Οι Σουηδοί εργαζόμενοι μποϊκοτάρουν την Tesla

Αυξάνονται οι κλάδοι που συμμετέχουν στην απεργία των Σουηδών μηχανικών έναντι της Tesla, με αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Tesla,Sweden,strike,Σουηδία,απεργία

Οι Σουηδοί εργαζόμενοι ενώνονται στην Tesla. Οι λιμενεργάτες δεν θα εκφορτώνουν οχήματα Tesla, οι καθαριστές δεν θα καθαρίζουν χώρους της Tesla, οι ηλεκτρολόγοι δεν θα διορθώσουν τα σημεία φόρτισης της εταιρείας.

Αυτό που ξεκίνησε ως απεργία των μηχανικών της Tesla, εξαπλώνεται σε όλους τους εργαζόμενους της Σουηδίας, σε κάτι που τα σουηδικά συνδικάτα περιγράφουν ως υπαρξιακή μάχη μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ και των συμβάσεων που θεωρούν ότι κάνουν την αγορά εργασίας της χώρας τους δίκαιη και αποτελεσματική.

Η αντιπαράθεση στη Σουηδία είναι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική δράση που έχει αντιμετωπίσει η εταιρεία οπουδήποτε στον κόσμο. Η Σουηδία δεν έχει νόμους που ορίζουν συνθήκες εργασίας, όπως ο κατώτατος μισθός. Αντίθετα, αυτοί οι κανόνες υπαγορεύονται από συλλογικές συμβάσεις, ένα είδος σύμβασης που καθορίζει τα οφέλη που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, όπως μισθοί και ώρες εργασίας.

Επί πέντε χρόνια, το σωματείο εργαζομένων IF Metall, το οποίο εκπροσωπεί τους μηχανικούς της Tesla, προσπαθεί να πείσει την εταιρεία να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση. Όταν ο Τέσλα αρνήθηκε, οι μηχανικοί αποφάσισαν να χτυπήσουν στα τέλη Οκτωβρίου. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους συναδέλφους σουηδικούς συνδικαλιστές να ενταχθούν σε αυτά.

if metall tesla sweden

“Οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του μοντέλου της σουηδικής αγοράς εργασίας”, αναφέρει ο Mikael Pettersson, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο συνδικάτο ηλεκτρολόγων, το οποίο σχεδιάζει να ενταχθεί στον αποκλεισμό αύριο.

Από τις 7 Νοεμβρίου, μέλη του συνδικάτου που εργάζονται σε τέσσερα σουηδικά λιμάνια αρνούνται να ξεφορτώσουν το φορτίο Tesla. Την Παρασκευή ο αποκλεισμός επεκτάθεικε σε όλα τα λιμάνια της Σουηδίας.

Το Σουηδικό Σωματείο Εργαζομένων Συντήρησης Κτιρίων συμμετάσχει επίσης στον αποκλεισμό της Tesla «απλά επειδή μας το ζήτησε το [IF] Metall Workers Trade Union», λέει ο διαμεσολαβητής Torbjörn Jonsson, προσθέτοντας ότι το σωματείο έχει περίπου 50 μέλη που καθαρίζουν τοποθεσίες της Tesla.

Στις 20 Νοεμβρίου, το σωματείο Seko, το οποίο εκπροσωπεί τους ταχυδρομικούς εργαζομένους, θα σταματήσει να παραδίδει επιστολές, ανταλλακτικά και παλέτες σε όλες τις διευθύνσεις της Tesla στη Σουηδία. «Η Tesla προσπαθεί να κερδίσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα δίνοντας στους εργαζόμενους χειρότερους μισθούς και συνθήκες από ό,τι θα είχαν με μια συλλογική σύμβαση. Είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε η πρόεδρος του συνδικάτου του Seko, Gabriella Lavecchia.

Δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο έχουν η απεργία και ο αποκλεισμός στις δραστηριότητες της Tesla στη Σουηδία, η οποία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας στην Ευρώπη. Τοπικά σουηδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα νέα Tesla εκφορτώνονται σε λιμάνια της Δανίας και οδηγούνται πέρα ​​από τα σύνορα.

Η τελευταία φορά που τα σουηδικά συνδικάτα αντιμετώπισαν μια διεθνή εταιρεία για τις συνθήκες εργασίας ήταν όταν η εταιρεία παιχνιδιών Toys R Us αρνήθηκε επίσης να διαπραγματευτεί μια συλλογική σύμβαση το 1995. Μετά από μια τρίμηνη απεργία που ξεκίνησε με τους υπαλλήλους λιανικής και επεκτάθηκε σε μποϊκοτάζ από άλλα συνδικάτα, η εταιρεία υπέγραψε τελικά.

Ο Stefan Löfven, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, είπε ότι θα αρνηθεί να πάρει εάν ο είναι πίσω από το τιμόνι ενός Tesla. «Θα πρέπει να είναι προφανές για μια εταιρεία να ακολουθεί τα έθιμα που υπάρχουν στις όπου δραστηριοποιείται, αλλά φαίνεται ότι η Tesla έχει σχεδιάσει να αγνοήσει το μοντέλο της σουηδικής αγοράς εργασίας», ανέφερε με δημοσίευση στο Facebook. «Ντροπή σου Τέσλα».

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive of new posts by email.

Tesla,Sweden,strike,Σουηδία,απεργία

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).