Επέτειος του WannaCry και η τρέχουσα κατάσταση του Ransomware

Check Point Software Technologies Ltd, πάροχος λύσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη του τα τελευταία χρόνια, από τότε που οι δράστες του ζητούσαν μόλις μερικές εκατοντάδες δολάρια από τα θύματά τους μέχρι το Conti που απαιτούσαν δεκάδες εκατομμύρια.

hacker code

Η αποκαλύπτει επίσης ότι οι παγκόσμιες επιθέσεις ransomware αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση και αναφέρει ότι οι οργανισμοί πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη, αν πρόκειται να καταπολεμήσουν ποτέ αυτή την αυξανόμενη απειλή.

Η επίθεση WannaCry το 2017 ήταν η πρώτη του είδους της – μια παγκόσμια, κρατικά χρηματοδοτούμενη, πολυτομεακή επίθεση. Παρά το γεγονός αυτό, η αρχική απαίτηση αφορούσε σε εκβιασμό κόστους μόλις 300 δολαρίων.

Αν και το WannaCry λοιπόν, δεν ήταν πρωτοποριακό όσον αφορά στην κερδοφορία, ήταν σίγουρα από την άποψη ότι σηματοδότησε την αρχή της πολιτικής χρήσης του ransomware. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επιχειρήσεις ransomware έχουν μετακινηθεί από τυχαία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επιχειρήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι NotPetya, REvil, Conti και DarkSide, οι οποίες πραγματοποιούν στοχευμένες και εξελιγμένες επιθέσεις που πλήττουν οργανισμούς σε κάθε κλάδο. Η απαίτηση λύτρων που αντιμετώπισε η Kaseya το 2021 φέρεται να ήταν 70 εκατομμύρια δολάρια.

Η άνοδος των διπλών και τριπλών εκβιασμών

Η απομακρυσμένη και η υβριδική εργασία, μαζί με την επιταχυνόμενη υιοθέτηση του cloud, έχουν ανοίξει νέες ευκαιρίες εκμετάλλευσης από τους επιτιθέμενους με ransomware. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένες με νέες τάσεις όπως το RansomwareasaService, ο διπλός, ακόμη και ο τριπλός εκβιασμός. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου απειλούν σε διπλό εκβιασμό να δημοσιεύσουν ιδιωτικές πληροφορίες του μολυσμένου οργανισμού – άμεσου θύματός τους, αλλά απαιτούν και λύτρα όχι μόνο από τον ίδιο αλλά και από τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές του σε τριπλό εκβιασμό.

Επιθέσεις σε κυβερνήσεις και κρίσιμες υποδομές

Πριν από λίγες ημέρες, συνέβησαν δύο μαζικές επιθέσεις ransomware στην Κόστα Ρίκα και το Περού, οι οποίες φέρεται να εκτελέστηκαν από τη διαβόητη συμμορία Conti ransomware.

  Chrome 107 Stable διορθώνει 14 κενά ασφαλείας

Οι επιθέσεις οδήγησαν την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 6 Μαΐου και να εκτιμήσει απώλειες ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων παραλύοντας τα τελωνεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και την απώλεια ρεύματος σε μία από τις πόλεις της χώρας, λόγω της προσβολής ενός κύριου προμηθευτή ενέργειας.

Μια από τις πιο προβεβλημένες επιθέσεις ransomware σε κρίσιμες υποδομές τα τελευταία χρόνια ήταν αυτή στον αγωγό Colonial Pipeline.

Κάθε επιχείρηση είναι στόχος

Ενώ οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρείες βρίσκονται συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οι δράστες ransomware δεν κάνουν διακρίσεις και στοχεύουν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών σε όλους τους τομείς.

Για να προστατευτούν, οι ομάδες πληροφορικής πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη. Θα πρέπει να επαγρυπνούν για τυχόν ενδείξεις ενός trojan στα δίκτυά τους, να ενημερώνουν τακτικά το λογισμικό προστασίας από ιούς, να επιδιορθώνουν προληπτικά τις σχετικές ευπάθειες του RDP (Remote Desktop Protocol) και να χρησιμοποιούν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Επιπλέον, οι οργανισμοί θα πρέπει να αναπτύσσουν ειδικές λύσεις κατά του ransomware, οι οποίες παρακολουθούν διαρκώς για συμπεριφορές που σχετίζονται με το ransomware και εντοπίζουν την παράνομη κρυπτογράφηση αρχείων, έτσι ώστε μια μόλυνση να μπορεί να αποτραπεί και να τεθεί σε καραντίνα πριν πάρει διαστάσεις. Με αυτές τις προστασίες σε ισχύ, οι οργανισμοί μπορούν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για το πότε θα δεχθούν επίθεση, καθώς πλέον είναι θέμα το πότε και όχι το αν θα τους συμβεί.

Με αφορμή την πέμπτη επέτειο της επίθεσης WannaCry, η Check Point δημιούργησε ένα σχετικά με το Ransomware hub, το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις, ιστολόγια, διαδικτυακά σεμινάρια, podcasts, βίντεο και ζωντανά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιθέσεις ransomware και τον αντίκτυπό τους.

WannaCry,ransomware,iguru

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).