Θυμούνται οι σκληροί δίσκοι τα bad sectors μετά από format;


Αν αποφασίσετε να κάνετε format (να διαμορφώσετε) στον σκληρό σας δίσκο ίσως να αναρωτηθείτε αν αυτός θα θυμάται μετά την διαμόρφωση τα bad sectors (κατεστραμμένους τομείς).

Hard disk sectors

Υποθέτοντας ότι η διαμόρφωση του δίσκου είναι NTFS, δηλαδή η συνηθέστερη στην εποχή μας, τότε η απάντηση είναι ότι ναι, ο δίσκος θυμάται τα bad sectors.

Ένας τομέας θεωρείται κατεστραμμένος όταν δεν είναι προσβάσιμος. Οι πληροφορίες για τους κατεστραμμένους τομείς αποθηκεύονται σε ένα συγκεκριμένο αρχείο ( $BadClus ) το οποίο όμως διαγράφεται μετά από το format.

Από κει και μετά εξαρτάται από το μοντέλο του σκληρού δίσκου, αλλά οι πλέον σύγχρονοι εντοπίζουν αυτόματα και μαρκάρουν τους κατεστραμμένους τομείς, με αποτέλεσμα το λειτουργικό σύστημα να μην γνωρίζει καν ότι υπάρχουν προβλήματα στο δίσκο. Σε αυτή την περίπτωση, το λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική καταμέτρηση του δίσκου.

Στην πραγματικότητα ένα format ίσως να “ξεκαθαρίσει” αν ένα προβληματικό sector είναι κατεστραμμένο ή όχι, και να σας επιστρέψει πίσω τομείς που φαίνονταν κατεστραμμένοι αλλά δεν ήταν , όμως τους πραγματικά κατεστραμμένους τομείς δεν θα μπορέσετε να τους ανακτήσετε με την διαμόρφωση του δίσκου.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Θυμηθείτε όμως ότι οι κατεστραμμένοι τομείς στους σκληρούς δίσκους είναι συνήθως μία καλή προειδοποίηση για την αντικατάσταση τους, προκειμένου να μην χάσετε τα δεδομένα σας, αφού το format δεν θα σταματήσει την ολισθαίνουσα πορεία του δίσκου σας.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news