COVID 19: Apple & Google επιβάλλονται από τον καπιταλισμό

COVID 19: Οι εταιρείες Apple και Google δεν ήταν οι πρώτες που πρότειναν ένα σχέδιο καθολικής παρακολούθησης μέσω bluetooth, αλλά η δύναμή τους τις καθιστά τις μόνες διαθέσιμες επιλογές σε αυτή την κρίση. Αυτή η επιρροή δεν είναι ένα υπόλοιπο του προ-πανδημικού κόσμου, αλλά ένα διευρυνόμενο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού.

Καθώς μαίνεται η πανδημία του κοροναϊού, οι εθνικές οικονομίες καταρρέουν κάτω από το βάρος των lockdowns που επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού και τελικά σώζουν ζωές.

Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να περιμένει περισσότερο, και έτσι οι κυβερνήσεις αναζητούν έναν τρόπο για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη εργασία τους και την κατανάλωση γενικότερα, ακόμη και αν ο ιός συνεχίζει να μαίνεται.

COVID 19

Για να το κάνει αυτό, η Apple και η Google προχώρησαν την Παρασκευή με μια πρόταση που ήταν μάλλον προβλέψιμη για τους γίγαντες της Silicon Valley όσο και για το πεδίο εφαρμογής: Έρχεται παθητική ψηφιακή παρακολούθηση μεγάλης κλίμακας που θα κάθε συσκευή iOS και Android.

Ενώ μερικοί επικρότησαν την πρόταση, αντικατοπτρίζει μια βαθιά ανισορροπία στην κοινωνία που υπήρχε πριν από τον Covid-19: Αυτό είναι δυνατό μόνο για την Apple και την Google λόγω της τεράστιας εταιρικής τους δύναμης, που καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που τους καθιστά τη μόνη διαθέσιμη επιλογή σε αυτή την κρίση. Φυσικά το σχέδιό τους κινδυνεύει να εδραιώσει περαιτέρω αυτό το μονοπώλιο.

Και αν οι δύο εταιρείες καταφέρουν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να απενεργοποιήσουν το χαρακτηριστικό μόλις τελειώσει η πανδημία, αυτή η επιρροή θα μείνει εδώ. Όχι σαν ένα ξεθωριασμένο κατάλοιπο του προ-πανδημικού κόσμου, αλλά ένα διευρυμένο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού μετά τον ιό.

Ελλείψει μιας αρμόδιας κυβερνητικής αντίδρασης στον ιό, και μέσα σε ένα εύθραυστο και επισφαλές οικονομικό σύστημα, οι πολιτικοί φαίνονται απρόθυμοι να αντιδράσουν σε αυτά που προτείνουν η Google και η Apple επειδή έχουν να προτείνουν κάτι.

“Πολλοί ειδικοί θα σας πουν ότι θα υπάρξουν πολλά ζητήματα και περιορισμοί με ψευδώς θετικά και αρνητικά, μεροληψίες στα δεδομένα, έλλειψη , που οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα καταλάβουν”, δήλωσε ο τεχνικός Ashkan Soltani σε μια συνέντευξή του.

Οι ευρείες πινελιές του σχεδίου είναι να ενημερώσετε το iOS και το Android για να προσαρμόσετε ένα πρωτόκολλο που θα επιτρέψει στο τηλέφωνό σας να παρακολουθείται αλλά και να παρακολουθεί συνεχώς όλους τους άλλους που είναι κοντά σας χρησιμοποιώντας ανώνυμα αναγνωριστικά Bluetooth.

Βέβαια θα πρέπει να επεξεργαστούν πολλές λεπτομέρειες, αλλά οι υγειονομικές αρχές θα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές πάνω σε αυτό το πρωτόκολλο για να συλλέγουν αναγνωρίσιμες πληροφορίες από τα άτομα και να βγάζουν επίσημες ιατρικές διαγνώσεις. Είναι πιθανό ότι αυτό το είδος της ψηφιακής “ς επαφών” θα συμπεριλαμβάνει και ένα είδους αυτοδιάγνωση, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα μπορεί να προειδοποιεί άτομα που βρίσκονται κοντά σε κάποιον που έχει συμπτώματα του Covid 19 αλλά δεν έχει εξεταστεί ακόμα.

Η Apple και η Google δεν είναι οι πρώτες εταιρείες που πρότειναν κάτι τέτοιο, αλλά είναι οι μόνες που μπορούν να το εφαρμόσουν. Η Σιγκαπούρη ανέπτυξε τη δική της εφαρμογή ανίχνευσης επαφών με Bluetooth που ονομάζεται TraceTogether και μάλιστα έκανε το API ανοιχτού κώδικα, δημοσιεύοντας τον κώδικα στο GitHub. Όπως έγραψε η ομάδα του TraceTogether σε ένα blog την περασμένη εβδομάδα, η εφαρμογή του API στο iOS ειδικότερα αντιμετώπισε πάρα πολλές δυσκολίες.

