Επιλέξτε το καλύτερο WiFi κανάλι

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το ποιο κανάλι να επιλέξετε ανάμεσα στα 13 υπάρχοντα έτσι ώστε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα και θα αναλύσουμε αν τα μεγαλύτερα κανάλια έχουν και καλύτερη απόδοση λόγω υψηλότερης συχνότητας.

wifi

Πριν μερικές ημέρες σας είχαμε προτείνει κάποιες τεχνικές λύσεις ώστε να αυξήσετε την ταχύτατη του WiFi σας. Ένα σημαντικό βήμα σε εκείνο το άρθρο ήταν η αλλαγή του καναλιού εκπομπής από το ασύρματο σας. Σας προτείναμε δηλαδή να απενεργοποιήσετε την αυτόματη επιλογή καναλιού εκπομπής και να ρυθμίσετε κάποιο κανάλι δικής σας επιλογής.

Όμως τα έχουν 13 κανάλια (και μερικά έχουν και 14). Η επιλογή έγκειται στο να βρείτε κάποιο κανάλι με την λιγότερη κίνηση. Αν αναρωτιέστε ότι από την στιγμή που έχετε δύο ή και περισσότερα ελεύθερα κανάλια ποιο να επιλέξετε, ας το εξετάσουμε σχολαστικότερα.

Κάθε κανάλι από το 1 έως και το 13 εκπέμπει σε μία κεντρική συχνότητα η οποία απέχει 5MHz με το επόμενο κανάλι. Όμως κάθε κανάλι εκτός από την κεντρική συχνότητα έχει και ένα εύρος ζώνης με πλάτος 22MHz. Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι το ένα κανάλι υπερκαλύπτει το άλλο στέλνοντάς του παρεμβολές.

  Οι καλύτεροι Διαχειριστές Αρχείων για Windows

Το παρακάτω γράφημα θα δείτε το εύρος συχνοτήτων των καναλιών και θα δείτε ότι το κανάλι 1 έχει κεντρική συχνότητα 2.412MHz, το κανάλι 2 έχει κεντρική συχνότητα 2.417MHz κλπ. Σας επαναλαμβάνουμε ότι το κανάλι 14 δεν υπάρχει σε όλα τα routers και μάλιστα σε ορισμένες χώρες είναι παράνομη η χρήση του καθώς η συχνότητά του χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Θα δείτε ότι αν και τα υψηλότερα κανάλια έχουν όντως υψηλότερη συχνότητα η διαφορά τους είναι τόσο μικρή που μπορεί να κριθεί αμελητέα. Είναι σαν να λέμε ότι στα οι σταθμοί που είναι πιο κοντά στην δεξιά μπάντα συχνοτήτων, δηλαδή κοντά στα 108MHz εκπέμπουν πιο μακρυά και πιο καθαρά από αυτούς των 88MHz. Η διαφορά είναι πραγματικά αμελητέα και δεν θα πρέπει να της δώσετε σημασία. Αλλού πρέπει να επικεντρωθείτε.

Θα πρέπει να βρείτε ένα κανάλι που όχι μόνο να έχει την λιγότερη κίνηση αλλά και την λιγότερη επικάλυψη από τα άλλα. Η αυτόματη επιλογή που κάνουν κατά προτεραιότητα τα routers είναι τα κανάλια 1, 6 και 11. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα τρία κανάλια, όπως θα δείτε και στο παραπάνω γράφημα, δεν επικαλύπτονται μεταξύ τους και άρα δεν στέλνουν παρεμβολές το ένα στο άλλο. Δυστυχώς όμως το router σας όταν ελέγχει να δει ποια είναι τα ποιο “άδεια κανάλια” ελέγχει μόνο τον χώρο που είναι τοποθετημένο και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του 2 και 3 δωμάτια παραπέρα που ίσως εσάς σας ενδιαφέρει να έχετε καλό σήμα.

  Chrome Cookies View : Προβολή όλων των Cookies του Chrome

Έτσι όταν θα κάνετε μία ανάλυση συχνοτήτων όλων των χώρων της οικία σας και θα βρείτε έστω δύο ή τρία κανάλια που είναι  λιγότερο κατειλημμένα, τότε επιλέξτε αυτό που έχει και τις λιγότερες παρεμβολές από τα διπλανά του. Έτσι μόνο θα έχετε βρει ένα “καθαρό” κανάλι χωρίς κίνηση αλλά και χωρίς παρεμβολές.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  78  =  86