Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Elon Musk δεν είναι φιλόδοξος. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει ταυτόχρονα και την εταιρεία για την Εξερεύνηση του Διαστήματος, (Space Exploration Technologies Corp) κοινώς γνωστή και ως SpaceX. Είναι επίσης οραματιστής και δεν διστάζει να τοποθετεί την σφραγίδα στα πάντα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι και σε μέσα μαζικής μεταφοράς υψηλής ταχύτητας.
Όπως φαίνεται όμως ο αποικισμός του Άρη δεν είναι αρκετός.
Τώρα ο Elon Musk σκέφτεται ότι με την εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο θα μπορούσε να κρατήσει τη συνείδηση ζωντανή ακόμα κι αν το σώμα έχει πεθάνει.
Στην ουσία, ο Elon Musk φέρεται να προετοιμάζει το έδαφος για να μπορούν οι άνθρωποι μια μέρα να ανεβάζουν τις σκέψεις τους, τις μνήμες και τις συλλογικές τους εμπειρίες σε έναν υπολογιστή μέσω μιας τεχνολογίας Νευρωνικών δικτύων. Η Νευρωνική τεχνολογία και συγκεκριμένων η τεχνολογία Neural lace είναι ακόμα νέα, αλλά ο απώτερος στόχος του Musk είναι η καλύτερη διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών σε χαρακτηριστικά όπως τη φωνή μας, την επαφή και τον έλεγχο προσανατολισμού.
Οι άνθρωποι έμαθαν να παίζουν με ένα πληκτρολόγιο του iPhone μάλλον γρήγορα, αλλά φανταστείτε αν είχαμε μια άμεση σύνδεση με την CPU της συσκευής. Αυτό είναι το όραμα το Musk που με λίγα λόγια αφορά το πως οι άνθρωποι του μέλλοντος θα αλληλεπιδράσουν με τις συσκευές τους.
Σύμφωνα με τον Elon Musk, η αλλαγή θα πρέπει να γίνει σύντομα, ώστε οι άνθρωποι να μην γίνουν κατώτερα όντα από τα AI.
Ενώ ο Elon Musk δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, έχει αρχίσει ήδη τα teasing της εταιρείας.
Πρώτα με tweets (όπως αυτό και αυτό), και στη συνέχεια με νέες προσλήψεις στην εταιρεία Neuralink Corp., η οποία ακούγεται σαν να προέρχεται από μια ταινία sci-fi. Η Wall Street Journal επιβεβαίωσε την ύπαρξη της εταιρείας μέσω ενός από τα ιδρυτικά μέλη της, του Max Hodak. Ο Hodak ίδρυσε στο παρελθόν την Transcriptic, μια startup παροχής ρομποτικών υπηρεσιών εργαστηρίου.
Η Neuralink έκανε τις πρώτες της προσλήψεις με τους: Vanessa Tolosa, μηχανικός στο Larence Livermore National Laboratory και ειδικός σε ευέλικτα ηλεκτρόδια, το Phillip Sabes, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και εμπειρογνώμονας για το πώς ο εγκέφαλος ελέγχει την κίνηση, και Timothy Gardner, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, που απέκτησε φήμη όταν εφάρμοσε ηλεκτρόδια σε πτηνά και μελέτησε τον τρόπο που κελαηδάνε.
Τελικά η Neuralink θέλει να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές συνδέοντας το μυαλό μας με τις μηχανές που χρησιμοποιούμε περισσότερο: αυτοκίνητα, κινητές συσκευές, ή ακόμα και έξυπνα αντικείμενα στο έξυπνο σπίτι μας. Προς το παρόν, όμως, άνθρωποι που είναι κοντά στην εταιρεία αναφέρουν ότι τα πρώτα προϊόντα θα είναι μάλλον προηγμένα εμφυτεύματα που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου, όπως την επιληψία ή την κατάθλιψη.