Covid-19 : Ιστοσελίδες που μπορείτε να εμπιστευτείτε για αξιόπιστες πληροφορίες

Σε περιόδους κρίσης όπως τώρα με τον covid-19 η παραπληροφόρηση οργιάζει, αφού οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τον πανικό. Το διαδίκτυο λόγω του ότι είναι αχανές και ότι ο κάθε χρήστης του μπορεί να γράφει δωρεάν και εύκολα την γνώμη του, ευνοεί την πολυφωνία και την δημοκρατία, αλλά αποτελεί και την κατεξοχήν πηγή παραπληροφόρησης.

covid-19

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν τόσο αναξιόπιστες πληροφορίες για τον ιό covid-19 και την ασθένεια που προκύπτει, πώς ξέρετε τι να εμπιστευτείτε; Μία λάθος πληροφορία μπορεί ακόμα και να αποβεί θανάσιμη. Ο μόνος τρόπος προφύλαξης από την παραπληροφόρηση είναι η κρίση σας και η έρευνα.

Υπάρχουν αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο για την έρευνα; Φυσικά και υπάρχουν. Δείτε παρακάτω τα εγκυρότερα sites για πληροφορίες σχετικά με την πανδημία των κορωνοϊών και τον covid-19. Όσοι από εσάς αρέσκονται σε ιστορίες με παγκόσμιες συνωμοσίες, ή πιστεύουν στην επίπεδη ή κοίλη Γη, θεωρούν ότι μας ψεκάζουν, εξοργίζονται με το HAARP, υποστηρίζουν ότι το 5G βγήκε για να μας ελέγχουν κλπ, καλύτερα να μην συνεχίσουν την ανάγνωση. Άδικος κόπος.

1. Χάρτης εξάπλωσης του covid-19 του Johns Hopkins Coronavirus
κοροναϊού

Ο χάρτης του κορωνοϊού από το Κέντρο Επιστήμης και Μηχανικής Συστημάτων (CSSE) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins είναι μία από τις πρώτες, πιο αξιόπιστες και ενημερωμένες πηγές για πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο χάρτης παρακολουθεί τον αριθμό των κρουσμάτων, τους θανάτους και τις αναρρώσεις για όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εναλλακτικά, σας προτείνουμε το Worldmeter, που περιέχει γραφήματα αλλά και ένα λεπτομερέστατο διαδραστικό πίνακα με όλες τις περιπτώσεις κρουσμάτων, νέων κρουσμάτων, θανάτων, νέων θανάτων, αναρρώσεων, ενεργών κρουσμάτων, σοβαρών κρουσμάτων, tests,  κλπ.

2. Ιστοσελίδα του Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
covid-19

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει πάντοτε τους τελευταίους αριθμούς σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, έχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με προληπτικά μέτρα, νέα έρευνα, ταξιδιωτικές συμβουλές και συχνές ερωτήσεις.

Ο ιστότοπος λειτουργεί ως κόμβος για τις παγκόσμιες εξελίξεις στην πανδημία, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις και δηλώσεις του οργανισμού.

3. Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων
covid-19

Για όσους ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC = European Centre for Disease Prevention and Control) παρέχει ενημερώσεις από την υπηρεσία υγείας της χώρα σας. Ο ιστότοπος σκιαγραφεί τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία των κορονοϊών, με παγκόσμια και περιφερειακά στοιχεία.

Όπως και άλλοι ιστότοποι των οργανισμών υγείας, ο ιστότοπος του ECDC παρέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις, infographics και γεγονότα γύρω από τον ιό και την ασθένεια που προκαλεί.

4. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας : Μύθοι του κοροναϊού

Ο γενικός ιστότοπος του ΠΟΥ είναι χρήσιμος για πληροφορίες σχετικά με τον covid-19. Όμως έχει και μία περιοχή, την myth-busters, που αξίζει να την αναφέρουμε ξεχωριστά  και που εξιχνιάζει τους μύθους.  Ο υπό-ιστότοπος διαλύει τους μύθους και τα ψεύτικα νέα που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης .

Ο υπο-ιστότοπος εξηγεί κοινές παρανοήσεις σχετικά με το πώς και πότε ο ιός εξαπλώνεται, τα προληπτικά μέτρα και άλλους τομείς της παραπληροφόρησης. Έχει ακόμη και μια συγκεκριμένη ενότητα αφιερωμένη στο πότε και πώς να χρησιμοποιείτε μάσκες. Θέμα που συζητήθηκε αρκετά τελευταία.

5. Fact Check Explorer της Google

Τον ιστότοπο Fact Check Explorer της Google, αν και δεν είναι πρόσφατα ενημερωμένος, μπορείτε να τον συμβουλευτείτε για τους ελέγχους πραγματικών περιστατικών που έχει κάνει η Google σχετικά με τον κορονοϊό. Το site δημοσιοποιεί τα ψεύτικα νέα που προέρχονται από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, και παρέχει μια ανάλυση ελέγχου των γεγονότων από αξιόπιστους οργανισμούς και ομάδες.

Για την Ελληνική γλώσσα, ουσιαστικά αναμεταδίδει όλη την έρευνα της ιστοσελίδας Ellinika Hoaxes. Μπορείτε, αν θέλετε, να αλλάξετε την γλώσσα και να δείτε την έρευνα που έχουν κάνει άλλες ομάδες και οργανισμοί, που η Google εμπιστεύεται.

6. Δικτυακός τόπος για τον Covid-19 του ΟΗΕ

Ο δικτυακός τόπος των Ηνωμένων Εθνών είναι μια άλλη διεθνής πηγή πληροφοριών για την πανδημία. Αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις πτυχές της πανδημίας που σχετίζονται με την υγεία, ο δικτυακός τόπος καταγράφει την επίδρασή του στις ευάλωτες ομάδες και έθνη.

