Δικαστής στην Κολομβία ρώτησε το ChatGPT πώς να εφαρμόσει το νόμο

Ο Juan Manuel Padilla ένας δικαστής στην ρώτησε το πώς να εφαρμόσει το νόμο για την περίπτωση ιατρικής χρηματοδότησης ενός αυτιστικού παιδιού. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στην Κολομβία με συζητήσεις για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη νομοθεσία.

Ένας δικαστής παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT για να αποφασίσει εάν η ασφάλιση ενός αυτιστικού παιδιού πρέπει να καλύψει όλα τα έξοδα της θεραπείας του.

court

Ο Juan Manuel Padilla, δικαστής στην πόλη της Καρθαγένης της Καραϊβικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των ιατρικών εξόδων και των μεταφορικών του παιδιού θα πρέπει να πληρωθούν από το ασφαλιστικό του πρόγραμμα, καθώς οι γονείς του δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά.

Αν και η ίδια η απόφαση δεν προκάλεσε αναστάτωση, η συμπερίληψη των συνομιλιών του Padilla με το ChatGPT στην απόφαση ήταν κάτι πρωτοφανές και πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις.

Μεταξύ των ερωτήσεων του Padilla στο chatbot, όπως δείχνουν τα νομικά έγγραφα ήταν και η: “Απαλλαγή αυτιστικού ανηλίκου από την καταβολή αμοιβών για τις θεραπείες του;”

Η απάντηση του ChatGPT ήταν και η τελική απόφαση του δικαστή: “Ναι, αυτό είναι σωστό. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Κολομβίας, οι ανήλικοι που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό εξαιρούνται από την καταβολή αμοιβών για τις θεραπείες τους”.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη νομοθεσία και έχει επικριθεί από ορισμένους συναδέλφους του Padilla.

Το ChatGPT σαρώνει κείμενο στο διαδίκτυο για να δημιουργήσει τεκμηριωμένες απαντήσεις, αλλά έχει αποδειχθεί ότι παρέχει διαφορετικές απαντήσεις στην ίδια ερώτηση. Κατασκευάζει επίσης πληροφορίες κατά καιρούς και απαντάει με πολύ εφευρετικά ψέματα.

Η εκκολαπτόμενη πλατφόρμα έχει προκαλέσει συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες, και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου οι καθηγητές φοβούνται ότι η πλατφόρμα της OpenAI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μαθητές/φοιτητές για λογοκλοπή.

Ο Padilla υπερασπίστηκε τη χρήση της τεχνολογίας, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να κάνει το φουσκωμένο νομικό σύστημα της Κολομβίας πιο αποτελεσματικό. Ο δικαστής χρησιμοποίησε επίσης προηγούμενες αποφάσεις για να υποστηρίξει την απόφασή του.

Ο Padilla δήλωσε στο Blu Radio την Τρίτη ότι το ChatGPT και άλλα τέτοια προγράμματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για να “διευκολύνουν τη σύνταξη κειμένων”, αλλά “όχι με στόχο την αντικατάσταση” των κριτών.

Ο Padilla επέμεινε επίσης ότι “κάνοντας ερωτήσεις στην εφαρμογή, δεν παύουμε να είμαστε δικαστές, και σκεπτόμενα όντα”.

Ο δικαστής υποστήριξε ότι το ChatGPT εκτελεί υπηρεσίες που παρείχε προηγουμένως ένας γραμματέας και το έκανε “με ένα πολύ οργανωμένο, απλό και δομημένο τρόπο” κάτι που θα μπορούσε να “βελτιώσει τους χρόνους απόκρισης” στο δικαστικό σύστημα.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

ChatGPT,Κολομβία

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).