Microsoft: 864 servers στο νερό για υποθαλάσσιο κέντρο δεδομένων

Όπως όλοι οι πάροχοι υποδομών cloud, έτσι και η Microsoft αναζητεί συνεχώς τρόπους για καλύτερη αποθήκευση και τροφοδοσία. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία κατασκεύασε ένα κέντρο δεδομένων μέσα στη θάλασσα στα νησιά Orkney της Σκωτίας.

Η ιδέα αποτελεί μέρος του Project Natick, μια πρωτοβουλία για τον εντοπισμό περιβαλλοντικά βιώσιμων τρόπων λειτουργίας μονάδων διαχείρισης δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Κατά την πρώτη φάση, η οποία ξεκίνησε το 2014, η Microsoft κατασκεύασε ένα μικρό υποβρύχιο δεδομένων το οποίο φιλοσε 300 υπολογιστές. Το συγκεκριμένο κέντρο το εγκατέστησαν στον ωκεανό τον Φεβρουάριο του 2016 για να δοκιμάσουν αν όλα θα πήγαιναν καλά. Microsoft

Το κέντρο δεδομένων αυτό λειτούργησε σχεδόν για τέσσερις μήνες.

Στη δεύτερη φάση, η οποία ξεκινάει από σήμερα, η εταιρεία “έριξε” στο 864 διακομιστές (servers) που βρίσκονται σε 12 ράφια. Οι υπολογιστές θα βρίσκονται σε μια υποβρύχια πλατφόρμα που θα έχει το μέγεθος ενός κοντέινερ. Έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί για πέντε χρόνια χωρίς να απαιτείται κάποια συντήρηση.

Σύμφωνα με τη Microsoft, το project αποδίδει ενεργειακά, και παρέχει πολύ γρήγορη δεδομένων. Η εταιρεία σημειώνει ότι περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απόσταση 120 μιλίων από την ακτή, οπότε η κατοχή υποβρύχιων διακομιστών θα μπορούσε να επιτρέψει την ταχύτερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα υποβρύχια κέντρα δεδομένων θα τροφοδοτούνται με αιολική ενέργεια, οπότε δεν θα υπάρχουν διακοπές ή μεγάλα κόστη. Τέλος, το νερό στον ωκεανό είναι κρύο και έτσι λύνεται το πρόβλημα ψύξης των κέντρων δεδομένων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Αυτό το συγκεκριμένο κέντρο δεδομένων θα παρακολουθείται για τους επόμενους 12 μήνες. Οι της Microsoft θα παρακολουθούν διάφορους παράγοντες όπως την κατανάλωση ενέργειας, τα επίπεδα εσωτερικής υγρασίας και τη θερμοα. Η εταιρεία ελπίζει ότι τελικά θα καταφέρει να τελειοποιήσει το σύστημα.

Δείτε το βίντεο

_______________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).