Ο ιστότοπος περιλαμβάνει συμβουλές για τη ζωή μέσα στο σπίτι, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις παγκόσμιες προσπάθειες του ΟΗΕ για βοήθεια σε όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή σε χώρες που πλήττονται σκληρά.

7. Κέντρο πληροφόρησης του NHS

Για όσους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ιστότοπος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) παρέχει όχι μόνο πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αποτροπής της εξάπλωσης του ιού, αλλά και περιγράφει τους κανόνες απομόνωσης στο σπίτι.

Η ιστοσελίδα του NHS παρέχει επίσης σχετικούς αριθμούς επικοινωνίας για όσους αντιμετωπίζουν συμπτώματα του ιού, καθώς και συμβουλές για όσους χρειάζονται ιατρικές συμβουλές που δεν σχετίζονται με το covid-19.

8. Portal Coronavirus CDC
Ο ιστότοπος CDC (Centers of Desease Control and Prevention) είναι του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και παρέχει στους Αμερικάνους και σε όλο τον κόσμο πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε εάν είστε άρρωστοι.

Ο ιστότοπος παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του covid-19 σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, ποια συμπτώματα να προσέξετε  και ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου.

Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, που παρέχει σχετικές πληροφορίες παγκοσμίως. Έχει επίσης αφίσες και βίντεο που εξηγούν τον ιό.

Μία άλλη Αμερικάνικη ιστοσελίδα είναι της υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων (FDA).  Ο δικτυακός τόπος του FDA καλύπτει πολλές από τις ίδιες πληροφορίες με άλλους ιστότοπους υγείας, αλλά και μελέτες σχετικά με ενδεχόμενες θεραπείες.

9. Επίσημοι διανομείς των εθνικών κυβερνήσεων
Οι περισσότερες χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού έχουν τη δική τους τοπική ιστοσελίδα που θα παρέχει πληροφορίες για την πανδημία.

Για τις χώρες που δεν καλύψαμε ήδη σε αυτόν τον κατάλογο, υπάρχουν οι αντίστοιχοι εθνικοί ιστότοποι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες για να λάβουν επίσημες πληροφορίες.

Αυτοί περιλαμβάνουν:
Καναδάς: Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά
Ινδία: Κυβέρνηση της Ινδίας
Νότια Αφρική: Δικτυακή Πύλη Πόρων της Νότιας Αφρικής
Κίνα: Εθνική Επιτροπή Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Ιαπωνία: Ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας
Νότια Κορέα: Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Νότιας Κορέας
Αυστραλία: Ιστοχώρος της κυβέρνησης της Αυστραλίας
Μεξικό: Ιστοσελίδα του Μεξικού
Ελλάδα: Υπουργείο Υγείας

Πώς να αποφύγετε τα ψεύτικα νέα και την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό
Εκτός από το ότι πρέπει να βασίζεστε σε αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις ψεύτικες ειδήσεις και την παραπληροφόρηση γύρω από την πανδημία του covid-19.

  • Επαληθεύστε την πηγή και το περιεχόμενο των βίντεο και των φωτογραφιών, που ισχυρίζονται ότι εμφανίζουν συνθήκες lockdown ή πανδημίας. Παλιές φωτογραφίες συχνά χρησιμοποιούνται με νέα περιγραφή. Για παράδειγμα, οι εικόνες των κλινών σε εξωτερικούς χώρους μετά από σεισμό στην Κροατία μοιράστηκαν με τον ισχυρισμό ότι ήταν εικόνες από την πανδημία κορωνοϊού της Ιταλίας.
  • Διαβάζετε μόνο ειδήσεις από αξιόπιστους και επαληθευμένους οργανισμούς ειδήσεων που εκδίδουν ανακλήσεις ή διορθώσεις όταν οι πληροφορίες είναι εσφαλμένες. Το site kyra-katina.news προφανώς και δεν είναι αξιόπιστο, αφού δεν ελέγχεται από κάποιο ειδησιογραφικό οργανισμό, δεν είναι υποχρεωμένο από κανέναν να κάνει ανακλήσεις όταν γράφει αρλούμπες, και χρησιμοποιεί τίτλους και φωτογραφίες που έχουν σαν σκοπό μόνο τα κλικς.
  • Αποφύγετε τις απόψεις και τους ισχυρισμούς των μη εμπειρογνωμόνων. Αυτές περιλαμβάνουν στήλες, αλλά και συζητήσεις σε ομάδες, δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων και πολλά άλλα. Οι καλύτερες πηγές πληροφόρησης είναι οι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες που έχουν τα προσόντα στο θέμα που συζητούν.
  • Αποφύγετε την εμπιστοσύνη στις πληροφορίες σχετικές με τις θεραπείες και την υγεία, από τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να πουλήσουν ένα προϊόν. Οι απατεώνες που πωλούν ψεύτικες θεραπείες ή προληπτικές ενέργειες, χρησιμοποιούν την πανδημία για να βγάλουν λεφτά.
  • Μην εμπιστεύεστε ποτέ screenshots ή κείμενα σε εικόνες. Ο τρόπος γραφής τους έχει σκοπό να μην αποκαλυφθούν άμεσα.

Τέλος, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι απεικονίσεις δεδομένων και πληροφοριών μπορούν να επεξεργαστούν. Βρείτε το αρχικό κείμενο, φωτογραφία, γράφημα κλπ, από την πηγή του. Ένα λογότυπο επάνω σε μία φωτογραφία δεν κάνει κάτι επίσημο, καλύτερα ελέγξτε την αρχική πηγή. Ιδιαίτερα για φωτογραφίες κάντε αναζήτησης της επίμαχης φωτογραφίας στο Google.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).