COVID-19 LFT ξεγελάστε τα tests με αναψυκτικά

Τα παιδιά πάντα θα βρίσκουν τρόπους να μην πάνε στο σχολείο και ο τελευταίος είναι ξεγελάνε τα lateral flow tests (LFT) για να δείχνουν θετικά αποτελέσματα χρησιμοποιώντας αναψυκτικά. Πώς λοιπόν οι χυμοί φρούτων, και η κόκα-κόλα μπορούν να ξεγελάσουν τα tests;

Αν κάνετε μια απλή δοκιμή και ρίξετε απευθείας μια σταγόνα από αναψυκτικό πορτοκαλιού ή κόκα κόλα σε ένα LFT, λίγα λεπτά αργότερα θα εμφανιστούν δύο γραμμές στο τεστ, υποδηλώνοντας την υποτιθέμενη την παρουσία του ιού που προκαλεί το COVID-19.

covid rapid test

Ας δούμε όμως πώς λειτουργούν οι δοκιμές. Εάν ανοίξετε μια συσκευή LFT, θα βρείτε κάτι σαν χαρτί, που ονομάζεται νιτροκυτταρίνη και ένα μικρό κόκκινο μαξιλάρι, κρυμμένο κάτω από το πλαστικό περίβλημα. Στο απορροφητικό κόκκινο επίθεμα υπάρχουν τα αντισώματα που συνδέονται με τον ιό COVID-19. Υπάρχουν επίσης νανοσωματίδια χρυσού (μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού που αργότερα εμφανίζονται σαν κόκκινα), τα οποία μας επιτρέπουν να δούμε πού βρίσκονται τα αντισώματα στη συσκευή. Όταν κάνετε μια δοκιμή, αναμιγνύετε το δείγμα σας με ένα υγρό ρυθμιστικό διάλυμα, διασφαλίζοντας ότι το δείγμα διαθέτει το βέλτιστο pH, πριν το στάξετε στη συσκευή.

Το υγρό απορροφάται από την λωρίδα της νιτροκυτταρίνης και “ακουμπάει” τον χρυσό και τα αντισώματα. Το θετικό υιικό με κολλάει πάνω στο χρυσό των αντισωμάτων και περνάει από ένα δεύτερο σύνολο αντισωμάτων. Ο ιός στη συνέχεια συνδέεται και στα δύο σύνολα αντισωμάτων εμφανίζοντας μια διπλή γραμμή στο test, υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι όποιος έκανε το test είναι θετικός στον κορονοϊό.

Πώς λοιπόν μπορεί ένα αναψυκτικό να προκαλέσει την εμφάνιση μιας κόκκινης γραμμής;

Μία πιθανότητα είναι ότι τα ποτά περιέχουν κάτι το οποίο το test το αναγνωρίζει σαν ιό. Όμως αυτό μάλλον είναι απίθανο. Τα δείγματα που συλλέγονται είναι από την μύτη ή το στόμα, και φαίνεται να αγνοούν παντελώς ένα χάος πρωτεϊνών, άλλων ιών και υπολειμμάτων του πρωινού σας. Επομένως, δεν πρόκειται να αντιδράσουν στα συστατικά ενός αναψυκτικού.

Μια άλλη πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι κάτι στα ποτά επηρεάζει τη λειτουργία των αντισωμάτων. Όλα τα υγρά που μπορούν να ξεγελάσουν τα tests έχουν κάτι κοινό: είναι όξινα. Το κιτρικό οξύ στον χυμό πορτοκαλιού, το φωσφορικό οξύ στην κόκα-κόλα και το μηλικό οξύ στο χυμό μήλου δίνουν σε αυτά τα ποτά ένα pH μεταξύ 2,5 και 4. Αυτές είναι πολύ σκληρές συνθήκες για τα αντισώματα, τα οποία λειτουργούν με σχεδόν ουδέτερο pH περίπου στα 7,4.

Η διατήρηση ενός ιδανικού pH για τα αντισώματα είναι το κλειδί για τη σωστή λειτουργία της δοκιμής και αυτή είναι η δουλειά του διαλύματος (του υγρού ρυθμιστικού διαλύματος) με το οποίο αναμιγνύετε το δείγμα σας. Ο κρίσιμος ρόλος του διαλύματος φαίνεται από το γεγονός ότι αν το αναμίξετε με κόκα-κόλα τότε το LFT θα συμπεριφερθεί ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς: το test θα είναι αρνητικό.

Έτσι, χωρίς το ρυθμιστικό διάλυμα, τα αντισώματα του test εκτίθενται στο όξινο pH των ποτών. Αυτό φαίνεται να έχει δραματική επίδραση στη δομή και τη λειτουργία τους. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούνται από δομικά στοιχεία αμινοξέων, συνδεδεμένα μεταξύ τους για σχηματισμό μακρών, γραμμικών αλυσίδων. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή σε αυτές τις αλυσίδες μπορεί να επηρεάσει δραματικά τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης.

Έτσι σε όξινες συνθήκες, η πρωτεΐνη φορτίζεται όλο και περισσότερο θετικά. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις αλληλεπιδράσεις που συγκρατούν την πρωτεΐνη μαζί διαταράσσονται, επηρεάζεται η λεπτή της δομή και δεν λειτουργεί πλέον σωστά. Σε αυτήν την περίπτωση, η ευαισθησία των αντισωμάτων στον ιό χάνεται.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

covid-19,covid-19 test,covid-19 ελλάδα,iguru,iguru.gr

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).