Μικροσκοπικό chip μπορεί να επισκευάσει άμεσα κατεστραμμένο ιστό

Μια νέα συσκευή, ένα στην ουσία σε μέγεθος ενός νυχιού, μπορεί να επισκευάζει κατεστραμμένα όργανα σε δευτερόλεπτα, προαναγγέλλοντας μια σημαντική εξέλιξη στην ιατρική επιστήμη.

chip

Αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, φέρει την ονομασία Τissue ΝanoΤransfection (TNT) ή σε ελεύθερη Ελληνική μετάφραση μικρο-μεταμόσχευση ιστού, και χρησιμοποιεί ένα μικρό chip σιλικόνης σε μέγεθος ενός κέρματος το οποίο «εγχέει» γενετικό κώδικα σε κύτταρα του δέρματος, προωθώντας τη μετατροπή τους από το ένα είδος στο άλλο.

Κατά την αρχική φάση δοκιμών, ερευνητές μπόρεσαν να επαναπρογραμματίσουν σε ένα ποντίκι που είχε ένα άσχημα τραυματισμένο πόδι χωρίς ροή αίματος , κύτταρα του δέρματος σε αγγειακά κύτταρα. Εντός μιας εβδομάδας ενεργά αιμοφόρα αγγεία εμφανίστηκαν γύρω από το πόδι και μέσα σε δύο εβδομάδες το πόδι είχε αποκατασταθεί πλήρως. Επίσης ένα ποντίκι που είχε υποστεί εγκεφαλικό αποκαταστάθηκε, υποδηλώνοντας αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όργανα και νευρικά κύτταρα, καθώς και ιστούς. Είναι η πρώτη φορά που κύτταρα έχουν επαναπρογραμματιστεί σε ένα ζωντανό οργανισμό.

  Cloudflare Turnstile ο διάδοχος του CAPTCHA

Η τεχνολογία ζυγίζει λιγότερο από 100 γραμμάρια και έχει μακρά ζωής. Είναι εντελώς μη επεμβατική (χωρίς χειρουργείο ή μικροεπέμβαση) – ο γενετικός κώδικας προσδίδεται στη συσκευή με ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο που είναι μόλις και μετά βίας αντιληπτό από τον ασθενή – και η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσβαση σε ένα εργαστήριο ή νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές αυτών που ασχολούνται με επείγοντα ιατρικά περιστατικά όπου ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας, όπως είναι τα θύματα αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων και στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην μάχη. Βρίσκεται σε αναμονή για έγκριση από την Αμερικάνικη , αλλά οι ερευνητές αναμένουν οι δοκιμές σε να ξεκινήσουν εντός του έτους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).