Μικρά κομμάτια επιπέδου σταγόνας από ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό μεταμοσχεύθηκαν στον εγκέφαλο αρουραίων, σε μια εργασία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες για καταστροφικές εγκεφαλικές βλάβες.
Σύμφωνα με το Guardian, η πρωτοποριακή μελέτη έδειξε ότι κομμάτια νευρώνων ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού, μεγέθους σουσαμιού, ήταν σε θέση να ενσωματωθούν στον εγκέφαλο αρουραίων, να αιματωθούν κανονικά και να επικοινωνήσουν με τους νευρώνες των αρουραίων.
Η ομάδα πίσω από την εργασία προτείνει ότι τελικά οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξουν μικρά κομμάτια εγκεφαλικού ιστού από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς στο εργαστήριο και να τα χρησιμοποιήσουν για να επιδιορθώσουν εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από εγκεφαλικό ή από τραύμα.
Ο Isaac Chen, γιατρός και επίκουρος καθηγητής νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και οι συνεργάτες του, ανέπτυξαν in vitro ανθρώπινο εγκέφαλο μέχρι που έφτασε σε διάμετρο περίπου 1,5 mm. Τα κομμάτια του εγκεφαλικού ιστού στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν στον εγκέφαλο ενήλικων ποντικιών που είχαν υποστεί τραυματισμούς στον οπτικό φλοιό τους.
Μέσα σε τρεις μήνες, ο μεταμοσχευμένος ιστός είχαν ενσωματωθεί στον εγκέφαλο του ξενιστή τους, συνδέοντας τον με την παροχή αίματος, επεκτείνοντας τον αρχικό όγκο και στέλνοντας σήματα που συνδέονταν με τους νευρώνες του αρουραίου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Stem Cell.
Οι επιστήμονες δεν αξιολόγησαν εάν τα εμφυτεύματα βελτίωσαν την λειτουργία των αρουραίων, αλλά οι δοκιμές έδειξαν ότι οι ανθρώπινοι νευρώνες εκπέμπουν ηλεκτρικά σήματα όταν οι αρουραίοι εκτίθενται σε φώτα που αναβοσβήνουν.