Desktop Environments για Linux τι προτιμάτε;

Desktop Environments: H ποικιλομορφία είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της κοινότητας του Linux. Οι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν διάφορες επιλογές για να μάθουν ποια τους ταιριάζει καλύτερα.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Όμως πολλές φορές αυτή η ποικιλομορφία προκαλεί σύγχυση, ειδικά αν είστε νέοι στην κοινότητα του Linux.Desktop Environment

Παρακάτω θα μιλήσουμε για τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που χρησιμοποιούν οι διανομές, γιατί η δοκιμή κάθε επιφάνειας εργασίας είναι ένα πολύ χρονοβόρο και κουραστικό project.

Θα δούμε λοιπόν μια λίστα με τα καλύτερα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας που είναι διαθέσιμα σήμερα μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Η λίστα δεν είναι με σειρά προτίμησης

KDE Desktop Environment

Το KDE, δεν είναι μόνο ένα desktop περιβάλλον, καθώς περιέχει και μια σειρά από εφαρμογές. Η τελευταία έκδοση του KDE ονομάζεται Plasma, και διατίθεται σε δύο παραλλαγές Plasma Desktop και Plasma Netbook. Το KDE είναι το πιο προσαρμόσιμο και ευέλικτο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που κυκλοφορεί. Γιατί;

Αλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας χρειάζονται επιπλέον εργαλεία και tweaks για περισσότερες προσαρμογές, ενώ στο KDE μπορούν να γίνουν όλα από τις ρυθμίσεις του συστήματος. Έτσι μπορείτε να προσαρμόσετε το περιβάλλον εργασίας σας ανάλογα με τις ανάγκες σας χωρίς εργαλεία τρίτων. Μπορείτε να κάνετε λήψη widgets, , θεμάτων άμεσα από τις ρυθμίσεις χωρίς να ανοίξετε το πρόγραμμα περιήγησης.

Το KDE προσφέρει πολλές βασικές εφαρμογές και είναι συμβατό με πάρα πολλές άλλες, ακόμη και αν δεν έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση του KDE Development Platform.

Οι βασικές διανομές Linux που χρησιμοποιούν το KDE σαν προ είναι το openSUSE και το .

Πλεονεκτήματα:

Προηγμένο, ισχυρό και πλούσιο σε χαρακτηριστικά.
Σύγχρονο UI.
Εξαιρετικά προσαρμόσιμο
Πολύ καλή συμβατότητα λογισμικού.

Μειονεκτήματα:

Ελαφρώς βαρύ.
Ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να φαίνονται περίπλοκες ειδικά στους αρχάριους χρήστες

MATE Desktop Environment

Το MATE Desktop Environment βασίζεται στο βασικό κώδικα του GNOME 2. Το MATE αναπτύχθηκε αρχικά για τους χρήστες που απογοητεύτηκαν από το GNOME και το GNOME 3. Όμως νθα πρέπει να αναφέρουμε ότι αν και το MATE είναι fork ενός παλαιότερου περιβάλλοντος εργασίας δεν τρέχει με τις απαρχαιωμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνταν τότε. Έτσι το MATE κράτησε το UI, και συνεχίζει να αναβαθμίζεται με σύγχρονες τεχνολογίες.

Το MATE Desktop Environment προσφέρει την παραδοσιακή εμπειρία μιας επιφάνειας εργασίας με έναν υπαινιγμό του μοντερνισμού. Επειδή βασίζεται σε κάτι που δοκιμάζεται και αναπτύσσεται χρόνια λειτουργεί άψογα. Φυσικά μπορεί να προσαρμοστεί όπως το θέλετε.
Το MATE έρχεται με μια συλλογή βασικών εφαρμογών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι forks των εφαρμογών του GNOME 2.
Το MATE χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα μνήμης και επομένως μπορεί να λειτουργήσει άψογα σε παλαιότερα συστήματα

Το Ubuntu MATE χρησιμοποιεί το MATE ως προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

Πλεονεκτήματα:

Διαισθητική και σταθερή εμπειρία.
Απλό και ελαφρύ.
Εξαιρετικά προσαρμόσιμο.

Μειονεκτήματα:

Το UI μπορεί να φαίνεται παλιό.
Πολύ πράσινο

GNOME Desktop Environment

Το GNOME είναι ένα από τα πιο δημοφιλή περιβάλλοντα. Πολλές από τις δημοφιλείς διανομές Linux χρησιμοποιούν το GNOME σαν προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας, ενώ άλλες το έχουν χρησιμοποιήσει σαν βάση για να δημιουργήσουν ένα νέο. Μερικά από τα πιο δημοφιλή forks του GNOME είναι και τα Cinnamon, Unity, MATE κλπ. Το GNOME έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο στη χρήση και πολύ προσαρμόσιμο. Η τελευταία έκδοση, το GNOME 3 διαθέτει ένα σύγχρονο και ελκυστικό περιβάλλον εργασίας και έχει σαν στόχο να παρέχει καλύτερη υποστήριξη σε συσκευές αφής.

Το GNOME περιέχει σχεδόν τα πάντα που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο περιβάλλον. Ωστόσο, αυτό που λείπει στο βασικό πίνακα διαχείρισης είναι το gnome-tweak-tool που πρέπει να εγκατασταθεί.
Ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι το GNOME 3 χρησιμοποιεί αρκετή μνήμη λόγω των γραφικών του.

Ορισμένες μεγάλες διανομές που χρησιμοποιούν το GNOME είναι το Debian, το Fedora, το openSUSE και το GNOME του Ubuntu.

