Τι είναι τα αρχεία MSI

Δείτε σε αυτό το άρθρο τι είναι τα αρχεία MSI και ποιές οι διαφορές τους με τα αρχεία EXE.

windows 11 laptop

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ένα αρχείο MSI. Τα αρχεία .msi αναφέρονται στο λειτουργικό σύστημα Windows και πάνω – κάτω κάνουν παρόμοια πράγματα με τα αρχεία .exe. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι περισσότεροι χρήστες δεν ασχολούνται με τι ακριβώς είναι τα MSI, αλλά προσπερνάνε την τυχόν περιέργειά τους θεωρώντας τα ένα είδος exe.

Τι είναι τα αρχεία MSI
Η επέκταση MSI σημαίνει Microsoft Software Installer. Είναι μια μορφή Windows Installer που χρησιμοποιούν την υπηρεσία Windows Installer της για τη ρύθμιση πακέτων εγκατάστασης, όπως εφαρμογές Windows ή πακέτα ενημέρωσης.

Η επέκταση αρχείου .msi χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση λογισμικού σε λειτουργικά συστήματα Windows. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση, την απεγκατάσταση, τη διαμόρφωση και την ενημέρωση προγραμμάτων στον υπολογιστή σας.

Οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν τα πακέτα λογισμικού τους τόσο σε μορφή .msi όσο και σε .exe. Ένα αρχείο EXE ορίζεται από το πόσο εξαιρετικά προσαρμόσιμο είναι. Επειδή ένα αρχείο EXE μπορεί να εκτελέσει οποιοδήποτε είδος κώδικα, και δίνει απόλυτη ευελιξία στους προγραμματιστές. Ένας προγραμματιστής θα μπορούσε να εισαγάγει κώδικα, ένα πρόγραμμα εγκατάστασης ή ακόμα και άλλα αρχεία EXE σε ένα.

Και αυτό οδηγεί στο κύριο πρόβλημα με τα αρχεία EXE. Είναι πολύ εύκολο να κρύψετε κάτι μέσα σε ένα αρχείο EXE, όπως έναν ιό.

Ένα αρχείο MSI αντίθετα ορίζεται από το πόσο περιορισμένο είναι. Θα είναι πάντα ένα πακέτο εγκατάστασης και ποτέ πρόγραμμα. Με λίγα λόγια δεν μπορείτε να εκτελέσετε ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα από ένα αρχείο MSI.

Τα msi επίσης πρέπει να πληρούν τυποποιημένες απαιτήσεις και δεν μπορεί να εισαχθεί μη εξουσιοδοτημένος κώδικας.

Αυτό τα καθιστά γενικά πιο ασφαλή για να τα τρέξετε. Αυτό συμβαίνει επειδή, ουσιαστικά, ο τύπος αρχείου MSI είναι ο τρόπος με τον οποίο το σύνολο των Windows διαχειρίζεται την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την αφαίρεση λογισμικού.

Όμως ως αρχεία εγκαταστάσης λογισμικού είναι στόχος για την εισαγωγή προγραμμάτων κακόβουλου λογισμικού και ιών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Η σύσταση είναι να σαρώσετε το αρχείο MSI με ένα ενημερωμένο antivirus πριν το εκτελέσετε.

Κύρια χαρακτηριστικά
Οι κύριες διακρίσεις ενός αρχείου MSI είναι οι εξής:

  • Μπορεί μόνο να εγκαταστήσει, να διατηρήσει ή να αφαιρέσει. Με αυτά δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα ή κώδικας.
  • Γενικά πιο ασφαλή για να τα τρέξετε.
  • Είναι ένα βασικό συστατικό των Windows.

Όλα τα πακέτα MSI υποστηρίζονται από την Γραμμή Εντολών. Για να λάβετε την πλήρη λίστα με όλες τις υποστηριζόμενες παραμέτρους, ανοίξτε ένα cmd και πληκτρολογήστε msiexec /?.

msiexecΣτη συνέχεια, μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις επιλογές στη ρύθμισή σας με βάση το συγκεκριμένο σενάριο:

/i για να εγκαταστήσετε το πακέτο
/p για επιδιόρθωση ή ενημέρωση
/r για την επισκευή του πακέτου
/x για απεγκατάσταση του πακέτου

Πώς να ανοίξετε και να επεξεργαστείτε ένα αρχείο .MSI;
Για να δείτε το ενός αρχείου MSI, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα 7zip για να εξαγάγετε το .msi. Κάνοντας αυτό, θα μπορείτε μόνο να δείτε τα αρχεία που περιέχει, αλλά όχι να τα επεξεργαστείτε.

Αν ψάχνετε τον τρόπο για να ανοίξετε και να επεξεργαστείτε γρήγορα ένα αρχείο MSI, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Orca. Το Orca είναι ένα δωρεάν που ανοίγει το περιεχόμενο του MSI σε λειτουργία προβολής πίνακα.

Το Orca είναι χρήσιμο όταν θέλετε να έχετε μια γρήγορη των πληροφοριών του πακέτου και της εσωτερικής δομής χωρίς να εγκαταστήσετε το πακέτο. Μεταβαίνοντας στον πίνακα Ιδιοτήτων, μπορείτε να προβάλετε γρήγορα:

  • ονομασία προϊόντος,
  • έκδοση προϊόντος,
  • κατασκευαστής,
  • κωδικός προϊόντος.

Είναι καλύτερο το msi από το exe;
Το MSI και το EXE κατασκευάστηκαν για διαφορετικές εργασίες και καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Είναι απίθανο να χρειαστεί να τα συγκρίνετε άμεσα.

Ο τύπος αρχείου MSI θα σας βοηθήσει να εγκαταστήσετε, να διατηρήσετε ή να αφαιρέσετε στον υπολογιστή σας. Ένα αρχείο EXE μπορεί επίσης να το κάνει αυτό, αλλά μπορεί και να τρέξει ως αυτόνομο πρόγραμμα και γενικά να κάνει περισσότερα πράγματα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral straight into your inbox!
msi,Windows,exe,file,αρχείο

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).