Chrome Πόσα γνωρίζει για εσάς και πως να προστατευτείτε

Η Google αποκάλυψε τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει ο Chrome από κάθε χρήστη. Η εταιρεία παραδέχτηκε τελικά πόσα δεδομένα συλλέγει το πρόγραμμα περιήγησης Chrome από τους χρήστες της και είναι πολύ περισσότερα από όσα συλλέγει οποιοδήποτε άλλο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης.

chrome matrix

Τι γνωρίζει λοιπόν ο Google Chrome για εσάς; Τι δεδομένα συλλέγει; Πώς μπορείτε να βγείτε από το μικροσκόπιο της Google;

Η απαίτηση απορρήτου της Apple για τις εφαρμογές στα λειτουργικά iOS και MacOS ανάγκασε την Google να εμφανίσει σε πλήρη εικόνα της συλλογής δεδομένων από τον Chrome, το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Το Forbes αναφέρει ότι ο Chrome όχι μόνο συλλέγει πολύ περισσότερα δεδομένα από άλλα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, αλλά συνδέει ουσιαστικά όλα τα δεδομένα που συλλέγονται με τους χρήστες που τα παράγουν. Τα άλλα προγράμματα περιήγησης αφήνουν τουλάχιστον ορισμένα δεδομένα να συλλέγονται ανώνυμα. Όχι όμως ο Chrome.

Ένας από τους ανταγωνιστές της Google στις μηχανές αναζήτησης, η DuckDuckGo, δημοσίευσε στο Twitter μια εικόνα που δείχνει τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που συλλέγει ο Chrome. Αν τώρα έχετε συνδεθεί στον Google λογαριασμό σας μέσω του Chrome, η εταιρεία μπορεί να σας συνδέσει άμεσα με τα δεδομένα που συλλέγει από εσάς.

Τα δεδομένα συμπεριλαμβάνουν οικονομικά στοιχεία, γεωγραφική τοποθεσία, ιστορικό περιήγησης και πολλά άλλα όπως βλέπετε παραπάνω.

Η Google τα παραδέχεται όλα αυτά, αλλά υπερασπίζεται τον εαυτό της υποδεικνύοντας τα χρήσιμα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που είναι δυνατές από τη συλλογή δεδομένων. Ωστόσο, πολλά άλλα προγράμματα περιήγησης προσφέρουν τις ίδιες λειτουργίες χωρίς την συλλογή δεδομένων.

Τι μπορείτε να κάνετε για τα προβλήματα απορρήτου του Chrome

Αν είστε χρήστης του Chrome, αυτές οι αποκαλύψεις μπορεί να σας προβληματίσουν αρκετά. Αν θέλετε όμως, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των δεδομένων που συλλέγει ο Chrome.

Αποφύγετε τα επεμβατικά χαρακτηριστικά

Τα δεδομένα που παρουσίασε η DuckDuckGo και αναφέρει ότι συλλέγει ο Chrome, δεν είναι απαραίτητα τόσα. Αυτό καθορίζεται εν μέρει από τον τρόπο που επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε τον Chrome.

Για παράδειγμα, μπορείτε να απορρίψετε αιτήματα από ιστότοπους που θέλουν να μάθουν τη θέση σας στο GPS. Επιπλέον, πολλές επεκτάσεις του Chrome (τρίτων κατασκευαστών) συλλέγουν επίσης δεδομένα, επομένως θα πρέπει να αποφεύγετε την εγκατάστασή τους όταν είναι δυνατόν, ειδικά εάν δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε τους δημιουργούς.

Προσαρμόστε τα στοιχεία ελέγχου του απορρήτου σας

Μπορείτε να έχετε περισσότερο έλεγχο των δεδομένων σας αν αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου του Chrome. Η προσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων είναι εύκολη και θα μπορέσετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον Chrome, χωρίς να γίνει δυσλειτουργικός.

Προσοχή, ωστόσο, γιατί καμία από τις ρυθμίσεις απορρήτου του Chrome δεν θα αφαιρεί εντελώς το άγρυπνο μάτι της Google. Η εταιρεία θα εξακολουθεί να σας παρακολουθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αν είστε συνδεδεμένοι και χρησιμοποιείτε το browser της.

Αποσυνδεθείτε από τον Google λογαριασμό σας κατά την περιήγηση

Άλλη μια λύση είναι απλώς να αποσυνδεθείτε από τον λογαριασμό σας στον Chrome. Αν και η Google θα εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα για να σας δημιουργήσει προφίλ, ο Chrome τουλάχιστον δεν θα τα συνδέει απευθείας με τον Google λογαριασμό σας.

Ωστόσο, δεν θα έχετε τις δυνατότητες συγχρονισμού συσκευών και θα πρέπει να συνδέεστε κάθε φορά κάθε φορά που θέλετε να ελέγξετε το Gmail σας, να σχολιάσετε στο YouTube ή να αποκτήσετε πρόσβαση στο Google Drive.

Αποκέντρωση των Δεδομένων σας

Εάν χρησιμοποιείτε τον λογαριασμό σας στον Chrome για όλους τους παραπάνω λόγους, σκεφτείτε το ενδεχόμενο αποκέντρωσης των δεδομένων σας χρησιμοποιώντας διαφορετικές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το Zoom αντί για του Google Duo, το DropBox αντί του Google Drive και το Word αντί για τα Έγγραφα της Google. Θα πρέπει επίσης να δημιουργείτε λογαριασμούς σε άλλες υπηρεσίες με μη αυτόματο τρόπο και να μην χρησιμοποιείτε τον Google λογαριασμό σας, γιατί η εταιρεία σας ζητάει δικαιώματα παρακολούθησης.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές εταιρείες τεχνολογίας να έχουν πρόσβαση σε μικρές ποσότητες δεδομένων σας. Είναι το αντίθετο του μια εταιρεία (Google) έχει πρόσβαση σε όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες.

Αλλαγή του προγράμματος περιήγησης

Ο σίγουρος τρόπος να σταματήσετε τον Chrome να σας παρακολουθεί είναι να αλλάξετε εντελώς πρόγραμμα περιήγησης. Μπορείτε να επιλέξετε από τα Apple Safari, Mozilla Firefox ή Microsoft Edge. Η DuckDuckGo μάλιστα έχει ένα δικό της πρόγραμμα περιήγησης για κινητά.

Ωστόσο, η αλλαγή προγραμμάτων περιήγησης μπορεί να είναι δύσκολη. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα που διευκολύνει την εισαγωγή σελιδοδεικτών.

Εάν έχετε αποθηκεύσει τους κωδικούς πρόσβασής σας στον Chrome, συνιστούμε να βρείτε μια εφαρμογή-διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Η εφαρμογή Keepass, είναι δωρεάν, ανοιχτού κώδικα, και αποθηκεύει τους κωδικούς σας τοπικά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).