Πλεονεκτήματα:

Μοντέρνο και φιλικό προς το χρήστη.
Μπορεί να επεκτείνει τις λειτουργίες του με επεκτάσεις Shell.
Προσαρμόσιμο.

Μειονεκτήματα:

Βαρύ.
Η διαχείριση των επεκτάσεων δεν είναι ικανοποιητική.

Cinnamon Desktop Environment

Το Cinnamon, είναι ένα fork του GNOME 3, αναπτύχθηκε αρχικά σαν το προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας για το Linux Mint. Είναι γνωστό για τις ομοιότητές του με το περιβάλλον εργασίας των Windows που βοηθά τους νέους χρήστες του Linux να αισθάνονται οικεία στο νέο του περιβάλλον.

Το Cinnamon περιέχει διάφορα προσαρμόσιμα στοιχεία όπως τον πίνακα έλεγχου, θέματα, μικροεφαρμογές και επεκτάσεις.

Πλεονεκτήματα:

Κομψό UI που θυμίζει Windows
Γνωστό και οικείο UI.
Αρκετά προσαρμόσιμο.

Μειονεκτήματα:

Περιστασιακά buggy.

Budgie Desktop Environment

Το Budgie είναι το νεότερο σε αυτή τη λίστα των Desktop Environments. Δημιουργήθηκε σαν την προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας του Solus Linux. Αν και εξακολουθεί να αναπτύσσεται από την ομάδα του Solus, το χρησιμοποιούν και άλλες πολύ γνωστές διανομές. Το Ubuntu έχει επίσης μια επίσημη γεύση του Budgie, το Ubuntu Budgie.

Το Budgie βασίζεται στο GNOME. Οι εμφάνιση και οι μερικές αλλαγές που σχετίζονται με το Budgie μπορούν να γίνουν από τις ρυθμίσεις του Budgie, ενώ οι υπόλοιπες ρυθμίσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις κανονικές ρυθμίσεις του GNOME.

Όσον αφορά τους πόρους του συστήματος, το Budgie δεν χρησιμοποιεί πολλούς, αλλά δεν είναι και ελαφρύ περιβάλλον. Θα χρειαστείτε ένα μέτριο με μνήμη RAM 2-3 GB για το Budgie.

Πλεονεκτήματα:

Σταθερό και διαισθητικό.
Σύγχρονο UI, κομψή εμφάνιση

Μειονεκτήματα:

Δεν είναι κατάλληλο για παλαιότερα συστήματα ή για συστήματα χωρίς πόρους

LXDE Desktop Environment

Το LXDE είναι ένα εξαιρετικά γρήγορο περιβάλλον. Είναι σχεδιασμένο για να είναι ελαφρύ και φιλικό προς το χρήστη, διατηρώντας ταυτόχρονα τη χαμηλή χρήση πόρων. Χρησιμοποιεί μια σπονδυλωτή προσέγγιση και έτσι κάθε ένα από τα συστατικά του να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα. Αυτό κάνει ευκολότερη τη υιοθέτηση του LXDE από σχεδόν όλες τις διανομές Linux, το BSD και το Unix.

Χρησιμοποιείται στο Lubuntu σαν προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

Ο διάδοχος του LXDE, που συνδυάζει δύο έργα open source το LXDE και το Razor-Qt, είναι το LXQt. Το LXQt βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει σαν στόχο να είναι ελαφρύ, αρθρωτό, εύθραυστο και φιλικό προς το χρήστη. Είναι ήδη διαθέσιμο σε μερικές διανομές Linux.

Πλεονεκτήματα:

Εξαιρετικά γρήγορο και ελαφρύ.
Υποστηρίζει σχεδόν όλες τις διανομές του Linux.

Μειονεκτήματα:

Το UI μπορεί να μην σας αρέσει (ειδικά αν προέρχεστε από τα Windows)

Xfce Desktop Environment

Το Xfce είναι ένα από τα πιο ελαφριά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας για το Linux, το BSD και άλλες διανομές τύπου Unix. Το Xfce προσφέρει ένα περιβάλλον ευέλικτο αλλά μοντέρνο, και φιλικό προς τον χρήστη. Έρχεται με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που θα χρειαστείτε.

Το Manjaro Linux, το Xubuntu και το MX Linux έχουν το Xfce σαν προεπιλεγμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

Πλεονεκτήματα:

Ελαφρύ ακόμα και για παλιό hardware.
Μοντέρνο και οπτικά ελκυστικό.
Προσαρμόσιμο.

Μειονεκτήματα:

Έρχεται με λίγες προεγκατεστημένες εφαρμογές.

Ποιο είναι το καλύτερο;

Ανάλογα με το τι ζητάτε, και ποιο είναι το σύστημά σας. Για να βρείτε το καλύτερο περιβάλλον εργασίας, θα πρέπει να γνωρίζετε τις ανάγκες σας. Δοκιμάσετε μερικά και αποφασίστε μόνοι σας τι σας ταιριάζει καλύτερα.

Προσωπικά προτιμώ δύο διαφορετικά εξαρτάται από το σύστημα που δουλεύω. Στην οθόνη των 17′ χρησιμοποιώ KDE λόγω των ρυθμίσεων HiDPI που διαθέτει. Σε μικρότερες οθόνες το Xfce είναι πάρα πολύ προσαρμόσιμο και ελαφρύ.

Ποιο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας χρησιμοποιείτε;

_______________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Χρήσιμο αλλά μας αφήνει με απορίες.
    Για παράδειγμα το Trinity (που έχει το Q4OS) σε τι από τα παραπάνω στηρίζεται ???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).