Ένας νέος αντιμονοπωλιακός νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι οι gatekeepers, δηλαδή οι διαχειριστές των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών, (όπως η Apple, η Google, η Microsoft κ.λπ.) θα πρέπει να επιτρέπουν την εγκατάσταση εφαρμογών από τρίτα μέρη.
Ο νέος Digital Markets Act (DMA) αναφέρει επίσης ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές (ανάγνωση-λήψη) και από άλλες υπηρεσίες εκτός από αυτές του gatekeeper, δηλαδή από το App Store στην περίπτωση της Apple.
Έτσι, θα μπορούσαμε να δούμε μια αύξηση νέων stores εφαρμογών στο iOS όπως ακριβώς έχουμε στο Android και τα Windows, όπως το App Store της Amazon, το Google Play Store, το Microsoft Store, το F-Droid.
Όμως ο νέος νόμος δεν θα τελειώνει εκεί. Θα απαιτεί επίσης από τους gatekeepers να επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέξουν αν θέλουν να ορίσουν κάποια άλλη εφαρμογή λήψης ή το κανονικό Store που προτείνουν οι ίδιοι, σαν προεπιλεγμένη επιλογή τους. Οι εταιρείες μάλιστα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι χρήστες θα μπορούν να αλλάξουν εύκολα την προεπιλεγμένη εφαρμογή.
Μήπως η ΕΕ θα έπρεπε να ρίξει και μια ματιά στα Windows 11;
Ο νόμος δίνει κάποια περιθώρια στις εταιρείες για λόγους ασφαλείας. Εάν μια εταιρεία διαπιστώσει ότι μια εφαρμογή ή store τρίτου μέρους θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του hardware ή του λειτουργικού συστήματος, θα της επιτρέπεται να λάβει μέτρα εναντίον αυτών των εφαρμογών. Αυτό σημαίνει ότι η Apple θα μπορούσε να αποκλείσει κακόβουλες εφαρμογές ή/και να τις αφαιρέσει αυτόματα.
Το δελτίο τύπου για το DMA είναι διαθέσιμο από εδώ.
Ο DMA θα περάσει στη φάση υλοποίησης από τις 2 Μαΐου του 2023. Απαιτεί από τους gatekeepers να κοινοποιήσουν τις βασικές υπηρεσίες της πλατφόρμας τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 3 Ιουλίου του 2023. Όλες οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του DMA έως 6 Μαρτίου του 2024.