i istoria tou sumpantos

Aνακάλυψη βαρυτικών κυμάτων;

Με φήμες έχει κατακλυστεί σήμερα το σχετικά με την πιθανή ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων για πρώτη φορά, από αμερικανική αστροφυσικών.

Τις φήμες πυροδότησε η ανακοίνωση του κέντρου αστρονομίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πως την ερχόμενη Τρίτη στις ώρα Ελλάδας θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Tύπου μία επιστημονική ανακάλυψη μεγίστης σημασίας, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες πληροφορίες.

i-istoria-tou-sumpantos

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία υπήρξαν αρκετές εικασίες για το ποια θα μπορούσε να είναι η ανακάλυψη, με τους πιο ευφάνταστους να μιλάνε για την ανίχνευση ζωής στο διάστημα, όμως γρήγορα επικράτησε η άποψη πως η είδηση θα σχετίζεται με την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, μιας ιδέας που απορρέει από τις εξισώσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν που περιγράφουν το χώρο και το χρόνο.

Σύμφωνα με τη θεωρία της Σχετικότητας, τίποτε δε μεταδίδεται ταχύτερα από το φως, και αυτό ισχύει ακόμη και για τις δυνάμεις, όπως τη . Η θεωρία του Αϊνστάιν περιγράφει τη βαρύτητα μέσω της καμπύλωσης του χωροχρόνου που προκαλεί η μάζα και η ενέργεια, και σύμφωνα με αυτή, μεταδίδεται με βαρυτικά κύματα, τα οποία είναι στην ουσία ρυτιδώσεις στη δομή του χωροχρόνου.

  Δήλωση του 31χρόνου με το Lecpetex. Ειλικρινά μετανιωμένος και με σεβασμό στη δικαιοσύνη!

Επειδή η βαρύτητα είναι μία πολύ ασθενής δύναμη, η ανίχνευση αυτών των κυμάτων έχει αποδειχθεί μία πολύ δύσκολη υπόθεση, ενώ είναι σίγουρα αδύνατη με τεχνικά μέσα στη Γη.

Έχει προταθεί όμως στο παρελθόν πως η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων θα μπορούσε να επιτευχθεί μελετώντας την πόλωση στην ακτινοβολία υποβάθρου, τον απόηχο από τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν πριν από 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τη θεωρία του πληθωρισμού, την επικρατέστερη άποψη για την εξέλιξη του Σύμπαντος, μετά τη Μεγάλη Έκρηξη ακολούθησε μία σύντομη περίοδος όπου το Σύμπαν αυξήθηκε εκθετικά σε μέγεθος. Από τις κύριες προβλέψεις της εν λόγω θεωρίας, είναι η αποτύπωση των βαρυτικών κυμάτων στο φάσμα της ακτινοβολίας υποβάθρου, τα οποία στις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος ήταν πολύ ισχυρότερα εξαιτίας των υψηλών ενεργειών που επικρατούσαν.

Με δεδομένο πως το κέντρο αστρονομίας του Χάρβαρντ στεγάζει το πείραμα BICEP2, το οποίο είναι αφοσιωμένο στη μελέτη της πόλωσης της ακτινοβολίας υποβάθρου, θεωρείται πολύ πιθανό πως οι αστροφυσικοί εντόπισαν το αποτύπωμα βαρυτικών κυμάτων του πρώιμου Σύμπαντος.

  Η σκοτεινή κληρονομιά του Edward Snowden στο Γκάζι

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του τελευταίου αιώνα, που ασφαλώς θα δημιουργήσει αίσθηση. Επόμενη θα ακολουθήσει τη Δευτέρα.

naftemporiki.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


57  +    =  67