Χάρτες που σοκάρουν: πως άλλαξε η Γη από το 1992

Δεν είναι μυστικό ότι καταστρέφουμε το περιβάλλον και μεταλλάσσουμε τον πλανήτη μας. Είναι διαφορετικό όμως να το αναφέρουμε αφηρημένα και διαφορετικό να το βλέπουμε να συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς χάρτες που δημοσιεύθηκαν αυτό το μήνα στο Διεθνές Περιοδικό Εφαρμοσμένης Παρατήρησης της ς και Γεωπληροφόρησης (International Journal of Applied Earth Observation and Geoinformation).

Αναπτύχθηκε από τον γεωεπιστήμονα Tomasz Stepinski και την ομάδα του στο Εργαστήριο Διαστημικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Cincinnati (SPI). Οι περίπλοκες οπτικοποιήσεις αποκαλύπτουν ότι το 22% της συνολικής έκτασης της γης μεταβλήθηκε μεταξύ του 1992 και του 2015, κυρίως από τον άνθρωπο.

Η πιο συνηθισμένη αλλαγή είναι η απώλεια δασών λόγω της γεωργικής ανάπτυξης, και η δεύτερη συνηθέστερη είναι από την εκμετάλλευση των δασών.

Ο Stepinski και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα που συγκέντρωσε το European Space Agency’s Change Initiative και τα οποία συμπεριλαμβάνουν γεωγραφικούς χάρτες της γης που σχεδιάστηκαν για την παρακολούθηση της αλλαγής του κλίματος.

Εικόνες Motherboard

Η ομάδα χώρισε αυτούς τους χάρτες σε εκτάσεις 81 των τετραγωνικών μέτρων και δημιούργησε χρωματισμένα πλακίδια που αναπαριστούν σε εννέα ευρείς τύπους αλλαγών που έγιναν μεταξύ του 1992 και του 2015 (γεωργία σε κίτρινο, δασικές απώλειες σε καφέ κλπ.).

Η σκίαση των πλακιδίων αντικατοπτρίζει το βαθμό αλλαγής, με την ελαφρύτερη απόχρωση αν απεικονίζει μικρότερες αλλαγές (οι περιοχές έχουν αλλάξει λιγότερο από το 10 τοις εκατό) ενώ τα σκουρόχρωμα πλακίδια αντιπροσωπεύουν περιοχές που άλλαξαν κατά 30 τοις εκατό ή περισσότερο.

Σε ευρεία κλίμακα, οι χάρτες υπογραμμίζουν την τεράστια επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη. Όμως το project αποκαλύπτει και μερικές πολύ άσχημες λεπτομέρειες σε ορισμένες τοποθεσίες.

Το γκρι χρώμα και η εξαφάνιση της λίμνης Aral (Aral Sea στα καζακικά-ουζμπεκικά σύνορα), έχει δημιουργηθεί λόγω των διαταραχών των παραποτάμων της από τα έργα άρδευσης.

Τα δάση στο εσωτερικό της , της Δυτικής Αφρικής και σε ένα μεγάλο μέρος της Ρώσικης taiga εμφανίζονται σε σκοτεινό πράσινο. Η εκπληκτική ταχύτητα της απώλειας δασών στη νοτιοανατολική και η μαζική αστικοποίηση της βορειοανατολικής Κίνας, εκπροσωπείται αντίστοιχα με καφέ και ροζ και είναι εκπληκτική.

“Είχα δύο στόχους”, δήλωσε ο Stepinski, περιγράφοντας την πρόθεση του με τους χάρτες.

Ο πρώτος μου στόχος δεν ήταν επιστημονικός αλλά για να δουν οι άνθρωποι και να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει.

Ο δεύτερος στόχος ήταν η ενός εγχειριδίου. Ο χάρτης δεν είναι το τέλος για τους επιστήμονες, είναι η αρχή. Μπορούν να τον δουν και να εντοπίσουν μέρη που φαίνεται να αλλάζουν. Έτσι μπορούν να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς και να κάνουν περισσότερη έρευνα.

__________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).