Οι μπαταρίες των laptops έχουν πολύ σύντομη διάρκεια ζωής. Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στην τεχνολογία ιόντων λιθίου, οι περισσότερες μπαταρίες μπορούν να αντέξουν μόνο έναν ορισμένο αριθμό κύκλων φόρτισης πριν αρχίσουν να πνέουν τα λοίσθια.
Φυσικά, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την διάρκεια ζωής τους ( όπως “9 tips για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο laptop σας” ή το “Πώς να ελέγξτε την κατάσταση της μπαταρίας του laptop σας” ). Αλλά τίποτα από αυτά δεν θα βοηθήσει αν η μπαταρία σας είναι ήδη νεκρή.
Είναι όμως δυνατόν να ξυπνήσετε μια νεκρή μπαταρία ενός laptop; Λοιπόν ναι. Ας δούμε τρεις διαφορετικές μεθόδους και ας τις βαθμολογήσουμε ως προς την ευκολία και την αποτελεσματικότητα με άριστα το 10.
Μέθοδος 1: Πάγωμα της μπαταρίας
Αν ο υπολογιστής σας διαθέτει μπαταρία νικελίου-μεταλλικού υδριδίου (NiMH) ή νικελίου-καδμίου (NiCd), μπορείτε να δοκιμάσετε να την καταψύξετε. Αν όμως έχετε μπαταρία λιθίου (η οποία υπάρχει σε όλους τους Mac και στους περισσότερους νέους υπολογιστές με Windows), μην δοκιμάστε αυτήν τη μέθοδο.
Μπορεί να ακούγεται σαν εξωπραγματικό, αλλά αυτή η μέθοδος αποδεικνύεται επιστημονικά ότι δουλεύει. Με την κατάψυξη μιας μπαταρίας, καταφέρνετε δύο πράγματα: α. να γεμίσετε επαρκώς τον ηλεκτρολύτη της μπαταρίας σας έτσι ώστε η διαδικασία φόρτισης να μπορεί να ξεπεράσει την κρυστάλλωση και β. την επιβράδυνση της κίνησης των ελεύθερων ηλεκτρονίων, ώστε να ενταχθούν στη ηλεκτρική ροή περισσότερα ηλεκτρόνια.
Σημείωση: Εάν η μπαταρία σας είναι εξαιρετικά παλιά, όλα τα ηλεκτρόνια έχουν πιθανώς διαρρεύσει και αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει.
Πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία;
Καταρχήν απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας, αποσυνδέστε τον από την πρίζα και αφαιρέστε την μπαταρία από το μηχάνημά σας. Προσοχή, εάν η μπαταρία σας δεν είναι αφαιρούμενη, η απόσπαση της από τον laptop σας θα ακυρώσει την εγγύηση.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε την μπαταρία μέσα σε μια υφασμάτινη σακούλα και μετά τοποθετήστε την υφασμάτινη σακούλα μέσα σε μια άλλη πλαστική σακούλα τροφίμων που να σφραγίζει με κάποιου είδους αεροστεγές zip. (Μην παραλείψετε την υφασμάτινη σακούλα, προσθέτει ένα ουσιαστικό στρώμα μόνωσης, και βεβαιωθείτε ότι η πλαστική σακούλα έχει αεροστεγές κλείσιμο ώστε να μην επιτρέψει την υγρασία να διεισδύσει και να καταστρέψει την μπαταρία σας για τα καλά).
Τοποθετήστε την πλαστική σακούλα στην κατάψυξη για 10 ώρες. Αφού περάσουν οι 10 ώρες, αφήστε την μπαταρία να ζεσταθεί φυσιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου πριν την επανατοποθετήσετε στον υπολογιστή σας.
Βαθμολογία: 7/10
Η διαδικασία υποστηρίζεται επιστημονικά, αλλά όπως έχουμε ήδη επισημάνει η διαδικασία αυτή δεν λειτουργεί με τις νεότερες μπαταρίες λιθίου. Όσο για τις νικελίου, παρά τις φήμες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, η τοποθέτηση της μπαταρίας σας στην κατάψυξη δεν θα την φορτίσει ούτε θα βελτιώσει την απόδοσή της. Είναι απλώς ένας τρόπος να προσπελάσετε το νέκρωμα της μπαταρίας σας λόγω μνήμης.
