Coca Cola και η διαφθορά της ασπαρτάμης

Τον Μάιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization) εξέδωσε μια ανησυχητική έκθεση ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη, όπως η ασπαρτάμη.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είναι πιθανώς αναποτελεσματικά για την απώλεια βάρους και ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας στους ενήλικες. Λίγους μήνες αργότερα, ο ΠΟΥ ανακήρυξε την ασπαρτάμη, το βασικό συστατικό της Diet Coke, σαν “πιθανά καρκινογόνο”, αλλά στη συνέχεια εξέδωσε γρήγορα μια τρίτη έκθεση που φαινόταν να έρχεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ευρήματά του. Η τρίτη έκθεση ανέφερε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε το προϊόν σε επίπεδα που είχαν καθοριστεί ασφαλή πριν από δεκαετίες, πριν η νέα επιστημονική έρευνα εγείρει ανησυχίες για την υγεία.aspartame

Αυτή η αντίφαση προέρχεται από τη διαφθορά της διαδικασίας αναθεώρησης από συμβούλους που συνδέονται με μια ομάδα της Coca-Cola, ανέφερε σε πρόσφατη δημοσίευση η ομάδα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας US Right-To-Know.

Αποκάλυψε οκτώ συμμετέχοντες σε πάνελ του ΠΟΥ που ασχολούνται με την αξιολόγηση των ασφαλών επιπέδων κατανάλωσης ασπαρτάμης, οι οποίοι είναι σύμβουλοι της βιομηχανίας αναψυκτικών ή στο παρελθόν συνεργάζονταν με μια επιστημονική ομάδα της Coke, International Life Sciences Institute (Ilsi).

Η εμπλοκή τους σε φορείς που δημιουργούν ή εγκρίνουν κατευθυντήριες γραμμές αντιπροσωπεύει “μια προφανή σύγκρουση συμφερόντων”, ανέφερε ο Gary Ruskin, εκτελεστικός διευθυντής του Right-To-Know των ΗΠΑ.

“Λόγω αυτής της σύγκρουσης συμφερόντων, τα συμπεράσματα [για την ημερήσια πρόσληψη] για την ασπαρτάμη δεν είναι αξιόπιστα και το κοινό δεν πρέπει να βασίζεται σε αυτά.”coca cola

Ο Ilsi περιγράφει τον εαυτό του σαν ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διεξάγει “επιστήμη για το δημόσιο καλό”, αλλά ιδρύθηκε το 1978 από ένα στέλεχος της Coca-Cola που εργαζόταν ταυτόχρονα στην μέχρι το 2021, σύμφωνα με το Right-To-Know των ΗΠΑ. Στον όμιλο έχουν εργαστεί και άλλα στελέχη της Coca-Cola, καθώς και οι λεπτομερείς φορολογικές δηλώσεις τους δείχνουν εκατομμύρια δωρεές από την Coca-Cola και άλλους παράγοντες της βιομηχανίας ποτών. Η Coke τερμάτισε την επίσημη ιδιότητα μέλους της στην ομάδα το 2021.

Με τα χρόνια, οι εκπρόσωποι της Ilsi προσπάθησαν να διαμορφώσουν την πολιτική για τα τρόφιμα παγκοσμίως και ο Ruskin, ο οποίος έχει γράψει πολλές επιστημονικές εργασίες για την ομάδα, χαρακτήρισε τη διαμάχη για την ασπαρτάμη ως “αριστούργημα στο πώς ο Ilsi μπαίνει σε αυτές τις ρυθμιστικές διαδικασίες”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).