DHS: 90 μέρες για την αφαίρεση λογισμικού της Kaspersky

Το Αμερικάνικο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (US Dept. of Homeland Security ή DHS) εξέδωσε μια δεσμευτική οδηγία για όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, απαιτώντας να σταματήσουν τη χρήση του λογισμικού της Kaspersky μέσα σε 90 ημέρες λόγω των ανησυχιών για των σχέσεων της Ρώσικης εταιρείας με το Κρεμλίνο.

Σε μια δήλωση της, η DHS δίνει στους ομοσπονδιακούς οργανισμούς 30 ημέρες να εντοπίσουν τα προϊόντα της Kaspersky Lab στα δίκτυά τους και να τα αφαιρέσουν τις επόμενες 60 ημέρες.DHS

“Η ενέργεια αυτή βασίζεται στους κινδύνους ασφάλειας των πληροφοριών που παρουσιάζονται από τη χρήση των προϊόντων Kaspersky σε ομοσπονδιακά συστήματα”, δήλωσε το DHS.

“Τα προϊόντα της εταιρείας και το Kaspersky Anti-Virus παρέχουν ευρεία σε με αυξημένα προνόμια στους υπολογιστές στους οποίους έχει εγκατασταθεί το λογισμικό κάτι που μπορούν να εκμεταλλευτούν ι χρήστες για να θέσουν σε κίνδυνο αυτά τα συστήματα.”.

Σύμφωνα με το DHS, βάσει της Ρώσικης νομοθεσίας υπάρχουν κανονισμοί που επιτρέπουν στις Ρώσικες υπηρεσίες πληροφοριών να ζητούν ή να αναγκάζουν την Kaspersky Lab να δίνει πρόσβαση σε επικοινωνίες που διέρχονται από Ρώσικα δίκτυα.

“Ο κίνδυνος υπόκειται στο ότι η Ρώσικη , είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με την Kaspersky, θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πρόσβαση που παρέχουν τα προϊόντα της Kaspersky Lab για να παραβιάσει ομοσπονδιακά συστήματα πληροφοριών, κάτι που αφορά άμεσα την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ”.

Το DHS θα επιτρέψει στην Kaspersky να υποβάλει γραπτό αίτημα για τυχόν ενστάσεις, και το Reuters αναφέρει ότι η Kaspersky έχει απορρίψει ήδη τους ισχυρισμούς που υπονοούν κατασκοπεία.

“Δεν υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία που να παρουσιάζονται δημοσίως από οποιονδήποτε οργανισμό, και οι κατηγορίες βασίζονται σε ψευδείς ισχυρισμούς και ανακριβείς υποθέσεις”, ανέφερε η Kaspersky Lab.

Τον Ιούλιο, η διοίκηση του Trump απέσυρε την Kaspersky Lab από δύο λίστες εγκεκριμένων πωλητών που χρησιμοποίησαν κυβερνητικές υπηρεσίες για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Το Reuters δήλωσε τότε ότι τα προϊόντα της Kaspersky αφαιρέθηκαν από τη λίστα προμηθευτών της Γενικής Υπηρεσίας (GSA) για συμ που καλύπτουν υπηρεσίες τεχνολογίας πληροφοριών και ψηφιακό φωτογραφικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, οι κυβερνητικές υπηρεσίες εξακολουθούσαν να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Kaspersky που αγοράστηκαν χωριστά από τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων GSA.

Η κίνηση του υ έρχεται μετά τις κατηγορίες από τις Αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών που αναφέρουν ότι η Ρωσία κατάφερε να εισβάλει σε ηλεκτρονικά μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος, υποβοηθώντας έτσι την εκλογική νίκη του Donald Trump, παρά του ότι ο Πρόεδρος διακηρύσσει ότι η χώρα του δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με hacking δραστηριότητες, αλλά κάποιοι “πατριώτες.”

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ τον Ιούνιο, ο Eugene Kaspersky δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί αν μαθευτεί ότι υπήρξε Ρώσικη παρέμβαση στις πρόσφατες των ΗΠΑ.

“Δεν προκαλεί έκπληξη αν υπήρχε παρέμβαση από Ρώσους hackers, δυστυχώς δεν έχω δεδομένα επειδή δεν συμμετείχαμε στην έρευνα”, δήλωσε ο επικεφαλής της Kaspersky Lab.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).