64% αύξηση επιθέσεων ransomware στην Ελλάδα!

Η Research (CPR), το τμήμα Intelligence της Check Point Software Technologies Ltd, πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοσιεύει νέα δεδομένα για κυβερνο από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Βασικότερο εύρημα, το ότι ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη στόχευση όσον αφορά τα ransomware το τρίτο τρίμηνο του 2022, με έναν στους 42 οργανισμούς που επηρεάστηκαν από ransomware, σημειώνοντας αύξηση 5% ετησίως.

ransomware

Αναλυτικά

Η Check Point Research (CPR), στην έρευνά της για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, διαπίστωσε ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ο κλάδος που επηρεάζεται περισσότερο από ransomware. Οι συμμορίες ransomware έχουν εστίαση την προσοχή τους στα νοσοκομεία, κυρίως λόγω της έντονης πίεσης που ασκείται σε αυτά για την κάλυψη τους σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η CPR προειδοποιεί τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να παραμένουν σε εγρήγορση καθώς όσο πλησιάζει το τέλος του χρόνου και μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο, τόσο αυξάνουν οι επιθέσεις των χάκερ σε ώρες εκτός λειτουργίας, όταν η ασφάλεια θεωρείται λιγότερο έντονη. Η Check Point Research παρουσιάζει επίσης, σε αυτή την έκθεση παγκόσμιες στατιστικές για συνολικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ανά περιοχή, με τον τομέα εκπαίδευσης/έρευνας και την Ασία να έχουν τα πρωτεία ως κορυφαίοι στόχοι στο σύνολο των κυβερνοεπιθέσεων.

 • Ο τομέας εκπαίδευσης/έρευνας δέχτηκε τις περισσότερες από το σύνολο των κυβερνοεπιθέσεων το 3ο τρίμηνο, με μέσο όρο 2.148 επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα, αύξηση 18% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2021
 • Η Ασία γνώρισε τον υψηλότερο όγκο κυβερνοεπιθέσεων με 1778
 • εβδομαδιαίες επιθέσεις ανά οργανισμό κατά μέσο όρο
 • Αύξηση 28% σημειώθηκε στις παγκόσμιες κυβερνοεπιθέσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021

Οι τομείς που επηρεάζονται από Ransomware περισσότερο

 1. Υγειονομική Περίθαλψη (1 στους 42 οργανισμούς επηρεάζονται από ransomware, αύξηση 5% ετησίως)
 2. Πάροχοι Υπηρεσιών Διαδικτύου/Managed Service Provider (1 στους 43 οργανισμούς επηρεάστηκε, μείωση 25% ετησίως)
 3. Οικονομικός/Τραπεζικός κλάδος (1 στους 49 οργανισμούς επηρεάστηκε από ransomware, αύξηση 17% από το περασμένο έτος.
 4. Ο κλάδος Λιανικής/Χονδρικής έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση επιθέσεων ransomware σε ετήσια βάση, με 4,39% από το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Η Κωνσταντίνα Κούκου, Channel Account Manager & Evangelist, στην Check Point Software, σχολίασε σχετικά:

“Σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Research (CPR)  οι κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 28% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι στην Ελλάδα , για το ίδιο διάστημα, οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 64% συγκριτικά με το προηγούμενο χρόνο καταγράφοντας 813 επιθέσεις κατά μέσο όρο την εβδομάδα σε οργανισμούς.”

“Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε την αιτία αυτής της αύξησης, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο συσχετιζόμενη με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που ενδεχομένως να επηρεάζει και την Ελλάδα. Παρόλα αυτά νομίζω ότι η βασικότερη αιτία είναι ότι οι ομάδες επιθέσεων ανά τον κόσμο έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να  δελεάζουν καθημερινά τους στόχους τους , επιτυγχάνοντας επιθέσεις που τους εξασφαλίζουν μεγάλο κέρδος.”

“Σε αυτό το τοπίο,  οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι κρατικοί οργανισμοί που αντικειμενικά έχουν κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά  και στην θωράκιση κυβερνοασφάλειας , οφείλουν να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό τις επενδύσεις αλλά και τη στρατηγική για ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μειώνοντας το ρίσκο μιας επικείμενης επίθεσης.”

Παγκόσμια στατιστικά για κυβερνοεπιθέσεις:

 • Οι παγκόσμιες επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 28% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021. Ο μέσος όρος εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό παγκοσμίως έφτασε τις 1.130 επιθέσεις.
 • Ο κλάδος που δέχτηκε περισσότερες επιθέσεις το τρίτο τρίμηνο του έτους για συνολικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ήταν αυτός της Εκπαίδευσης/Έρευνας, με μέσο όρο 2.148 επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα, αύξηση 18% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Στατιστικά στοιχεία κυβερνοεπιθέσεων ανά περιοχή

Region

Weekly Attacks per Organizations

YoY Change

Asia

1,778

+21%

Latin America

1,572

+32%

Africa

1,549

-6%

ANZ

904

+72%

Europe

896

+22%

North America

849

+47%

Συμβουλές ασφαλείας:

 • Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους ή/και κακόβουλους συνδέσμους
 • Μην ανοίγετε ποτέ μη αναμενόμενα ή μη αξιόπιστα συνημμένα
 • Αποφύγετε την αποκάλυψη προσωπικών ή ευαίσθητων δεδομένων σε phishers
 • Επαληθεύστε τη νομιμότητα του πριν από τη λήψη του
 • Μην συνδέετε ποτέ ένα άγνωστο USB σε
 • Χρησιμοποιήστε ένα VPN όταν συνδέεστε μέσω μη αξιόπιστου ή δημόσιου Wi-Fi

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
ransomware,Ελλάδα,iguru

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).