Η Apple και η Google την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός API παρακολούθησης επαφών μέσω Bluetooth για τον COVID 19. Το API θα λειτουργεί σε συσκευές iOS και Android και θα ανιχνεύει, θα αναγνωρίζει και θα παρακολουθεί άτομα που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους από τον ιό.
Το API θα λειτουργεί σε συσκευές με iOS 13 και Android 6+ (μέσω των Υπηρεσιών Google Play) και σύμφωνα με τις εταιρείες μόνο οι υγειονομικές υπηρεσίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε κάτι που μάλλον έχουμε ξεχάσει: Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο, και όχι μια λύση. Τα νέα εργαλεία χρειάζονται πολλές δοκιμές για να λειτουργήσουν σωστά. Όσον αφορά τώρα την υγειονομική περίθαλψη, αυτό ισχύει δύο τουλάχιστον φορές.
Η τεχνολογία της Apple και της Google θα αποτύχει. Πέρα από την προστασία της ιδιωτικής ζωής, που ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις, υπάρχουν πάρα πολλά άλλα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να είναι αποτελεσματικό το εργαλείο ανίχνευσης επαφών.
Ας κάνουμε ένα λογαριασμό (check please):
1. το API θα είναι διαθέσιμο από τα μέσα Μαΐου.
2. θα χρειαστεί ένα συμβατό κινητό τηλέφωνο (που δεν το έχουν πολλοί λόγω ηλικίας, χώρας, εισοδήματος, και πάρα πολλών άλλων).
3. θα πρέπει να ενημερώσετε το smartphone σας.
4. οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να κυκλοφορήσουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν το API.
5. θα πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε αυτή την εφαρμογή.
6. θα πρέπει να αφήσετε το Bluetooth σας ενεργοποιημένο όταν είστε έξω.
7. η τεχνολογία θα πρέπει να αναγνωρίσει χωρίς λάθος ότι έχετε έρθει σε απόσταση 6 μέτρων από άλλους ανθρώπους.
8. όλοι οι άλλοι με τους οποίους ήρθες σε επαφή πρέπει να έχουν κάνει όλα τα παραπάνω.
9. εάν η εφαρμογή σάς ενημερώνει ότι μπορεί να έχετε COVID-19, θα πρέπει να εξεταστείτε (κάτι που δεν γίνεται σε όλες τις χώρες)
10. εάν βρεθείτε θετικός/ή, θα πρέπει να ειδοποιήσετε όλους όσους μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή μαζί σας.
Αυτά δεν θα γίνουν από την πλειοψηφία. Ειδικά από εκείνους που είναι πιο ευαίσθητοι στον COVID 19. Παραπάνω μιλάμε για τρία μεγάλα εμπόδια: το χρόνο, την υιοθέτηση και την τεχνολογία.
Προς το παρόν, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το γεγονός ότι το API δεν είναι έτοιμο σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι η Apple και η Google εργάζονται σκληρά για την ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν αλλά θα λειτουργήσει σωστά από την πρώτη ημέρα;
Για την υιοθεσία, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άμεσα καθώς όσοι δεν θέλουν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή ή κάποια ενημέρωση δεν θα το κάνουν επειδή τους το λέει η κυβέρνηση. (Για παράδειγμα, περίπου το 12% του πληθυσμού της Σιγκαπούρης κατέβασε το TraceTogether, την εφαρμογή ανίχνευσης επαφών της κυβέρνησης που βασίζεται επίσης στο Bluetooth.) Η υιοθέτηση μπορεί να βελτιωθεί λίγο, αν οι εταιρείες καταφέρουν να φτιάξουν μια εφαρμογή που τρέχει σε όλα τα συστήματα (παλαιά και νέα). Η Apple και η Google σχεδιάζουν να διαθέσουν την πλατφόρμα παρακολούθησης επαφών μέσω Bluetooth απευθείας μέσα στο iOS και το Android “τους επόμενους μήνες”. Αυτό είναι σωστό, χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
Και τέλος, όλα αυτά βασίζονται στο Bluetooth. Η τεχνολογία έχει ένα ιστορικό κάπως αναξιόπιστο όταν το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να συνδυάσετε δύο συσκευές. Ακόμα κι αν ήταν αξιόπιστο, το Bluetooth δεν έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση επαφών εξ αποστάσεως αφού δύο (τουλάχιστον) συσκευές θα πρέπει να απέχουν μια συγκεκριμένη απόσταση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. (Η Apple και η Google χρησιμοποιούν συγκεκριμένα Bluetooth Low Energy, η οποία έχει εύρος περίπου 9 μέτρα σε ένα τυπικό τηλέφωνο – το θεωρητικό μέγιστο είναι “μικρότερο από” 100 μέτρα.)
Έτσι δεν έχει σημασία πόσους έξυπνους προγραμματιστές διαθέτουν η Apple και η Google, ακόμα κι αν μπορούν να κάνουν το Bluetooth να κάνει ό, τι θέλουν, δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα του χρόνου και υιοθέτησης.