“Αντιμετωπίσαμε περιορισμούς που μας εμπόδισαν να έχουμε πρόσβαση στην πλήρη λειτουργικότητα σάρωσης του Bluetooth στο παρασκήνιο σε συσκευές iOS”, αναφέρει το ιστολόγιο TraceTogether. Αυτό επηρέασε αρνητικά την εμπειρία του χρήστη, εξηγεί το ιστολόγιο.

Σύμφωνα με τον Soltani, η πρόταση της Apple και της Google εκμεταλλεύεται τη μαζική κυριαρχία και τον έλεγχο των πλατφορμών τους στην αγορά για να παρακάμψουν αυτά τα ζητήματα και να ξεκινήσουν την υιοθέτηση.

“Με ένα πλαίσιο ανοιχτού κώδικα, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα όπως να τρέξετε κάτι στο παρασκήνιο σε συσκευές της Apple. Έχουν απενεργοποιήσει αυτό το χαρακτηριστικό”.

Η προσέγγιση της Apple είναι με απλά λόγια ότι το κλείδωμα του App Store και του iOS μπορεί να συμβάλει στην προστασία των χρηστών από εφαρμογές με κακή κωδικοποίηση ή κάποια παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, είτε κατασκευάζονται από κυβερνήσεις είτε από τυχαίους προγραμματιστές.

Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι εταιρείες μεγαλύτερο έλεγχο του τι μπορείτε να τρέξετε στη δική σας συσκευή, γι ‘αυτό, τουλάχιστον ιστορικά, υπάρχουν ιδιοκτήτες iPhone που επιλέγουν να κάνουν jailbreak τις συσκευές τους.

Σύμφωνα με τον Paul-Olivier Dehaye, ιδρυτή της ελβετικής μη κερδοσκοπικής PersonalData.io, η πρόταση της Apple και της Google ως έχει θα μπορούσε να εδραιώσει περαιτέρω την επιρροή τους σε κάποια επόμενη κρίσιμη στιγμή, χωρίς να υπάρχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Η Google και η Apple θα είναι υπεύθυνες για αστυνόμευση; Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά εκεί, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα παίξουν.

Ο Dehaye εξήγησε ότι υπάρχουν επίσης πολλές ερωτήσεις για τα κριτήρια που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες στις εφαρμογές από τις υγειονομικές αρχές και τι θα επιτρέψουν στις πλατφόρμες τους για τυχόν ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν.

“Εκεί η Apple και η Google θα έχουν το προνόμιο. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, δήλωσε ο Dehaye.

Είναι χρήσιμη η παρακολούθηση της ανίχνευσης επαφών, σε μια πανδημία; Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Ωστόσο, η πρόταση της Apple και της Google είναι απολύτως προβλέψιμη, δεδομένου ότι η τελευταία δεκαετία+ έχουν αποκαλυφθεί πλήθος αυθαιρεσίες παρακολούθησης και επιτήρησης από εταιρείες και κυβερνήσεις, για τους συχνά αλληλένδετους σκοπούς της “οικονομίας” και της “ασφάλειας”. Τώρα, αυτές οι τάσεις ενώνονται με τη μορφή ενός μεγάλου βήματος τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες σε ένα πλαίσιο που δημιούργησαν εδώ και πολύ καιρό.

Βλέπουμε τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να αυτοδιορίζονται και να είναι έτοιμες να πάρουν τον ρόλο τους σε οποιονδήποτε κρίση παρουσιάζεται με μια πλατφόρμα παρακολούθησης για το γενικό καλό.

Οι ειδικοί ανησυχούν και οι κυβερνήσεις που δεν είχαν τις υποδομές να αντιμετωπίσουν την πανδημία, συμφωνούν και πιάνονται από κάθε βοήθεια τους προσφέρεται.

Χωρίς σωστές εξετάσεις, χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό και χωρίς κάποιο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί (και όχι μόνο) θα κληθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους άμεσα, ακόμη και αν αυτό δεν είναι απολύτως ασφαλές. Ελλείψει μιας κυβερνητικής αντίδρασης και άλλων μέτρων ασφαλείας, υπάρχει είναι ένας τεράστιος αριθμός συσκευών που μπορούν να μετατραπούν σε σημεία ελέγχου σε ολόκληρη την κοινωνία.

Την Τρίτη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Eric Schmidt δήλωσε σε ένα live streaming του Economic Club της Νέας Υόρκης ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε “λίγο ευγνώμονες” για τις προσπάθειες των εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID 19.

Το αν η πρόταση της Apple και της Google λειτουργήσει πραγματικά ή όχι, δεν το ξέρουμε. Αν όχι σε αυτήν την τραγωδία, οι εταιρείες θα είναι έτοιμες στην επόμενη κρίση. Γιατί δεν θα αφήσουν ποτέ μια κρίση να χαθεί.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).