Η αλήθεια για το Secure Boot

Η Microsoft είχε ανακοινώσει κάποια στιγμή ότι εάν οι κατασκευαστές υπολογιστών (OEMs) επιθυμούν να διανείμουν συστήματα με το λογότυπο συμβατότητας των Windows, θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα μέτρο που ονομάζεται “Ασφαλής εκκίνηση” ή “Secure Boot”.

Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν αυτή η τεχνολογία ανταποκρίνεται στο όνομά της ή θα πρέπει να κερδίσει το όνομα “περιορισμένη εκκίνηση” (Restricted Boot).

secure boot

Για να δούμε τι εννοούμε πιο σωστά:

Το “Secure Boot” έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από κακόβουλο λογισμικό αποτρέποντας τους υπολογιστές να φορτώνουν μη εξουσιοδοτημένα προγράμματα κατά την εκκίνηση. Στην πράξη, όμως αυτό σημαίνει ότι οι υπολογιστές που το εφαρμόζουν δεν θα εκκινούν μη εξουσιοδοτημένα λειτουργικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων των αρχικά εξουσιοδοτημένων συστημάτων που έχουν τροποποιηθεί χωρίς να έχουν εγκριθεί εκ νέου από την Microsoft.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα χαρακτηριστικό που προσφέρει πραγματικά μια Ασφαλή εκκίνηση, εφόσον ο χρήστης μπορεί να εξουσιοδοτήσει τα προγράμματα που θέλει να χρησιμοποιήσει, ώστε να μπορεί να τρέξει δωρεάν λογισμικό που έχει γραφτεί και τροποποιηθεί από κάποια άλλη εταιρεία ή από άτομα που εμπιστεύεται.

Ωστόσο, η Microsoft και οι OEMS (κατασκευαστές συστημάτων) μπορούν να εφαρμόσουν αυτούς τους περιορισμούς στην εκκίνηση με τρόπο που εμποδίζει τους χρήστες να ξεκινούν οτιδήποτε άλλο από τα Windows.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να αποκαλούμε την τεχνολογία “περιορισμένη εκκίνηση” (Restricted Boot), καθώς μια τέτοια απαίτηση είναι καταστροφικός περιορισμός για τους χρήστες υπολογιστών και όχι ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Ότι είναι secure είναι ταυτόχρονα και restricted, απορώ γιατί τα θεωρείτε διαφορετικά πράγματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).