Copyright Directive στην Ευρώπη: Τι σημαίνει αυτό;

Copyright Directive: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νέο σύνολο κανονισμών πνευματικής ιδιοκτησίας, κάτι που αναστάτωσε τους ακτιβιστές των ψηφιακών δικαιωμάτων. Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι οι νέοι κανονισμοί θα δυσκολέψουν την διανομή περιεχομένου και θα δημιουργήσουν νέους μηχανισμούς λογοκρισίας στο Διαδίκτυο.Copyright Directive

Η Οδηγία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας ή Copyright Directive δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη, αλλά είναι το θέμα “τριμερών διαπραγματεύσεων” μεταξύ των χωρών της ΕΕ, που εκπροσωπούνται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου. Οι κανονισμοί που θα προκύψουν θα πρέπει να εγκριθούν για άλλη μια φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ.

Ωστόσο, η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σημαίνει ότι πολλά από τα αμφισβητούμενα μέρη του κανονισμού, που είναι σχετικά με τα δικαιώματα των εκδοτών και τα φίλτρα μεταφόρτωσης, είναι πολύ πιθανό ότι θα παραμείνουν.

Για ποια άρθρα μιλάμε; Ας ρίξουμε μια ματιά:

Copyright Directive Άρθρο 11

Το άρθρο 11 θα παραχωρήσει στους νέους εκδότες ηλεκτρονικών ειδήσεων ένα νέο δικαίωμα: αν κάποιος αντιγράψει ακόμη και ένα μικρό απόσπασμα του κειμένου από ένα άρθρο τους, θα χρειαστεί άδεια. Ο μεγάλος στόχος φυσικά εδώ είναι το και υποτίθεται ότι η Google θα πληρώνει τους εκδότες για να αναπαράγει τους τίτλους των άρθρων τους.

Αυτή η ιδέα, που είναι γνωστή στο νόμο σαν “βοηθητικά πνευματικά δικαιώματα”, έχει δοκιμαστεί πριν, με καταστροφικές συνέπειες. Ο όρος και ο νόμος κατάγεται από την Γερμανία, όπου μεγάλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης πίεσαν την κυβέρνηση για ένα νέο επικουρικό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων που τελικά ψηφίστηκε πριν από πέντε χρόνια.

Εκείνη την εποχή, το Google News δεν συμπεριλάμβανε μόνο τίτλους, αλλά και μεγαλύτερα κομα άρθρων. Μόλις τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος, οι εκδότες άρχισαν να καταθέτουν αγωγές εναντίον της Google για αμοιβές αδειοδότησης. Η Google αντέδρασε και σταμάτησε να αναπαράγει αποσπάσματα από τα άρθρα. Έτσι οι αγωγές κατέρρευσαν γρήγορα, παρέχοντας στην Google προσωρινή απ. Χρόνια αργότερα, και παρά τις συνεχιζόμενες νομικές διαμάχες, η Google δεν έχει πληρώσει τίποτα.

Στην Ισπανία, οι μεγάλοι εκδότες ζήτησαν από την κυβέρνηση να ψηφίσει ακόμη πιο αυστηρούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτή τη φορά, σαν απάντηση, η Google έκλεισε απλά τις υπηρεσίες του Google News στη χώρα.

Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά καταστροφικό για τους μικρούς Ισπανούς εκδότες, οι οποίοι βασιζόταν στο Google News. Επίσης οι μικροί τοπικοί συλλέκτες ειδήσεων δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν.

Παρά τις παραπάνω εμπειρίες από την Γερμανία και την Ισπανία, πέρυσι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αποφάσισε να προσπαθήσει να εισαγάγει τα βοηθητικά πνευματικά δικαιώματα σε ολόκληρη την ΕΕ. Έτσι φτάσαμε στο ψήφισμα της Τετάρτης που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση URL που συνοδεύονται από “μεμονωμένες λέξεις” και όχι πλέον με αποσπάσματα κειμένου όπως ολόκληρους τίτλους.

Εάν η οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (Copyright Directive) τελικά περάσει με το άρθρο 11 ως έχει αυτή τη στιγμή, η Google θα μπορούσε να κλείσει το Google News σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι μόνοι φυσικά που θα επωφεληθούν θα είναι μεγάλοι εκδότες ειδήσεων που βασίζονται στην αναγνώριση του domain τους στις εγχώριες αγορές τους.

Έτσι πάει ο ανταγωνισμός που βασίζεται στην ελευθερία διακίνησης της πληροφορίας στο Internet.

Copyright Directive Άρθρο 13

Το Άρθρο 13, θα επηρεάσει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που φιλοξενούν και προωθούν που παράγει ο χρήστης. Με λίγα λόγια, εάν το περιεχόμενο αυτό παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου, η πλατφόρμα θα είναι υπεύθυνη για την διανομή του.

Αυτό σημαίνει ότι οι πλατφόρμες όλων των ειδών θα είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν φίλτρα για να σταματήσουν οι χρήστες τους να φορτώνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε.

Το 2016, η Google δήλωσε ότι είχε ξοδέψει 60 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος. Το σύστημα αναζητεί ψηφιακά ίχνη με πνευματικά δικαιώματα, παραχωρώντας ένα Content ID σε κάθε γνωστό έργο. Ωστόσο, όπως ανακαλύφθηκε στην πορεία κατά τη μεταφόρτωση αθώων , το Content ID δεν λειτουργεί τέλεια. Διάφορες υποβολές στο YouTube απορρίφθηκαν κατά λάθος για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα 10ώρο βίντεο white noise και οι ηχογραφήσεις μιας καταξιωμένης Βρετανίδας πιανίστριας που έπαιζε έργα του Bach.

Copyright Directive: Τακτικές Lobby

Αν και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αντιδρούν σχεδόν ομόφωνα στο νέο κανονισμό, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης δεν το κάνουν. Πολλοί όμως είναι και αυτοί που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι ενορχηστρωμένη από την Big Tech.

Υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτό. Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Google προσπάθησε να πλησιάσει τους εκδότες με ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη νέων μοντέλων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, για να ασκήσει πίεση στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βουλευτές) για τον νέο κανονισμό.

Ωστόσο, η Google μπορεί να επωφεληθεί από την Οδηγία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Έχει τους πόρους να πληρώσει για τα συστήματα φιλτραρίσματος κάτι που οι μικρότερες αντίπαλες εταιρείες δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Επίσης αν θα πρέπει να τερματίσει το Google News στην Ευρώπη, θα το κάνει χωρίς ενδοιασμούς, παρά να πληρώνει δις σε χιλιάδες εκδότες.
Φυσικά δημιουργούνται πολλά ερωτήματα με όλα τα παραπάνω. Η κατοχή της πληροφορίας και η διανομή της (όπως βολεύει) είναι χαρακτηριστικό καταπιεστικών καθεστώτων. Από την άλλη ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη με διαφάνεια; Τα παραδείγματα που έχουμε το τελευταίο διάστημα μας λένε το αντίθετο.

Το τελευταίο στάδιο της μάχης (η τελευταία ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) για τους κανονισμούς του Copyright Directive πιθανότατα θα γίνει την άνοιξη, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

______________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).