετίζεται με τα Big Data, αλλά με τα μικρά δεδομένα. Οι αρχές που μας κάνουν να αναγνωρίζουμε μια γάτας όπως το κάνουν τα παιδιά, ονομάζονται νοημοσύνη και είναι κάτι που δεν χρειάζεται εκατομμύρια φωτογραφίες.

Το “αληθινό AI” δεν είναι η ικανότητα μιας μηχανής να λειτουργεί στρατηγικά και εκτός πλαισίου ενός αλγόριθμου που είναι βασισμένος σε κανόνες, σύμφωνα με τον Kaufmann, ο οποίος πιστεύει ότι το AI θα μπορεί να εξαπατήσει χωρίς να έχει προγραμματιστεί να το κάνει.

Επιπλέον, η ικανότητα αυτοματοποίησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς ή της εργασίας δεν είναι αναγκαστικά μια αντανάκλαση του πόσο έξυπνες γίνονται οι μηχανές, πάντα σύμφωνα με τον Kaufmann που μίλησε στο ZDNet.

“Πάρτε μια αντλία, για παράδειγμα, αντί να κουβαλάτε νερό από το ποτάμι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αντλία, αλλά αυτό δεν είναι τεχνητή νοημοσύνη, παρά η αυτοματοποίηση μιας χειρωνακτικής εργασίας.”

Τεχνητή Νοημοσύνη Η άλλη πλευρά

Ενώ λοιπόν το Facebook σχεδιάζει να αναπτύξει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή και ο Elon Musk θέλει να συγχωνεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με το AI, ο Kaufmann αναφέρει ότι ο “κώδικας του εγκεφάλου” θα πρέπει να σπάσει για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο πεδίο. Ανέφερε επίσης ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της έρευνας των νευροεπιστημών.

Νωρίτερα φέτος, ο ιδρυτής της DeepMind Demis Hassabis ανακοίνωσε κάτι παρόμοιο σε ένα έγγραφο, λέγοντας ότι τα πεδία του AI και της νευροεπιστήμης πρέπει να επανασυνδεθούν και ότι μόνο με την κατανόηση της φυσικής νοημοσύνης μπορούμε να αναπτύξουμε το τεχνητό είδος.

“Πολλές εταιρείες επενδύουν τους πόρους τους στην κατασκευή γρηγορότερων υπολογιστών … πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στις [αρχές] του εγκεφάλου, να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί … παρά να αντιγράφουμε και να επικολλούμε πληροφορίες”, δήλωσε ο Kaufmann.

Ο Kaufmann παραδέχθηκε ότι δεν έχει όλες τις απαντήσεις, αλλά θεωρεί “ενδιαφέρον” ότι οι υψηλού επιπέδου επιχειρηματίες όπως ο Musk και ο Mark Zuckerberg, που δεν έχουν ακόμα AI ή νευροεπιστήμες, έχουν τόσο ισχυρές και αντίθετες απόψεις για το AI.

Τεχνητή Νοημοσύνη Διαμάχες και καταστροφολογία

Ο Musk και ο Zuckerberg από την άλλη έριξαν λάσπη ο ένας τον άλλο τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης για το αν το “κακό AI” μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα ειδικά αν δεν παρακολουθείται και δεν ρυθμίζεται σωστά. Ο Zuckerberg μιλούσε αισιόδοξα για το AI και υποστήριζε ότι μπορεί συμβάλλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μαζί αλλά με σωστή εκπαίδευση

Εν τω μεταξύ, ο Kaufmann πιστεύει ότι τα συστήματα θα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε άνθρωποι και μηχανήματα να μπορούν να δουλεύουν μαζί, και όχι εναντίον του άλλου.

Για παράδειγμα, ο Kaufmann προβλέπει ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι φορούν έξυπνους φακούς (κάτι σαν το Google Glass) που λειτουργούν σαν “το τρίτο μισό του εγκεφάλου” και αντλούν σχετικές πληροφορίες από τις συνομιλίες που κάνουν.

