Buhtrap η ομάδα πίσω από τις zero day επιθέσεις

Buhtrap: Πρόσφατα, η ΕSET είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη ενός zeroday” exploit που χρησιμοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερα στοχευμένη επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη. Η τεχνική επίθεσης exploit βασίστηκε σε ευπάθεια LPE (local privilege escalation) των Microsoft Windows.

Οι ερευνητές της ESET κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες: πρόκειται για την περίφημη ομάδα APT κυβερνοεπιθέσεων Buhtrap, που πραγματοποιεί κυρίως επιθέσεις κατασκοπείας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Η ESET εντόπισε την ομάδα να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τεχνικές επίθεσης zeroday στις εκστρατείες της.

Buhtrap eset

Η ομάδα Buhtrap είναι γνωστή για τη στοχοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και επιχειρήσεων στη Ρωσία. Ωστόσο, από τα τέλη του 2015, οι ερευνητές της ESET παρατήρησαν μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στο προφίλ των παραδοσιακών στόχων του ομίλου. Από μία ομάδα που διέπραττε κυβερνοεγκλήματα με καθαρό προσανατολισμό το οικονομικό όφελος, η Buhtrap εξελίχθηκε και διεύρυνε το «οπλοστάσιο» της με κακόβουλα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία.

Ο Jean-Ian Boutin, κορυφαίος ερευνητής της ESET, αναφέρει:

Είναι πάντα δύσκολο να αποδίδεται μια εκστρατεία σε συγκεκριμένους κυβερνοεγκληματίες, από τη στιγμή που ο πηγαίος κώδικας των εργαλείων που χρησιμοποιούν είναι διαθέσιμος στον ιστό για όλους. Ωστόσο, καθώς η μετατόπιση του στόχου συνέβη πριν διαρρεύσει ο πηγαίος κώδικας, εκτιμήσαμε με μεγάλη σιγουριά ότι οι δράστες πίσω από τις πρώτες επιθέσεις malware του Buhtrap εναντίον επιχειρήσεων και τραπεζών εμπλέκονταν επίσης στις επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών οργανισμών

Δεν είναι σαφές αν ένα ή περισσότερα μέλη αυτής της ομάδας αποφάσισαν να αλλάξουν στόχευση και για ποιους λόγους, αλλά είναι σίγουρα κάτι που πιθανά θα δούμε να συμβαίνει όλο και περισσότερο στο μέλλον.

Σημαντικά γεγονότα της πορείας της ομάδας Buhtrap (εικόνα ESET)

Όπως δείχνουν οι έρευνες της ESET, αν και στο οπλοστάσιο της ομάδας Buhtrap προστέθηκαν νέα εργαλεία και ταυτόχρονα βελτιώθηκαν τα παλιά, δεν έχουν αλλάξει δραστικά οι τακτικές, οι τεχνικές και οι διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τα περασμένα χρόνια σε διάφορες εκστρατείες.

  Android malware κατέβηκε 4.2 εκατ. φορές: Το κατεβάσατε;

Για την εξάπλωση των κακόβουλων φορτίων οι κυβερνοεγκληματίες συχνά χρησιμοποιούσαν ως δόλωμα ακίνδυνα έγγραφα, ώστε να μην κινούν υποψίες σε περίπτωση που το θύμα τα άνοιγε. Από την ανάλυση αυτών των εγγράφων προκύπτουν στοιχεία σχετικά με το ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι των επιθέσεων αυτών. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στις εκστρατείες κατασκοπείας μοιάζουν πολύ με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη καμπάνια, το malware περιείχε ένα λογισμικό υποκλοπής κωδικών πρόσβασης, το οποίο προσπαθούσε να συλλέξει password από προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προγράμματα περιήγησης κ.λπ. και να τα στείλει σε διακομιστή C&C. Το κακόβουλο λογισμικό επέτρεπε στους χειριστές του να έχουν πλήρη πρόσβαση στο παραβιασμένο σύστημα.

Η ESET ανέφερε αμέσως το ζήτημα στο Κέντρο Απόκρισης Ασφάλειας της Microsoft, το οποίο με τη σειρά του επιδιόρθωσε την ευπάθεια και προχώρησε σε έκδοση σχετικού patch.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ομάδα Buhtrap και την πρόσφατη εκστρατεία της βρίσκονται στο άρθρο “Buhtrap group uses zeroday in espionage campaigns” στο WeLiveSecurity.com.

  Το Solar Impulse 2 έφτασε στην Καλιφόρνια μετά από πτήση 62 ωρών

______________________

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

57  +    =  63

Previous Story

Δείτε το ιστορικό εκκίνησης και τερματισμού του Windows 10 υπολογιστή σας

Next Story

Κατεβάστε το ebook “Learn Ethical Hacking from Scratch” δωρεάν για περιορισμένο χρόνο