Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI απολύει τον Sam Altman

Η πιο απρόσμενη ιστορία της χρονιάς, πριν από την επέτειο ενός έτους από την δημόσια κυκλοφορία του .

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τα πρώτα γενέθλια του ChatGPT, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI αποφάσισαν να απολύσουν τον Sam Altman, τώρα πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ς. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της OpenAI, ο Greg Brockman, CTO της εταιρείας, αποχώρησε και αυτός.

openai featured

Όλοι ξαφνιάστηκαν με αυτή την ιστορία. Μπορεί η OpenAI να επιβιώσει χωρίς τον Sam Altman;

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: ο Sam δεν είναι ο εγκέφαλος πίσω από το . αυτός ο ρόλος ανήκει στον Ilya Sutskever. Ο Sam είναι ο εγκέφαλος πίσω από τα χρήματα και τις δημόσιες σχέσεις. Και αυτό συνέβη μόνο επειδή ο Sam είχε ήδη ένα καθορισμένο χαρτοφυλάκιο πολύ πριν ενταχθεί στην OpenAI σαν μέλος του διοικητικού συμβουλίου το 2015.

Η OpenAI ιδρύθηκε το 2015 από τους Ilya Sutskever, Greg Brockman, Trevor Blackwell, Vicki Cheung, Andrej Karpathy, Durk Kingma, Jessica Livingston, John Schulman, Pamela Vagata και Wojciech Zaremba, με τους Sam Altman και Elon Musk να υπηρετούν σαν αρχικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η Wikipedia.

Υπάρχει μια φήμη ότι ο Ilya ήταν αυτός που απέλυσε τον Altman, σύμφωνα με αυτό το tweet από την Kara Swisher:

Ο Ilya είναι ο επικεφαλής επιστήμονας πίσω από το GPT, και αν ισχύει το παραπάνω – τότε το πιθανότερο είναι ότι το αφορά τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά γενικότερα. Ο Ilya είναι ένας μεγάλος υποστηρικτής του μη κερδοσκοπικού μοντέλου, που εστιάζει στην ανάπτυξη ενός “ασφαλούς AGI που ωφελεί την ανθρωπότητα”. Αντίθετα, ο Sam ήταν περισσότερο επιφορτισμένος με την προσέλκυση χρηματοδότησης.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε στην πραγματικότητα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια υπόθεση.

Είναι γνωστό ότι για να λειτουργήσει το GPT (ChatGPT και το API) χρειάζεται χρηματοδότηση. Στις 6 Νοεμβρίου, η OpenAI πραγματοποίησε το DevDay Conference του, κυκλοφόρησε το GPT-4 Turbo και τα GPT (προσαρμοσμένες εκδόσεις του ChatGPT για συγκεκριμένες εργασίες).

Λίγο μετά από αυτό, το ChatGPT άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά απόδοσης, τόσο που η OpenAI έπρεπε να διακόψει τις νέες εγγραφές στο ChatGPT Plus επειδή δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει όλους τους νέους πελάτες.

Ταυτόχρονα, η OpenAI μείωσε το όριο από 50 μηνύματα ανά 3 ώρες (στην χρήστη του ChatGPT) σε 40 μηνύματα ανά 3 ώρες. Και η δημιουργία εικόνων DALL-E άρχισε να δημιουργεί μόνο μία αντί για τέσσερις, όπως έκανε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Είναι πιθανό η Microsoft να έκανε μια προσφορά στον Sam να αποκτήσει την OpenAI επειδή, σαν επενδυτής με μερίδιο 49% στην εταιρεία και ως πάροχος μέσω του Azure, μπορεί να καταλάβει το πόσο κοστίζει η της OpenAI. Μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν είναι εφικτό να επιβιώσει η εταιρεία με αυτόν τον τρόπο. Ίσως λοιπόν ο Sam να πίστευε ότι η εξαγορά της εταιρείας από την Microsoft θα ήταν μια σωστή κίνηση, ενώ ο Ilya δεν ήθελε να το ακούσει. Αυτό φαίνεται από τη διατύπωση στην ανακοίνωση που δημοσίευσε η OpenAI,

Η αποχώρηση του κ. Altman ακολουθεί μια διαβουλευτικής επανεξέτασης από το συμβούλιο, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, εμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκεί τις ευθύνες του. Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI.

Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει με τα εξής:

Η OpenAI ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το 2015 με βασική αποστολή να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα. Το 2019, η OpenAI αναδιαρθρώθηκε για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια για την επιδίωξη αυτής της αποστολής, διατηρώντας παράλληλα την αποστολή, τη διακυβέρνηση και την επίβλεψη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου είναι ανεξάρτητο και οι ανεξάρτητοι διευθυντές δεν κατέχουν μετοχές της OpenAI. Ενώ η εταιρεία γνώρισε τεράστια ανάπτυξη, παραμένει η θεμελιώδης ευθύνη διακυβέρνησης του διοικητικού συμβουλίου να προωθήσει την αποστολή της OpenAI και να διατηρήσει τις αρχές της.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).