«Η βασική διαφορά μεταξύ ανθρώπου και μηχανής είναι η δυνατότητα να του να θέτει ερωτήσεις. Οι μηχανές είναι περισσότερο για να προτείνουν λύσεις».

Ωστόσο, ο Kaufmann παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν να υποβάλλουν τις σωστές ερωτήσεις πολύ συχνά επειδή διδάσκονται να θυμούνται γεγονότα από το σχολείο. Εκείνοι που θυμούνται τα περισσότερα γεγονότα είναι και εκείνοι που λαμβάνουν τις καλύτερες βαθμολογίες.

Πιστεύει δε, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδεύονται για να κάνουν σωστές ερωτήσεις, προσθέτοντας ότι ένα σωστό ερώτημα είναι το 50% της λύσης. Οι σωστές ερωτήσεις θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να κατανοήσουν τις αρχές του εγκεφάλου και να αναπτύξουν το πραγματικό AI.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το σύστημα αυτό-μάθησης που αναπτύσσει συνδέει αυτόνομα και χαρτογραφεί την εσωτερική τεχνογνωσία μεγάλων ομάδων ανθρώπων, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να αξιοποιήσουν τη βάση γνώσεων ενός οργανισμού ή τον «εταιρικό εγκέφαλο» όταν υπάρχουν ερωτήσεις.

Το νέο σύστημα

Το σύστημα της Starmind ενσωματώνεται σε υπάρχοντα κανάλια επικοινωνίας – όπως το Skype for Business ή κάποιο εταιρικό πρόγραμμα περιήγησης – εξαλείφοντας την ανάγκη αλλαγής συμπεριφοράς των εργαζομένων, αναφέρει ο Kaufmann.

Οι ερωτήσεις που γράφονται στο παράθυρο ερώτησης απαντώνται αμέσως αν η απάντηση ενός εμπειρογνώμονα είναι ήδη αποθηκευμένη στο Starmind, ενώ οι νέες ερωτήσεις που δεν έχουν απαντήσεις, κατευθύνονται αυτόματα στον κατάλληλο εμπειρογνώμονα του οργανισμού, με βάση τις δεξιότητες, τα πρότυπα διαθεσιμότητας και την προθυμία του να μοιραστεί την τεχνογνωσία. Όλες οι απαντήσεις προστίθενται και ενισχύουν την εταιρική βάση γνώσεων.

“Το όραμά μας είναι να συνδέσουμε χιλιάδες ανθρώπινους εγκεφάλους με έξυπνο τρόπο, και να ξεπεράσουμε κάθε μηχανή”, δήλωσε ο Kaufmann.

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να δίνει μια ερώτηση σε μια μηχανή αναζήτησης. Η Google είναι βασικά “μια μεγάλη μηχανή δεδομένων” τα οποία απαντούν σε ερωτήσεις που έχουν ήδη ζητηθεί, αλλά δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε νέες ερωτήσεις.

Το Starmind χρησιμοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 40 χώρες από οργανισμούς όπως η Accenture, η Bayer, η Nestlé και η Telefonica Deutschland.

Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται χρήματα

Όταν ρωτήθηκε πώς θα κερδίσουν χρήματα οι άνθρωποι για να επιζήσουν, ο Kaufmann ανέφερε ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται να κυβερνάται από χρήματα.

“Σε πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, δεν υπάρχουν χρήματα. Όταν δείτε τις αποικίες ζώων όπως το μυρμήγκι, δεν υπάρχουν μετρητά.”

Επιπλέον, αν οι άνθρωποι είχαν συνεχή πρόσβαση σε έξυπνες μηχανές, ο Kaufmann ανέφερε ότι «η επιτάχυνση της ανθρώπινης ανάπτυξης θα ήταν πολύ γρήγορη” και «θα δημιουργούσε νέα είδη».

“Το AI είναι το απόλυτο εργαλείο για την ανθρώπινη πρόοδο”, δήλωσε κατηγορηματικά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).