Μέθοδος 2: Υπερβολική τάση
Αυτή είναι μια μέθοδος για να ξυπνήσετε τις μπαταρίες λιθίου. Θυμηθείτε ότι οι μπαταρίες λιθίου θα πεθάνουν εάν παραμείνουν αχρησιμοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να προσπαθείτε να φορτίζετε όλες τις συσκευές σας που λειτουργούν με μπαταρία λιθίου τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο ημέρες, για να διατηρείτε την υγεία της μπαταρίας.
Προειδοποίηση: Αυτή η μέθοδος λειτουργεί, αλλά είναι επικίνδυνη. Εάν υπερφορτώσετε μία μπαταρία για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η μπαταρία μπορεί να εκραγεί. Φορέστε τα γυαλιά στα μάτια σας για να πραγματοποιήσετε τη μέθοδο αυτή και κάντε το σε μία μεγάλη, απαλλαγμένη από ακαθαρσίες, περιοχή.
Πριν ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε τρία πράγματα: κλιπ κροκοδείλου (ή κροκοδειλάκια – σαν μικρά σιδερένια μανταλάκια με δόντια), λεπτό καλώδιο και ένα φορητό φορτιστή ή μία μονάδα τροφοδοσίας. Από θέμα πάχους καλωδίου αρκεί και ένα καλώδιο Ethernet, αν έχετε κάποιο παλιό που είστε πρόθυμοι να το κόψετε.
Κατ ‘αρχάς, πρέπει να εντοπίσετε τον θετικό και τον αρνητικό πόλο της μπαταρία σας. Επειδή πέραν αυτών των πόλων υπάρχουν και άλλοι για άλλες δουλειές, εάν δεν ξέρετε ποιοι πόλοι είναι τα + και – , αναζητήστε στο Google το μοντέλο της μπαταρίας σας και βρείτε τους από εκεί.
Στη συνέχεια, κόψτε δύο κομμάτια καλωδίου γύρω στο μισό μέτρο. Το ένα από αυτά θα παίξει το ρόλο του θετικού καλωδίου, και το άλλο το αρνητικό. Στο θετικό καλώδιο αφαιρέστε περίπου 1 εκατοστό από την προστατευτική μόνωση από κάθε άκρο. Στο αρνητικό καλώδιο, αφαιρέστε περίπου 1 εκατοστό στο ένα άκρο και 2 εκατοστά στο άλλο άκρο.
Όταν είστε έτοιμοι, συνδέστε το ένα άκρο του θετικού καλωδίου στο θετικό πόλο της μπαταρίας και μετά συνδέστε το άκρο του 1 εκατοστού του αρνητικού καλωδίου στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας σας.
Κατόπιν συνδέστε το άλλο άκρο του θετικού καλωδίου στο θετικό άκρο του φορτιστή. Τέλος, συνδέστε το άκρο των 2 εκατοστών του αρνητικού καλωδίου στον αρνητικό άκρο του φορτιστή χρησιμοποιώντας δύο αντίστοιχα κλιπ κροκοδείλου.
Ανάψτε τον φορτιστή να αρχίζει να παράγει ρεύμα. Τώρα πρέπει να αφήσετε την μπαταρία σας για δύο ώρες. Δείξτε λίγο προσοχή κατά την αποσύνδεση του φορτιστή γιατί υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Ο φορτιστής θα πρέπει να έχει αντίστοιχο voltage με την μπαταρία σας.
Τοποθετήστε ξανά την μπαταρία στο laptop για να ελέγξετε αν το ξύπνημα της μπαταρίας ήταν επιτυχής.
Βαθμολογία: 6/10
Εξίσου αξιόπιστη με τη μέθοδο της ψύξης και λειτουργεί με τις νεότερες μπαταρίες λιθίου. Ωστόσο, υπάρχει ο παράγοντας κινδύνου έκρηξης.
Μέθοδος 3: Αντικατάσταση στοιχείων της μπαταρίας
Αυτή είναι η πιο περιπετειώδης από τις τρεις περιπτώσεις. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε μερικά (ή όλα) τα στοιχεία στην παλιά μπαταρία σας με νέα λειτουργικά στοιχεία που προέρχονται είτε από μια μπαταρία που λειτουργεί αλλά δεν την χρησιμοποιείται, είτε με εντελώς νέα που μόλις τα αγοράσατε.