Ψευδώς θετικά
Ας μην είμαστε όμως απαισιόδοξοι, ας υποθέσουμε ότι ένα μικρό μέρος των χρηστών του iOS και του Android χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο παρακολούθησης επαφών. Ας πούμε ότι “λειτουργεί” για αυτή τη μικρή ομάδα ανθρώπων.
Καλό; Λοιπόν, ναι και όχι.
Το μότο της τεχνολογίας είναι “move fast and break things“. Αυτό μπορεί να είναι καλό για τη δημιουργία ενός παιχνιδιού για κινητά. Δεν είναι όμως καλό για μια εφαρμογή υγειονομικής περίθαλψης που υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξάπλωσης μιας παγκόσμιας πανδημίας. (Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Google Sundar Pichai ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θα πρέπει να παρασυρθούν με τον ρόλο τους στην καταπολέμηση του COVID 19.)
Δεν αναφέρομαι στα ψευδώς θετικά όπου το σύστημα επισημαίνει ότι ήσασταν σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, αλλά δεν έχετε μολυνθεί.
Μιλάω για τα ψευδώς θετικά μόνο λόγω Bluetooth:
Είστε στο διαμέρισμά σας (ή σε οποιοδήποτε κτίριο) και η συσκευή σας έρχεται σε κοντινή απόσταση με τη συσκευή κάποιου μέσω ενός τοίχου, πάνω σας δια μέσω της οροφής ή κάτω από εσάς δια μέσω του πατώματος. Δύο συσκευές θα μπορούσαν να έρθουν κοντά σε αυτοκίνητα που είναι δίπλα-δίπλα σε ένα κόκκινο φανάρι.
Ένα σφάλμα σε μια εφαρμογή που υποτίθεται ότι προειδοποιεί για το ότι μπορεί να έχετε θανατηφόρα ασθένεια είναι σοβαρό. Τα ψευδώς θετικά σε μια εφαρμογή παρακολούθησης επαφών θα έχουν συνέπειες. Ποιος θα σηκώσει την συναισθηματική φόρτιση αν μάθει ότι έχει μολυνθεί. Τι θα συμβαίνει εάν εξεταστείτε και ανακαλύψετε ότι όλα είναι καλά; Αν η εφαρμογή σας ειδοποιεί επανειλημμένα ότι ενδέχεται να έχετε μολυνθεί;
Μελλοντική προστασία
Η ανίχνευση επαφών δεν είναι νέα ιδέα. Χρησιμοποιείται ευρέως στη δημόσια υγεία: Προσδιορίζετε τα άτομα που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, συλλέγετε πληροφορίες για αυτές τις επαφές, κάνετε εξετάσεις, θεραπεύετε τους μολυσμένους και εντοπίζετε τις επαφές τους με τη σειρά. Επαναλάβετε για να μειώσετε τις λοιμώξεις στον πληθυσμό.
Οι άνθρωποι είναι καλοί στην ανίχνευση επαφών. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι και τα τηλέφωνα. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, γιατί πρέπει η Apple και η Google να αναπτύξουν κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή;
Είναι απλό:
Το μυθιστόρημα COVID 19 δεν είναι η πρώτη πανδημία και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Αυτό θα συμβεί ξανά και θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην απαραίτητη τεχνολογία. (Αυτό είναι ένα καλό σενάριο, για να μην αρχίσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας).
Μπορεί να “ακουστεί” άσχημο, αλλά σκεφτείτε την ανίχνευση επαφών της Apple και της Google για τον COVID 19 σαν ένα πρόγραμμα beta. Όταν θα έρθει ο επόμενος ιός, η τεχνολογία θα υπάρχει ήδη και θα έχει δοκιμαστεί. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την υιοθέτηση και ερωτήσεις για την αποτελεσματικότητα, ωστόσο, η Apple και η Google θα είναι εκεί για το καλό μας με το δυοπώλιο Android-iOS
Ακόμα κι αν το Bluetooth δεν υπάρχει πια ή έχουμε πετάξει όλα τα smartphones μας γιατί χρησιμοποιούμε έξυπνα γυαλιά, πολλοί από εμάς θα θυμόμαστε τον COVID 19 και όλες τις προσπάθειες για την εξομάλυνση της καμπύλης. Θα γνωρίζουμε τι λειτούργησε, τι όχι και τι είχε δυνατότητες.
Δυνατότητες ΘΑ ΕΙΧΕ το σύστημα υγείας, αν οι ανά την υφήλιο νεοφιλελέρες … πολιτικοί δεν ήθελαν να υπακούσουν στις εντολές όσων του μιζάρουν για να ψηφίζουν … νόμους περικοπής κονδυλίων για τη Δημόσια Υγεία και το κράτος Πρόνοιας (έτσι ώστε όλα τα νοσοκομεία να κλείνουν και να αντικατασταθούν από ιδιωτικές κλινικές).
Ένας συντηρητικός μεν, όχι σανοφάγος δε.