Απόφαση σταθμός επιτρέπει την καταδίκη κράτους για την χρήση spyware

Βρετανός δικαστής αποφάνθηκε ότι μπορεί να προχωρήσει μια υπόθεση εναντίον του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας με κατήγορο ένα αντιφρονούντα κωμικό που έγινε στόχος , μια απόφαση που χαιρετίστηκε σαν δικαστικό προηγούμενο (δεδικασμένο) και θα μπορούσε να επιτρέψει και σε άλλα θύματα hacking να μηνύσουν ξένες κυβερνήσεις που διατάζουν τέτοιες επιθέσεις.

court

Η υπόθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας ασκήθηκε από τον Ghanem Almasarir, έναν εξέχοντα κωμικό στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κωμικός είναι συχνά επικριτής της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται οι ισχυρισμοί ότι η Σαουδική Αραβία διέταξε την παραβίαση του τηλεφώνου του Ghanem Almasarir, αλλά και ότι δέχθηκε σωματική επίθεση από πράκτορες του Βασιλείου στο Λονδίνο το 2018.

Η στόχευση και η πειρατεία του τηλεφώνου του Almasarir, από ένα δίκτυο που πιθανώς συνδέεται με τη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώθηκε από ερευνητές στο Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, οι οποίοι θεωρούνται από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην παρακολούθηση της ψηφιακής παρακολούθησης αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και άλλων μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Η Σαουδική Αραβία είναι γνωστό επίσης ότι ήταν πελάτης του Ομίλου NSO, του οποίου το ισχυρό λογισμικό hacking Pegasus διεισδύει κρυφά και παρακολουθεί smartphone.

Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απορρίψει την υπόθεση με το σκεπτικό ότι είχε προστασία κρατικής ασυλίας βάσει ενός νόμου περί κρατικής ασυλίας του 1978 απορρίφθηκε από τον δικαστή του ανωτάτου δικαστηρίου.

Στην απόφαση, κατά της οποίας ενδέχεται να ασκήσει έφεση η Σαουδική Αραβία, ο δικαστής Julian Knowles διαπίστωσε ότι η υπόθεση του Almasarir θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τον νόμο περί κρατικής ασυλίας που ισχύει για οποιαδήποτε πράξη ξένου κράτους που προκαλεί σωματική βλάβη.

Διαπίστωσε επίσης ότι ο Almasarir είχε δώσει αρκετά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η Σαουδική Αραβία ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.

Φυσικά η απόφαση θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις και σε άλλα άτομα που έχουν στοχοποιηθεί με το spyware της ή κάποιο άλλο malware (ονόματα δεν λέμε).

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

spyware,nso,Pegasus,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).