OEM προϊόντα: Τί είναι; Αξίζει η αγορά τους;

Αν ασχολείστε με νέα τεχνολογίας, διαθέτετε ηλεκτρονικά εξαρτήματα ή λογισμικό, πιθανότατα έχετε συναντήσει και το ακρωνύμιο OEM. Το όνομα προέρχεται από το Original Equipment Manufacturer (κατασκευαστής του αρχικού εξοπλισμού) και συνήθως υπάρχει σε μια ετικέτα κολλημένη πάνω στο hardware ή στο software που αγοράσατε. oem

Συνήθως ένα OEM είναι πολύ φθηνότερο από τα κανονικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην λιανική.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα: Αξίζει να αγοράσετε ένα OEM προϊόν, ή υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε πίσω από την φθηνότερη τιμή; Διαφέρουν από τα προϊόντα λιανικής πώλησης και τι πρέπει να να γνωρίζετε για τις διαφορές.

Τι σημαίνει ΟΕΜ;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ονομασία με τα αρχικά OEM προέρχεται από το Original Equipment Manufacturer (κατασκευαστής του αρχικού εξοπλισμού). Το ακρωνύμιο δεν αναφέρει ποιος πωλεί το προϊόν, αλλά αντίθετα σε ποιον προορίζεται να πωληθεί.

Το OEM hardware και software διατίθενται για διανομή σε εταιρείες που κατασκευάζουν συστήματα, όπως η Dell η HP και η Apple. Αυτές οι εταιρείες είναι οι αρχικοί κατασκευαστές εξοπλισμού.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ΟEM προϊόντα πωλούνται συνήθως εγκατεστημένα αντί σε μια συσκευασία λιανικής πώλησης. Έτσι κάτι πολύ χαρακτηριστικό για τα OEMs είναι το ότι δεν είναι σχεδιασμένα για να βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων.

Και συνήθως δεν είναι. Τα περισσότερα καταστήματα λιανικής πώλησης δεν πωλούν ποτέ ΟEM προϊόντα. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα όμως που δεν έχουν ράφια και δεν ενδιαφέρονται για τη συσκευασία λιανικής πώλησης, διαθέτουν OEM προϊόντα τους πελάτες τους.

Ναι υπάρχουν online shops που γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί που αναζητούν φθηνότερες τιμές και έτσι διαθέτουν OEM προϊόντα. Όμως μην ανησυχείτε, γιατί είναι νόμιμο να αγοράσετε κάποιο OEM προϊόν. Υπάρχουν όμως μερικές διατάξεις (όροι) που επισυνάπτονται στο προϊόν και τις οποίες αποδέχεστε με την αγορά του.

Διαφορές

Το OEM hardware είναι ακριβώς το ίδιο στις και τις επιδόσεις με τα προϊόντα που βρίσκετε στην λιανική. Οι σκληροί δίσκοι, τα optical drives και ορισμένες κάρτες επέκτασης PCI είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους εξαρτημάτων που προσφέρονται σαν ΟEM. Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα προϊόντα που προσφέρονται με αυτόν τον τρόπο αλλά σε περιορισμένους αριθμούς.

Ωστόσο, με το hardware συνήθως δεν συνοδεύεται με μερικά επιπλέον στοιχεία, ακόμα κι αν είναι κρίσιμα για τη σωστή του εξαρτήματος. Οι OEM επεξεργαστές για παράδειγμα, μπορεί να μην διαθέτουν ανεμιστήρες. Μια κάρτα γραφικών ΟEM ή ένας σκληρός δίσκος μπορεί να μην διαθέτουν τα καλώδια ή τους προσαρμογείς που απαιτούνται για τη σύνδεση με το κυρίως σύστημα.

Επίσης, ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί στην εγγύηση. Σε σύγκριση με την εγγύηση που προσφέρει η λιανική πώληση, τα OEMs προϊόντα μπορεί να έχουν μικρότερη χρονικά εγγύηση ή και καθόλου. Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως την εγγύηση την παρέχει ο κατασκευαστής σε ολόκληρο το σύστημα και όχι μόνο σε ένα σκληρό δίσκο (για παράδειγμα).

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγορά ενός OEM προϊόντος σας κάνει ένα με τον κατασκευαστή, και έτσι δεν θα έχετε το δικαίωμα υποστήριξης.

Software OEM

Γνωρίζετε ότι η αγορά μιας άδειας χρήσης των Windows 10 αυξάνει το κόστος κατασκευής του προσωπικού σας υπολογιστή.

