Μπλοκάρετε τις διαρροές IP από το VPN του Opera


Πρόσφατα δημοσιεύσαμε ότι η Opera κυκλοφόρησε μια νέα developer έκδοση του browser της που υποστηρίζει συνδέσεις μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) δωρεάν. keyboard lock

Η νέα έκδοση του Opera προστατεύει την ιδιωτική ζωή του τελικού χρήστη και φυσικά πάρα πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν να την χρησιμοποιούν.

Το VPN client του browser είναι δωρεάν όπως προαναφέραμε, δεν επιβάλλει περιορισμούς σε σχέση με το εύρος ζώνης ή τα δεδομένα των χρηστών, και δεν υπάρχει λόγος να μην το χρησιμοποιείτε, εκτός εάν χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο άλλο VPN.

Καλό θα ήταν όμως να μην μείνουμε σε αυτά που μας λέει η εταιρεία. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι από το VPN εφαρμογής δεν υπάρχουν διαρροές πληροφοριών σε απομακρυσμένους διακομιστές.

Εάν ενεργοποιήσετε το VPN στο Όπερα και ελέγξτε αν υπάρχει διαρροή στις διευθύνσεις IP, θα παρατηρήσετε τα παρακάτω:

Οι κοινοί έλεγχοι IP αποκαλύπτουν μόνο τη διεύθυνση IP του VPN, αλλά δεν είναι η “πραγματική” IP του υπολογιστή.
Ένας έλεγχος με την υπηρεσία WebRTC Leak αποκαλύπτει την τοπική και την απομακρυσμένη διεύθυνση IP του υπολογιστή.

Κλικ για μεγέθυνση

Για να είμαστε δίκαιοι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον Opera web browser, καθώς τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης υποστηρίζουν το WebRTC και δια μέσω του χαρακτηριστικού διαρρέουν τη διεύθυνση IP, ακόμη και αν υπάρχει κάποιο VPN ενεργοποιημένο στη συσκευή.

Μερικοί browsers όπως ο Firefox σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε το WebRTC εντελώς, ενώ άλλοι δεν προσφέρουν αυτή την επιλογή.

Γνωρίζοντας ότι η υπηρεσία WebRTC μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ιστοσελίδες για την αναγνώρισή σας, ακόμη και με την χρήση κάποιου VPN ή κάποιου διακομιστή μεσολάβησης, καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό ειδικά αν δεν το χρησιμοποιείτε.

Ο Opera browser δεν έχει ενσωματωμένες επιλογές για να απενεργοποιήσετε το WebRTC, αλλά μπορείτε να εγκαταστήσετε μια επέκταση που χειρίζεται τις διαρροές WebRTC στο πρόγραμμα περιήγησης και βελτιώνει την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, ενώ χρησιμοποιείτε το VPN του Opera ή κάποιο άλλο σύστημα VPN.

Κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την επέκταση WebRTC Leak Prevent στον Opera browser. Θα παρατηρήσετε ότι θα εμποδίσει άμεσα την πρόσβαση στην τοπική διεύθυνση IP του υπολογιστή σας, αλλά η δημόσια διεύθυνση IP της συσκευής θα εξακολουθεί να φαίνεται από την εφαρμογή WebRTC του Opera.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε: Ανοίξτε τις ρυθμίσεις της επέκτασης από την διεύθυνση:

opera://extensions/

Στη λίστα των εγκατεστημένων επεκτάσεων που θα βρείτε αν πάτε στην παραπάνω διεύθυνση επιλέξτε επιλογές (options) στην επέκταση WebRTC Leak Prevent και στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει κάντε τικ στο πλαίσιο του Prevent WebRTC from using non-proxied UDP.

Στο πάνω drop down που γράφει IP handling policy: επιλέξτε “Disable non-proxied UDP (force proxy)”.

Αν σας έπεσαν πολλά κοιτάξτε την παρακάτω εικόνα:fix opera vpn

 

Αν τώρα πραγματοποιήσετε νέα δοκιμή για να βρείτε διαρροή του WebRTC θα δείτε ότι δεν υπάρχει πια. Ο Opera δεν θα εμφανίζει ούτε την τοπική ούτε την δημόσια διεύθυνση IP σας μετά την εγκατάσταση της επέκτασης και τις παραπάνω ρυθμίσεις.

test

και:

test 1

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news