Punycode Phishing Attack σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί

Ένας Κινέζος ερευνητής ασφαλείας ανακάλυψε μια νέα phishing επίθεση που είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί και μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους πιο προσεκτικούς χρήστες του Διαδικτύου.

O hacker αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μια γνωστή ευπάθεια στα προγράμματα περιήγησης , Firefox και Opera για να εμφανίσει πλαστά domains νόμιμων υπηρεσιών, όπως η Apple, η , ή το Amazon. Έτσι μπορεί να κλέψει εύκολα τα διαπιστευτήρια και άλλες ευαίσθητες κάθε χρήστη.

Τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την προστασία από phishing επιθέσεις;

Σε γενικές γραμμές, έπρεπε να ελέγχουμε τη γραμμή διευθύνσεων ότα φορτωθεί η και αν η σύνδεση είναι ασφαλής με HTTPS.

Φυσικά προσέχαμε και για άλλες μικρές λεπτομέρειες αν δηλαδή υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, ή ατέλειες στο σχεδιασμό της σελίδας. phishing

Η ιστοσελίδα επίδειξης (σημείωση: προς το παρόν βιώνει downtime λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας), που έχει συσταθεί από τον Κινέζο ερευνητή ασφαλείας Xudong Zheng, ο οποίος ανακάλυψε την επίθεση φαίνεται να είναι αυθεντικότατη.

“Είναι αδύνατο να προσδιορίσετε την σελίδα σαν ψεύτικη χωρίς να δείτε προσεκτικά το URL ή το SSL πιστοποιητικό του ιστότοπου”, δήλωσε ο Xudong Zheng.Punycode Phishing Attack

Αν και ο web browser σας εμφανίζει “apple.com” στη γραμμή διευθύνσεων με ασφαλή σύνδεση SSL, το περιεχόμενο της σελίδας προέρχεται από έναν άλλο διακομιστή (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα).

Υπάρχει και μια άλλη ιστοσελίδα (PoC) που δημιουργήθηκε από εμπειρογνώμονες ασφαλείας της Wordfence για να αποδείξει την ευπάθεια των browsers.

Η “ομογραφική” επίθεση είναι γνωστή από το 2001, αλλά οι εταιρείες προγραμμάτων περιήγησης φαίνεται ότι δεν διόρθωσαν το πρόβλημα. Είναι ένα είδος spoofing επίθεσης όπου μια διεύθυνση ιστοσελίδας φαίνεται νόμιμη, αλλά δεν είναι επειδή ένας χαρακτήρας ή χαρακτήρες έχουν αντικατασταθεί με χαρακτήρες Unicode.

Πολλοί χαρακτήρες Unicode, οι οποίοι αποτελούν αλφάβητα, (Ελληνικά, Κυριλλικά, και Αρμένικα) χρησιμοποιούνται στα διεθνοποιημένα domains. Οι χαρακτήρες φαίνονται ίδιοι με τους λατινικούς αλλά αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους υπολογιστές αφού αλλάζουν εντελώς την web διεύθυνση.

Για παράδειγμα, το Κυριλλικό γράμμα «a» (U +0430) και το Λατινικό «a» (U + 0041) φαίνονται τα ίδια αλλά αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους browsers.

Αυτό όμως που εμφανίζεται στη διεύθυνση url είναι το Κυριλλικό “a” που βέβαια οδηγεί σε άλλη διεύθυνση το πρόγραμμα περιήγησης.

Έτσι ο μόνος “εμφανής” τρόπος για να καταλάβετε αν η σελίδα είναι fake είναι από το Certificate.

Από προεπιλογή, πολλά προγράμματα περιήγησης στο Web χρησιμοποιούν την κωδικοποίηση “Punycode” για να εμφανίζουν Unicode χαρακτήρες στο URL και να προστατεύουν ενάντια σε τέτοιες ομόγραφες επιθέσεις phishing. Η Punycode είναι μια ειδική κωδικοποίηση που χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα περιήγησης στο Web για να μετατρέψει τους Unicode χαρακτήρες σε χαρακτήρες ASCII (A-Z, 0-9), που υποστηρίζονται από το Domain Names (IDNs) system.

Ο Zheng ανέφερε την ευπάθεια στις εταιρείες ανάπτυξης των προγραμμάτων περιήγησης που επηρεάζονται.

Ενώ το ίδρυμα Mozilla αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να αναζητεί μια λύση, η Google φέρεται να έχει επιδιορθώσει ήδη την ευπάθεια στην πειραματική έκδοση Chrome Canary 59. Αναμένουμε μια μόνιμη λύση με την κυκλοφορία του Chrome Stable 58, που θα κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το μήνα.

Για εσάς που χρησιμοποιείτε Firefox ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα για επιδιορθώσετε προσωρινά το πρόβλημα:

Πληκτρολογήστε about: config στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε enter. Υποσχεθείτε ότι θα είστε καλά παιδιά…
Πληκτρολογήστε Punycode στη γραμμή αναζήτησης.
Οι ρυθμίσεις του browser θα εμφανίσουν την παράμετρο με τίτλο: .IDN_show_punycode

Διπλό κλικ ή δεξί κλικ και επιλέξτε αλλαγή για να αλλάξετε την τιμή από false σε true.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία παρόμοια ρύθμιση στον Chrome ή στον Opera.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).