Ελέγξτε αν ο browser σας είναι ασφαλής με πέντε δωρεάν εργαλεία

Δείτε πέντε δωρεάν εργαλεία με το οποία μπορείτε να ελέγξετε αν το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι ασφαλές αλλά και αν προστατεύει την ιδιωτικότητα σας.

browser,hack,safe,test,privacy

Το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι αυτό που βρίσκεται συνεχώς σε σύνδεση με το διαδίκτυο. Άρα θα πρέπει να είναι η πρώτη σας γραμμή άμυνας έναντι των hackers, ενάντια σε κακόβουλο λογισμικό αλλά και κατά των ιχνηλατών.

Όμως είστε σίγουροι ότι κάνει σωστά τη δουλειά του; Είναι σωστά ρυθμισμένο; Τα πρόσθετα και οι επεκτάσεις που έχετε βάλει είναι ασφαλή;

Εδώ είναι μερικά δωρεάν εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον έλεγχο του. Η σειρά των παρακάτω εργαλείων είναι αλφαβητική.

AmiUnique

amiunique browser test
Όπως υποδηλώνει το όνομα, το AmIUnique καθορίζει εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας αφήνει ένα μοναδικό “δακτυλικό αποτύπωμα” στο διαδίκτυο και έτσι διευκολύνει τους διαφημιστές να σας στοχεύσουν. Είναι αρκετά λεπτομερές και τεχνικό.

Το δακτυλικό αποτύπωμα του προγράμματος περιήγησης (fingerprint) είναι μια ισχυρή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ιστότοποι για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον τύπο και την έκδοση του προγράμματος περιήγησής σας, καθώς και το λειτουργικό σύστημα, τις ενεργές προσθήκες, τη ζώνη ώρας, τη γλώσσα, την ανάλυση οθόνης και διάφορες άλλες ενεργές ρυθμίσεις.

Το εργαλείο αναλύει επίσης τυχόν επεκτάσεις και πρόσθετα που έχετε εγκαταστήσει και ελέγχει εάν παρεμβαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο στην ασφάλεια του προγράμματος περιήγησής σας ή παραβιάζουν το απόρρητό σας.

Το AmIUnique έχει τη δική του επέκταση προγράμματος περιήγησης. Επιτρέπει στον χρήστη να δει το ιστορικό δακτυλικών αποτυπωμάτων του και να κάνει προσαρμογές με βάση αυτό.

Η λειτουργία χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη επειδή σας επιτρέπει να ελέγχετε πώς και εάν το δακτυλικό σας αποτύπωμα έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Browsing Experience Security Check

cloudflare logo jpg

Το Browsing Experience Security Check της εταιρείας Cloudflare είναι το μοναδικό εργαλείο της λίστα μας που περιστρέφεται γύρω από το Domain Name System (DNS).

Αφού πατήσετε το πορτοκαλί κουμπί “Check my Browser” (Έλεγχος του προγράμματος περιήγησής μου), το εργαλείο της Cloudflare θα ελέγξει εάν χρησιμοποιείτε πρόγραμμα επίλυσης DNS, θα αναλύσει εάν μπορεί να δεχθείτε επίθεση μέσω του προγράμματος περιήγησής σας, θα ελέγξει εάν οι απατεώνες του διαδικτύου μπορούν να δουν τα πιστοποιητικά των ιστοτόπων στους οποίους συνδέεται το πρόγραμμα περιήγησής σας και ούτω καθεξής.

Για πιο λεπτομερείς επεξηγήσεις, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί “Learn More” που βρίσκεται κάτω από κάθε αποτέλεσμα και να μάθετε εάν υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ασφάλεια και το απόρρητό σας.

Cover Your Tracks

cover your tracks browser

Δημιουργημένο από την Electronic Frontier Foundation (EFF), μια μη κερδοσκοπική ομάδα που υπερασπίζεται το ψηφιακό απόρρητο, την ελευθερία του λόγου και την καινοτομία, το Cover Your Tracks είναι ένα εξαιρετικά ικανό εργαλείο που ελέγχει εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας, σάς προστατεύει από παρακολούθηση.

