Ποιο λειτουργικό κινητό τηλεφώνων έχει τα περισσότερα bloatware; Το Android ή το iPhone;
Τα Bloatware είναι ουσιαστικά μη απαραίτητες εφαρμογές που έρχονται προεγκατεστημένες στο κινητό τηλέφωνο ή εγκαθίστανται παρά την θέλησή σας μετά από μία αναβάθμιση.
Σαν όρος είναι συνήθως συνώνυμος με τις συσκευές Android (αλλά και σε Windows). Αλλά αν νομίζετε ότι τα iPhone είναι τα καλά παιδιά της υπόθεσης είστε γελασμένοι.
Αν και καμιά φορά είναι δυσδιάκριτα τα όρια για το αν κάποια εφαρμογή είναι bloatware ή όχι, σίγουρα σε κάθε κινητό υπάρχουν πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν bloatware. Έτσι γεννάται το ερώτημα: ένα iPhone ή ένα Android έχει τα περισσότερα bloatware;
Table of Contents
Τι είναι το Bloatware;
Το καινούργιο σας smartphone συνοδεύεται από πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές και υπηρεσίες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ονομάζονται όλες bloatware. Ορισμένες είναι βοηθητικές εφαρμογές όπως το ρολόι, η λίστα επαφών και η πυξίδα, και άλλα που μπορεί να χρειάζεστε σε καθημερινή χρήση.
Τα bloatware, είναι εφαρμογές μη καθημερινής χρήσης, που στέλνουν ειδοποιήσεις ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, κλέβουν σιωπηλά τα δεδομένα σας ή εκτελούνται άσκοπα στο παρασκήνιο καταναλώνοντας πολύτιμους πόρους. Αυτές οι εφαρμογές κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό.
Για παράδειγμα, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του δικτύου σας σίγουρα έχει εγκαταστήσει τη δική της εφαρμογή στο τηλέφωνό σας με το που συνδέσατε το κάρτα sim σε αυτό. Δεν μπορεί να διαγραφεί, αν δεν αφαιρέσετε πρώτα την κάρτα sim.
Ορισμένα bloatware μπορούν να απεγκατασταθούν ή να απενεργοποιηθούν για να γίνουν λιγότερο ενοχλητικά, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα. Ορισμένα παίρνουν από μόνα τους διάφορα δικαιώματα άδειας και δεν σας επιτρέπουν να τις αφαιρέσετε.
Bloatware σε συσκευές Android
Οι κατασκευαστές συσκευών Android συνήθως συνεργάζονται με διάφορες εταιρείες ή προγραμματιστές και προεγκαθιστούν συγκεκριμένες εφαρμογές και παιχνίδια στις συσκευές τους.
Για παράδειγμα, η εφαρμογή Facebook είναι προφορτωμένη στα περισσότερα τηλέφωνα Android επειδή η Meta έχει συνεργαστεί με τους κατασκευαστές. Ακόμη χειρότερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε μόνο να απενεργοποιήσετε τέτοιες εφαρμογές και να μην έχετε το δικαίωμα να τις απεγκαταστήσετε οριστικά.
Ομοίως, διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες της Google είναι επίσης προεγκατεστημένες σε συσκευές Android, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για να προωθήσει τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της.
Ο αριθμός των προεγκατεστημένων εφαρμογών ή bloatware σε μια συσκευή Android ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Σε μερικές χώρες επίσης, όπως στην Αμερική΄, παίζει ρόλο το αν αγοράζετε ένα τηλέφωνο από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ξεκλείδωτο ή κλειδωμένο. Τα smartphone από Κινέζους κατασκευαστές είναι φημισμένα ότι αποστέλλονται με πολλές εφαρμογές και παιχνίδια τρίτων, που μπορούν να ταξινομηθούν ως bloatware.
Αυτά συνήθως είτε εκτελούνταν στο παρασκήνιο και σας στέλνουν ανεπιθύμητα μηνύματα και ειδοποιήσεις, είτε προωθούν μια υπηρεσία τρίτου κατασκευαστή. Μπορείτε να απεγκαταστήσετε ή να απενεργοποιήσετε ορισμένες προεγκατεστημένες εφαρμογές Android, αλλά όχι όλες.
Bloatware σε iPhone
Ένα iPhone έρχεται με σχεδόν 50 προεγκατεστημένες εφαρμογές. Ωστόσο, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν όλες bloatware, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εφαρμογές είναι εκεί για να προωθήσουν τις υπηρεσίες της Apple, όπως τα Podcast, οι Χάρτες και το iTunes Store.
Σε αντίθεση με το Android, οι προφορτωμένες εφαρμογές iOS σπάνια στέλνουν ειδοποιήσεις ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Επιπλέον, δεν θα βρείτε εφαρμογές ή παιχνίδια τρίτων κατασκευαστών προεγκατεστημένα στο iPhone. Επομένως, μάλλον δεν πρέπει να ταξινομούνται ως bloatware.
Ναι, ένα iPhone έρχεται με πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές, αλλά αν δεν τις ανοίξετε ή δεν τις χρησιμοποιήσετε, απλώς κάθονται εκεί. Δεν εκτελούνται στο παρασκήνιο ώστε να κλέψουν τα δεδομένα σας ή να στείλουν ειδοποιήσεις ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.
Παρόμοια με το Android, και στο iPhone μπορείτε να απεγκαταστήσετε ορισμένες προεγκατεστημένες εφαρμογές. Ωστόσο, αυτό δεν θα ελευθερώσει χώρο στη συσκευή. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείτε να απεγκαταστήσετε τις εφαρμογές Apple Maps, Tips και Stocks από το iPhone σας, εάν δεν τις χρησιμοποιείτε, αλλά δεν θα ελευθερώσετε χώρο.
Συμπερασματικά
Ενώ και οι δύο συσκευές iOS και Android διαθέτουν πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές, υπάρχει μεγάλη διαφορά συμπεριφοράς μεταξύ τους.
Πολύ λίγες προεγκατεστημένες εφαρμογές iPhone μπορούν να ονομαστούν bloatware, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για συσκευές Android. Η Apple επίσης δεν προεγκαθιστά εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών στις συσκευές της, μια πρακτική που είναι αχαλίνωτη στον κόσμο του Android.
Βέβαια κανένα από τα δύο μεγάλα λειτουργικά δεν πλησιάζει το απόλυτο. Σε μία ιδανική περίπτωση, το τηλέφωνό σας θα έπρεπε να σας επιτρέπει κατά την αρχική εκκίνηση, να αποφασίσετε ποιες εφαρμογές θέλετε να εγκατασταθούν στο τηλέφωνό ΣΑΣ και ποιες όχι.