Τα Windows είναι το πιο συνηθισμένο παράδειγμα OEM που συχνά αποφεύγεται η αγορά του από όσους δημιουργούν τα δικά τους συστήματα, αλλά υπάρχουν και εκδόσεις ΟEM για εφαρμογές ασφαλείας, τα βοηθητικά τους συστήματος αλλά και λογισμικού παραγωγικότητας, όπως το .

Όταν αγοράζετε OEM λογισμικό, συνήθως παίρνετε μόνο το λογισμικό και μια άδειας χρήσης. Μην περιμένετε να πάρετε οδηγίες χρήσης, και θα πρέπει να ξέρετε ότι τα περισσότερα λογισμικά με ΟEM διατίθενται χωρίς τεχνολογική υποστήριξη.

Το OEM software συνήθως έρχεται με μια άδεια ανά σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε άλλον υπολογιστή.
Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι μια έκδοση ΟEM των Windows είναι συνδεδεμένη με τον πρώτο υπολογιστή ς, αν και η Microsoft δεν είναι και τόσο αυστηρή σε αυτό.
Η επανενεργοποίηση των Windows συνήθως μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με την επικοινωνία σας στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.

Αν και η Microsoft είναι πολύ ελαστική σε αυτό, γιατί την ενδιαφέρει περισσότερο να εγκαταστήσει τα Windows σε άλλο ένα σύστημα, άλλες εταιρείες είναι πολύ πιο περιοριστικές. Αυτός είναι και ένας κίνδυνος των OEM προϊόντων. Κοστίζουν λιγότερο, αλλά θα χρειαστεί να τα αγοράσετε ξανά αν αντικαταστήσετε τον υπολογιστή σας ή αναβαθμίσετε το motherboard.

OEM αξίζει τον κόπο;

Η αγορά προϊόντων OEM είναι απολύτως ασφαλής και νόμιμη, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους.

Συνήθως μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα με τα προϊόντα OEM, αλλά αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα δεν θα υπάρχει υποστήριξη. Έτσι καλό θα είναι να αγοράζουν OEM προϊόντα όσοι γνωρίζουν μερικά τεχνικά θέματα. Για τους αρχάριους χρήστες η λιανική έκδοση του ίδιου προϊόντος μάλλον είναι η καλύτερη επιλογή.

Το ποσό της έκπτωσης που θα έχετε συνήθως ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν και τον πωλητή. Για παράδειγμα, το λογισμικό προστασίας από ιούς OEM είναι συνήθως 25% έως και 50% φθηνότερο. Ορισμένα λογισμικά βοηθητικά προγράμματα απολαμβάνουν παρόμοιες .

Το κύριο πρόβλημα στην αγορά OEM software είναι η διαθεσιμότητα, καθώς οι περισσότεροι προγραμματιστές προσφέρουν μόνο κανονικές εκδόσεις του προϊόντος που αναπτύσσουν.

Το hardware τώρα, είναι περισσότερο ευκαιρία, αλλά με μερικές προϋποθέσεις,  Μπορείτε κερδίσετε αρκετά χρήματα με την αγορά OEM hardware, και να μείνετε πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοσή τους. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η αγορά των πρόσθετων στοιχείων που λείπουν από το hardware, όπως καλώδια και ανεμιστήρες, κοστίζουν επίσης χρήματα. Μπορείτε να αποφασίσετε την αγορά ΟEM hardware και να βγείτε κερδισμένοι, αν διαθέτετε τα επιπλέον εξαρτήματα που απαιτούνται για την σύνδεσή του.

Μερικές φορές, το ΟEM hardware μπορεί να είναι ακριβότερο από τα προϊόντα που διατίθενται στην λιανική. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν σταματήσει να υποστηρίζεται.
Έτσι πριν αρχίσετε τις αγορές hardware, ή και software, κάντε μια γρήγορη σύγκριση τιμών.

_______________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

4 Comments

Leave a Reply
  1. εχω αγορασει ενα σκαφακι τηλεκατεθυνομενοκαι θελω να ρωτησο αν μπορει να προσαρμοστει βυθομετρο ασυρματο πανω σε αυτο

  2. Εχω αγορασει το smartbox H96 max rk3318και το εχω συνδεσει με tv samsung UE32ES5500.Εχει συνδεθεί επιτυχώς με το οικιακό wifi ομωςστο σημείο όπου η Google μου ζητάει το email μου δεν ανταποκρίνεται. Τι μπορεί να συμβαίνει?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).