Πρόκειται για ένα παρόμοιο εργαλείο με το AmiUnique που παρουσιάσαμε παραπάνω, αλλά σε πιο απλοϊκή μορφή και όχι τόσο αναλυτικό όσο το AmiUnique.

Για να ξεκινήσετε την ανάλυση, πατήστε το κουμπί “Test Your Browser” έχοντας επιλέξει τη δοκιμή με μια πραγματική λειτουργία εταιρείας παρακολούθησης. Σε λιγότερο από ένα λεπτό, το εργαλείο θα αποκαλύψει εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας εμποδίζει τις διαφημίσεις που σας παρακολουθούνε, την αόρατους trackers και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Μετά την εκτέλεση των δοκιμών, το Cover Your Tracks εμφανίζει έναν πίνακα και μια λεπτομερή αναφορά που εξηγεί πώς και γιατί παρακολουθείστε από διαφημιστές και μεσίτες δεδομένων. Επίσης, εμφανίζει έναν σύντομο οδηγό για τον τρόπο ανάγνωσης και ερμηνείας της αναφοράς.

Privacy Analyzer

privacy analyzer

Το Privacy Analyzer πραγματοποιεί διάφορες δοκιμές για να σας βοηθήσει να μετρήσετε την ασφάλεια του προγράμματος περιήγησής σας. Για να το εκκινήσετε, πατήστε το κουμπί START TEST. Σε λίγα δευτερόλεπτα, θα λάβετε πέντε λεπτομερείς αναφορές που εξηγούν τι γνωρίζει για εσάς ο ιστότοπος που επισκέπτεστε.

Το Privacy Analyzer αποκαλύπτει εάν οι σελίδες που συχνάζετε να κοιτάτε συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με το λειτουργικό σας σύστημα, την ανάλυση της οθόνης, ακόμη και τα επίπεδα της μπαταρίας, εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή.

Αν έχετε Brave κάντε το test με και χωρίς ενεργοποιημένο το Brave Shields (ασπίδες). Θα δείτε αρκετές διαφορές.

Το εργαλείο ελέγχει επίσης εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας έχει ενεργοποιημένη την αυτόματη συμπλήρωση, δείχνει εάν αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς στους οποίους είστε συνδεδεμένοι, δοκιμάζει τις δυνατότητες και τις ρυθμίσεις του και συμμετέχει στην ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Qualys BrowserCheck

qualys browser test 1

Το Qualys είναι ένα οικείο όνομα στον χώρο ασφάλειας του cloud, καθώς υπάρχει εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ο έλεγχος του προγράμματος περιήγησής σας είναι δωρεάν και εύκολος στη χρήση, και προσφέρει εξαιρετική εικόνα για το πόσο ασφαλές είναι το λογισμικό σας.

Το Qualys BrowserCheck σαρώνει ένα πρόγραμμα περιήγησης για τυχόν ευπάθειες και άλλα ζητήματα ασφαλείας και ειδοποιεί τον χρήστη εάν χρειάζεται να καταργήσει μια προσθήκη, να εγκαταστήσει μια ενημέρωση κ.λπ.

Για πιο ενδελεχή ανάλυση, μπορείτε να εγκαταστήσετε το πρόσθετο BrowserCheck, το οποίο είναι επίσης δωρεάν. Επιπλέον, πραγματοποιεί αυτοματοποιημένες σαρώσεις από καιρό σε καιρό, οι οποίες σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών, εάν εμφανιστούν.

Αν δεν θέλετε να το εγκαταστήσετε κάντε κλικ στο Scan without installing plugin και το test θα ξεκινήσει αυτόματα.

Τι να κάνετε εάν ο browser σας αποτύχει στα tests

Εάν το πρόγραμμα περιήγησής σας περάσει τις παραπάνω δοκιμές, είναι περίπου τόσο ασφαλές όσο μπορεί να είναι ένα τέτοιου είδους λογισμικό.