Για μια ακόμη φορά, υπάρχουν μερικές κρίσιμες προειδοποιήσεις που πρέπει να θυμάστε:
Τα στοιχεία αντικατάστασης πρέπει να έχουν την ίδια χημική σύνθεση με τα στοιχεία της παλίας μπαταρίας (π.χ. ιόντα λιθίου).
Τα νέα στοιχεία πρέπει να έχουν την ίδια ονομαστική τάση με τα παλιά.
Τα νέα στοιχεία πρέπει να έχουν την ίδια ή μεγαλύτερη χωρητικότητα με τα παλιά σας στοιχεία (μετρούμενα σε mAh).
Τα νέα στοιχεία πρέπει να έχουν το ίδιο φυσικό μέγεθος με τα παλιά.
Θα χρειαστείτε επίσης ένα εργαλείο συγκόλλησης. Κανονικά το σωστό εργαλείο συγκόλησης μπαταριών είναι η ηλεκτροπόντα. Η τεχνική της απλής συγκόλλησης με καλάϊ και θερμικό κολλητήρι δεν ενδείκνυται για μπαταρίες γιατί αν δεν κάνατε καλή συγκόλληση τότε όταν αυτές ζεσταθούν, κατά την λειτουργία τους, υπάρχει κίνδυνος ελλειπούς επαφής με συνέπεια επιπλέον έκλυση θερμότητας και ούτω κάθε εξής, μέχρι που στο τέλος είτε να πάρουν φωτιά είτε να εκραγούν είτε απλά να αποσυνδεθούν. Επιπλέον η υψηλή θερμοκρασία συγκόλλησης μπορεί να καταστρέψει την μπαταρία.
Για να ξεκινήσετε, αφαιρέστε την μπαταρία από το φορητό σας υπολογιστή και αποσυνδέστε την. Ίσως χρειαστείτε ένα κατσαβίδι ή ένα μαχαίρι.
Ανοίξτε προσεκτικά την μπαταρία από την πλαστική της θήκη, με ένα μαχαίρι, και μέσα στο περίβλημα της μπαταρίας, θα δείτε μια σειρά από ξεχωριστά στοιχεία. Συνήθως, μοιάζουν με κανονικές μπαταρίες AA. Κάθε ένα από τα στοιχεία αυτά είναι συνδεμένο με τα άλλα με σύρματα ή μεταλλικά ελάσματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σημειώσει ποια καλώδια πάνε που και γενικά όλη την συνδεσμολογία του pack. Ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πολύμετρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ενδεχομένως επικίνδυνη υπολειπόμενη φόρτιση.
Διαχωρίστε τα στοιχεία από τα καλώδια τους και το ένα από το άλλο, χρησιμοποιώντας το εργαλείο συγκόλλησης, και βγάλτε τα από την θήκη. Στη συνέχεια, κολλήστε τα νέα στοιχεία μεταξύ τους και με το βύσμα που έχει το pack, και επανατοποθετήστε τα μέσα στο pack στην σωστή θέση.
Τέλος, κλείστε το περίβλημα της μπαταρίας και αφήστε το να ξεκουραστεί για 48 ώρες για να διασφαλίσετε ότι έχετε κάνει σωστά την εργασία συγκόλλησης και δεν θα ξεκολλήσει τίποτα μετά από κάποιες ώρες.
Βαθμολογία: 4/10
Ναι, η μπαταρία θα λειτουργήσει, αλλά απαιτεί γνώση συγκολλήσεων, και οι πιθανότητες να έχετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία είναι αρκετά λιγοστές. Η μέθοδος αυτή απευθύνεται σε ανθρώπους που “πιάνουν τα χέρια” τους και που τους αρέσει να μαστορεύουν.
Αν παρόλα αυτά με κάποιο από τους παραπάνω τρόπους καταφέρατε να ξυπνήσετε την νεκρή μπαταρία σας, τότε φροντίστε να παρακολουθείτε την υγεία της με ένα από τους τρόπους που κατά καιρούς έχουμε αναφέρει, όπως το “Πως να ελέγξετε την κατάσταση της μπαταρίας του laptop σας“, ή το “Windows 10 πως να δείτε την κατάσταση της μπαταρίας σας“