Ωστόσο, εάν αποτύχει σε μερικά ή τα περισσότερα από αυτά, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Ακολουθούν τρία ασφαλή και ιδιωτικά προγράμματα περιήγησης που πρέπει να εξετάσετε εάν αυτό που χρησιμοποιείτε δεν πληροί αυτά τα πρότυπα.

Brave
brave browser

Το Brave κυκλοφόρησε το 2019, αλλά έχει ήδη καθιερωθεί ως μια ασφαλής εναλλακτική λύση του Chrome και των άλλων κύριων προγραμμάτων περιήγησης, κυρίως επειδή κάνει τα πάντα μόνο του.

Το Brave αποκλείει αυτόματα διαφημίσεις και trackers, κρύβει το διαδικτυακό σας δακτυλικό αποτύπωμα, αλλάζει όλους τους ιστότοπους σε https, αποκλείει scripts και έχει ενσωματωμένη πρόσβαση στο δίκτυο Tor.

Το Brave βασίζεται στο Chromium, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε σχεδόν οποιαδήποτε επέκταση είναι διαθέσιμη στο web store του Chrome. Επιπλέον, είναι πολύ γρήγορο και διαισθητικό, επομένως δεν χρειάζεται να κάνετε συμβιβασμούς στην απόδοση για να ενισχύσετε την ασφάλειά σας.

Το κυριότερο δεν καταναλώνει τόση μνήμη όσο το Chrome.

Firefox
firefox c

Ο Firefox κυκλοφόρησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης ιστού μεταξύ των λάτρεις της τεχνολογίας, κυρίως λόγω των χαρακτηριστικών ασφαλείας και απορρήτου του.

Ο Firefox είναι γρήγορος, ανοιχτού κώδικα, λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας, διαθέτει ένα κατάστημα γεμάτο χρήσιμες επεκτάσεις και πρόσθετα και μπορεί να συγχρονιστεί σε διαφορετικές συσκευές.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα προγράμματα περιήγησης, ο Firefox είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμος. Αυτό μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά όσον αφορά την ασφάλεια και το απόρρητο, επειδή είναι δυνατή η διαχείριση των αδειών παρακολούθησης και cookie, η απενεργοποίηση ή η ενεργοποίηση ορισμένων ενημερώσεων, ο έλεγχος των λήψεων κ.λπ.

Tor
tor project

Το Tor (The Onion Router) είναι μια τεχνολογία ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται στο διαδίκτυο ιδιωτικά κατευθύνοντας την κυκλοφορία μέσω ενός δικτύου που καλύπτει τα ίχνη τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείτε σε αυτό το δίκτυο είναι μέσω του προγράμματος περιήγησης Tor, το οποίο είναι αναμφισβήτητα το ασφαλέστερο και το πιο ιδιωτικό πρόγραμμα περιήγησης σήμερα, επειδή κατασκευάστηκε για να κρύβει σχεδόν όλες τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίησή σας στο διαδίκτυο.

Αυτό έχει μια τιμή, τουλάχιστον όσον αφορά την απόδοση. Το Tor είναι πολύ πιο αργό από άλλα προγράμματα περιήγησης. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα απαραίτητο εργαλείο απορρήτου που θα έπρεπε να έχετε εγκαταστήσει στις συσκευές σας.

Βελτιώστε την ασφάλεια του browser σας για να προστατευτείτε

Τα Brave, Firefox και Tor μπορεί να είναι πιο ασφαλή από όλα τα προγράμματα περιήγησης, ωστόσο κανένα από αυτά δεν είναι τέλειο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλεια σχεδόν οποιουδήποτε προγράμματος περιήγησης τροποποιώντας τις ρυθμίσεις, εγκαθιστώντας επεκτάσεις εστιασμένες στο απόρρητο και ενημερώνοντάς το τακτικά.

Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλές είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης, κινδυνεύετε αν δεν ακολουθήσετε βασικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου λογισμικού κατά των κακόβουλων λογισμικών, την απομάκρυνση από κακόβουλους ιστότοπους, τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης και τον έλεγχο κάθε ύποπτου συνδέσμου, προτού τον ακολουθήσετε.

browser,hack,safe,test,privacy

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).